Probabil cu toții am auzit la un moment dat câte ceva despre Medjugorje: o mărturie, o povestioară, un îndemn de a merge și a face cunoștiință cu Fecioara Maria, însă despre Medjugorje poți cu adevărat povesti doar după ce ai fost și ai trăit alături de creștinii de acolo. Maica Domnului a făcut ca noi să fim chemați la Medjugorje în acest an pentru a participa la sărbătoarea tinerilor, Mladifest. După cum am auzit, acolo nu mergi când îți propui tu, ci atunci cand te cheamă Ea, Fecioara Maria.
Medjugorje e un loc unde Dumnezeu și omul se întâlnesc. Acolo simți cu adevărat harul lui Dumnezeu care coboară și umple de bucurie mulțimile de acolo. Mii de oameni din toate colțurile lumii se adună și vorbesc aceeași limbă, limba iubirii, la Spovada, la Sfânta Liturghie, la Adorație, la Rozariu. Impresionant pentru mine a fost să văd preoți la Spovadă în aer liber, în toate colțurile bisericii, preoți din toate țările care îndeamnă și oferă exemplu viu de împăcare cu Dumnezeu. Bucuria din sufletele oamenilor se vede pe față, în zâmbete, în glasuri, în prezența fizică la întâlnirea cu Dumnezeu.
La Medjugorje oamenii nu o vad pe Maicuța Domnului cu ochii trupului, o văd cu ochii sufletului și aceștia devin mai buni, mai iertători, mai iubitori. Nu sunt puține cazurile de convertire, de reconciliere, de redescoperire a lui Dumnezeu și a Bisericii. La Medjugorje oamenii învață să iubească Rozariul și să se roage chiar în mai multe limbi, de mai multe ori pe zi. Acolo Adorațiile sunt o experiență unică iar rugaciunea își pierde din monotonie, ea devine vie și înflacărată.
Sunt puține cuvinte potrivite pentru a descrie experiența urcării pe Muntele Aparițiilor (Podbrodo), rugându-te Rozariul. De asemenea, poți simți cum Dumnezeu te încurajează când urci muntele Calvarului (Krizevac). Deși e un munte dificil de urcat, pelerinii din toate colțurile lumii îl urcă desculți, așa cum am procedat și noi.
Aștept cu nerăbdare să mă întorc din nou la Medjugorje pentru a găsi pacea și iubirea cu care Fecioara Maria ne așteaptă necontenit! Îmi doresc să mă întorc nu pentru faima locului, ci pentru oamenii simplii și iubitori de acolo cu care vorbesc aceeași limbă, limba iubirii și a credinței.
Loredana Farcaș, Timișoara

Foto: www.facebook.com