A temesvári egyházmegye fiataljai Medjugorjéban részt vettek a Mladifest ifjúsági fesztiválon. Az alábbiakban az egyik fiatal beszámolója olvasható.

Valószínűleg mindannyian hallottunk már Medjugorjéról: egy tanúságtételt, egy rövid történetet, egy buzdítást, hogy menjünk és találkozzunk a Szűzanyával. Valójában csak az tud Medjugorjéról beszélni, aki már volt ott, megtapasztalta és az ottani keresztényekkel közösen élte meg ezt az élményt. A Szűzanya lehetővé tette számunkra, hogy idén Medjugorjéban részt vegyünk az ifjúsági fesztiválon, a Mladifesten. Vagyis, nem akkor mész oda, amikor akarsz, hanem amikor Ő, Szűz Mária hív téged.
Medjugorje olyan hely, ahol Isten és az ember találkozik. Ott valóban érezhető, hogy Isten kegyelme kiárad és örömmel tölti el az ott egybegyűlteket.  Emberek ezrei gyűlnek össze a világ minden tájáról, és ugyanazt a nyelvet, a szeretet nyelvét beszélik a szentgyónás alatt, a szentmisén, a szentségimádáson, a rózsafüzér ájtatosságon. Számomra lenyűgöző volt látni a papokat gyóntatni a szabadban, a templom minden sarkában, papokat a világ több országából, akik az Istennel való megbékélést sürgetik és ők maguk is élő példák erre. Az emberek lelkében lévő öröm látható az arcokon, a mosolyokban, a hangjukban, a fizikai jelenlétükben az Istennel való találkozáskor.
Medjugorjéban az emberek nem a test szemével látják a Szűzanyát, hanem a lélek szemével, és jobbakká, megbocsátóbbakká, szeretetteljesebbekké válnak. Nem kevés a megtérés, kiengesztelődés, Isten és az Egyház újrafelfedezése. Medjugorjéban az emberek megtanulják szeretni, sőt, naponta többször több nyelven is imádkozni a rózsafüzért. Az imádság ott egyedülálló élmény, elveszíti monotóniáját, élővé és lelkessé válik.
Szavakkal nem lehet leírni azt az élményt, amit a Jelenések hegyére (Podbrodo) való felkapaszkodás jelent, közben a rózsafüzért imádkozva. A Kálvária-hegyre (Krizevac) való feljutáskor is érezheted, hogy Isten hogyan bátorít téged. Bár ez egy nehezen megmászható hegy, a világ minden tájáról érkező zarándokok mezítláb gyalogolnak fel rá, ahogy mi is tettük.
Alig várom, hogy újra visszatérjek Medjugorjéba, hogy megtaláljam a békét és a szeretetet, amellyel Szűz Mária vár minket! Nem a hely hírneve miatt szeretnék visszatérni, hanem az egyszerű és szeretetteljes emberek miatt, akikkel ugyanazt a nyelvet beszélem, a szeretet nyelvét.

Loredana Farcaș, Temesvár

Fotó: www.facebook.com