Întâlnirile tinerilor din parohiile Diecezei de Timișoara, în luna mai, au o tradiție de aproape 30 de ani, deoarece prima Întâlnire Diecezană de Tineret a fost organizată la Timișoara  în anul 1997 la inițiativa pr. János Kapor, actualmente paroh de Chișineu-Criș, pe atunci preot responsabil diecezan pentru pastorația tineretului. Programul evenimentului atunci a cuprins o Sf. Liturghie comună și o cateheză în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică, urmată de prânz și program cultural în Piața Unirii. Șirul întâlnirilor a fost întrerupt de pandemie, în anul 2020 nefiind permise întrunirile cu număr mare de participanți. Ulterior tradiția s-a continuat, iar anul 2023 a adus și o noutate: o deschidere către tinerii de altă confesiune, și astfel a avut loc primul Festival Ecumenic de Tineret la Timișoara, care a durat o săptămână întreagă.
În acest an la Festivalul Tinerilor organizat în zilele de 16-18 mai au participat mai multe sute de tineri din 50 de parohii romano-catolice și greco-catolice de pe teritoriul Diecezei de Timișoara și Eparhiei de Lugoj. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara prin Centrul Diecezan de Tineret împreună cu Asociația Kolping Banat în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, acest lucru reprezentând o premieră. Programul festivalului organizat sub motto-ul „Să fim pelerini ai speranței“ s-a desfășurat în Parcul Rozelor și în Parcul Copiilor din Timișoara și a început vineri, 16 mai a.c. în Parcul Rozelor cu o vigilie, o Adorație Euharistică și cântece însoțite de corul ecumenic de tineret „Harmonia Christi“ condus de prof. Iustin Călin. Adorația a fost condusă de pr. Daniel Dumitru, paroh de Timișoara II Fabric, responsabil diecezan pentru pastorația tineretului. În cadrul Adorației Euharistice cei prezenți s-au rugat și pentru tinerii cu care urmau să se întâlnească a doua zi, la diversele programe.
Sâmbătă, 17 mai, programul a început cu o Sf. Liturghie celebrată de E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan. Au concelebrat E.S. Ioan Călin Bot, episcop greco-catolic de Lugoj, și un grup numeros de preoți romano-catolici și greco-catolici, sosiți la eveniment împreună cu tinerii. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de asemenea, de corul „Harmonia Christi“, iar membrii acestuia și-au asumat mai multe îndatoriri în cadrul Festivalului. Nu numai că au cântat vineri la Adorația Euharistică, respectiv sămbătă și duminică la Sf. Liturghii, dar sâmbătă au susținut și un concert pe scena din Parcul Rozelor, iar înainte de concert au condus un atelier pentru tinerii care doreau să cânte împreună cu ei.

În timpul desfășurării Festivalului Tinerilor, în Parcul Rozelor, echipa de voluntari al Tinerilor Maltezi România – Filiala Timișoara din cadrul Serviciului de Ajutor Maltez a asigurat serviciul de prim ajutor necesar în cadrul evenimentului.
În omilia rostită sâmbătă, Episcopul de Timișoara a afirmat: „Cu mult drag vă salutăm împreună cu Preasfinția Sa Ioan Călin Bot, episcop de Lugoj, pe voi, care ați venit din foarte multe localități din Banat. Prezența voastră este un semn de iubire și unitate. Sunteți aici tineri romano-catolici și greco-catolici de diferite naționalități. În această lume divizată și încercată de războaie prezența voastră în iubire și unitate este un semn de speranță și o mărturie puternică: și dacă suntem diferiți, putem trăi în iubire și unitate. Azi dimineața devreme am intrat în capela noastră din Episcopie și în fața tabernacolului l-am întrebat pe Isus: »Tu ce ai vrea să le spui tinerilor, care vor veni aici, azi, în Parcul Rozelor?« Așa am simțit în suflet, că Isus îmi răspunde: »Să nu uite tinerii, că Eu îi iubesc imens, Eu nu am venit să judec lumea, ci s-o mântuiesc.«”
După Sf. Liturghie au urmat două prelegeri: în limba română – pe scena din Parcul Rozelor – ținută de pr. Francisc Doboș, paroh al Parohiei Romano-Catolice „Preasfânta Inima a lui Isus“ (Sacré Cœur) din Bucureşti, în limba maghiară – la Kolping NEST, în Parcul Copiilor, ținută de domnul István Lepedus, referent al Biroului pentru Pastorația Adulților al Episcopiei de Satu Mare. Tema ambelor cateheze a fost și tema acestui An Sfânt: Speranța.
După prânz tinerii au putut participa la diferite ateliere. Asociația Kolping Banat s-a pregătit cu o mulțime de activități pentru tineri, care s-au desfășurat la Kolping NEST (Casa cu pereții de sticlă) din Parcul Copiilor: jocuri de societate (remi, șah, dixit, uno), atelier de pictura după o temă dată, vânătoare de comori, în cadrul căreia participanții, după ce primesc indicii sub forma unor ghicitori, trebuia să găsească comoara, ștafeta (joc cu mai multe echipe), NASA – joc de echipa Kubbe, atelier de gătit sustenabil, unde tinerii au învățat cum să folosească laptele și biscuiții primiti la școală într-o rețetă nouă, delicioasă, respectiv, cum pot să folosească diferite ingrediente sau resturi găsite în frigiderul propriu în rețete noi. Echipa Kolping și de această dată a dat dovadă de deschidere și dăruire, dar și de profesionalism în organizare și desfășurare – pentru care pr. Daniel Dumitru i-a mulțumit personal și domnului Eduard Dobre, director al Kolping România, un fiu al diecezei noastre.
Festivalul s-a încheiat duminică, 18 mai a.c. cu o Sf. Liturghie de mulțumire celebrată la ora 13.00 de E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara. În omilie, pr. Daniel Dumitru, paroh, responsabil diecezan pentru pastorația tineretului le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit și s-au implicat în organizarea și buna desfășurare a Festivalului, nu în ultimul rând tinerilor voluntari, marea lor majoritate elevi ai Liceului Teologic Romano-Catolic Gerhardinum: „În aceste zile de festival, prin munca voastră, prin răbdare, entuziasm și iubire ați fost inima vizibilă a Bisericii. Nu doar organizatori, ci și mărturisitori ai unei credințe vii. Și pentru aceasta vă mulțumesc din inimă. Ați muncit, ați alergat, ați cântat, ați zâmbit, ați slujit. Poate nu a fost totul perfect, dar ați iubit. Și asta contează cel mai mult. Acesta este semnul vizibil al nostru: iubirea, cu care ați făcut lucrurile. Oamenii nu cer predici, ci dovezi. Într-o lume a fake-news-urilor, a falsității, oamenii vor să vadă creștini autentici. Vrea să-L vadă pe Isus Cristos prin tine.“
Organizarea unui asemenea eveniment înseamnă și multe activități „invizibile“ cum ar fi de exemplu confecționarea acelor mici cadouri, cu care tinerii din Timișoara i-au așteptat pe participanți la cortul de înregistrare, ca și gazde. În final, mulțumiri și aplauze de apreciere a primit și echipa Centrului Diecezan de Tineret: pr. Daniel Dumitru, responsabil diecezan pentru tineret, sr. Erika Mária Bukovics, soră mariană de Schönstatt, referent diecezan pentru pastorația tineretului și toți tinerii implicați.

Biroul de Presă al Diecezei de Timișoara