Sfârșitul unui an școlar înseamnă întotdeauna despărțire: de învățători și profesori, de orar, de teze, de note și de colegii de clasă. Pentru un grup de elevi însă în fiecare an înseamnă și încheierea anilor de liceu, când clopoțelul școlii sună pentru ei de rămas bun. Vinerea trecută, 30 mai a.c. în Liceul Teologic Romano-Catolic Gerhardinum un număr de 27 de absolvenți – 22 de elevi în clasa cu predare în limba română și 5 elevi în clasa cu predare în limba maghiară – s-au așezat în bănci pentru ultima oră de dirigenție. În clasa cu predare în limba română doamna profesoară Veronika Bakos ne spune că în calitate de diriginte îi însoțește pe acești elevi încă din gimnaziu, din clasa a V-a – și din sertarul catedrei scoate o fotografie păstrată cu multă grijă: poza comună a clasei din acele vremuri. Instantaneu, mulți dintre absolvenții se grupează în jurul ei, și încep împreună o călătorie emoționantă în timp. Sunetul deosebit de lung al clopoțelului însă îi întrerupe. Este timpul să pornească pe coridoarele Liceului Gerhardinum, intrând pe rând în toate sălile de clasă, să-și ia rămas bun de la colegii mai tineri, pe sunetele imnului Gaudeamus igitur…
De la liceu, pașii absolvenților, însoțiți de profesori, părinți, rude, prieteni și colegi s-au îndreptat către Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara, pentru a participa la Sf. Liturghie de mulțumire celebrată de Msgr. Johann Dirschl, vicar general, cu ocazia absolvirii școlii.
În cuvântul său introductiv Msgr. Johann Dirschl le-a transmis celor prezenți salutul E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, deoarece Păstorul diecezei în aceste zile se află la Roma la pelerinajul familiilor, copiilor, bunicilor și vârstnicilor, cu un grup numeros de familii din Dieceza de Timișoara.
În omilia rostită în limba română, Msgr. Johann Dirschl s-a adresat în primul rând absolvenților: „Consider, că viața noastră nu este altceva, decât un pelerinaj la Domnul. Cu siguranță, și cei patru ani de liceu ai voștri nu au fost altceva, decât un pelerinaj, o mică parte din drumul pe care îl veți parcurge până când veți ajunge în fața Mântuitorului. Îmi amintesc, cum anul trecut ați primit cheia Liceului, și v-ați bucurat, fiindcă ați devenit exemple ale școlii. Iar acum sunteți gata pentru acest nou pelerinaj al vieții voastre. Cunoștințele pe care le-ați acumulat vă vor fi călăuze pe drumul vostru, iar credința, speranța și iubirea față de Dumnezeu și față de semenii noștri să ne conducă pe calea vieții noastre.”
În limba maghiară omilia a fost rostită de P. Zsolt Kalna OFMConv, din mănăstirea călugărilor franciscani minoriți din Arad.
La finalul Sf. Liturghii, în numele claselor a XII-lea, Lorena Șerbescu și Mónika Hallai și-au luat rămas bun de la colegi, mulțumind diriginților și tuturor profesorilor pentru munca depusă: „Cu siguranță nu vom uita, ceea ce am primit aici. Pentru colegii noștri mai mici avem un singur mesaj: vă îndemnăm, să fiți calculați, buni, și să aveți curajul de a vă decide propriul drum. Să profitați din plin de acești ani, și să vă urmați visele.”
Din clasele a XI-a Alesia Maris și Dănuț Ciuciai și-au luat rămas bun de la absolvenți, colegii mai mari, după care a urmat momentul predării cheii școlii, ca simbol al transmiterii tradițiilor, dar și a îndatoririlor către următoarea generație. „Luptați întotdeauna pentru ceea ce vreți. Dacă luptați, puteți pierde, dar dacă nu luptați, ați pierdut deja. În încheiere, noi vă urăm drum bun în viață, și nimic din ceea ce faceți să nu fie fără Dumnezeu. Nihil sine Deo! – acest motto să vă lumineze calea în viață” – a fost mesajul transmis de eleva Alesia Maris din clasa a XI-a A.
În cele din urmă pr. Zoltán Kocsik, directorul Liceului Gerhardinum, le-a adresat câteva cuvinte elevilor claselor a XII-a: „Mulți dintre voi ați recunoscut, că ați fost marcați de spiritul școlii și de apropierea profesorilor. S-au legat prietenii frumoase între voi. Din generația voastră aproape toți au rămas în liceul nostru după absolvirea clasei a VIII-a. Ați fost vioi, dar întotdeauna cu bun simț, umor și cu respect față de profesorii și pedagogii voștri. Pe acest drum al dezvoltării voastre intelectuale spirituale și umane v-a însoțit în primii ani doamna învățătoare Claudia Dermeștiov. Prin dăruirea ei vi s-a dat un fundament solid pentru anii școlari următori. Din anul 2021 doamna profesoară Veronika Bakos a devenit diriginta voastră, și s-a implicat cu tot sufletul în formarea voastră. Mulțumesc doamnei învățătoare și doamnei diriginte pentru profesionalism și dăruire. Dragi absolvenți, vă dorim mult succes pentru viitor, binecuvântarea Domnului și o viață reușită.” Totodată, pr. Zoltán Kocsik le-a mulțumit tuturor pentru că au celebrat împreună această Sf. Liturghie: Msgr. Johann Dirschl, vicar general, celebrant principal și preoților care au concelebrat: pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, P. Zsolt Kalna OFMConv călugăr franciscan, pr. István Barazsuly SDS, paroh de Timișoara III Elisabetin, Pr. Ionuc Hojda, paroh de Moldova Nouă, Pr. Piry Radulov, paroh de Vinga, pr. Branko Duma, capelan al Parohiei Timișoara IV Iosefin, pr. Florin Faur, paroh la Parohia Greco-Catolică Jamu Mare și pr. George Rădulescu, paroh greco-catolic de Sânandrei.
Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de corul „Laudetur” al Liceului Gerhardinum condus de prof. Iustin Călin și prof. Noémi Deák.
Pentru absolvenți, prima probă scrisă a examenului de bacalaureat va avea loc în data de 10 iunie a.c. la limba și literatura română, iar în 20 iunie vor fi afișate rezultatele finale.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara