Vineri, 4 iunie în curtea Liceului Teologic Romano-Catolic Gerhardinum din Timișoara, scaunele au fost așezate la distanța impusă de reglementările combaterii pandemiei și înconjurau altarul în aer liber. Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a celebrat astfel o Sf. Liturghie de mulțumire în prezența elevilor claselor a XII-a. La acest eveniment, de data aceasta, au putut participa doar absolvenții alături de părinți, rude, profesori și de colegii din clasele a XI-a. O festivitate neobișnuită, după un an școlar neobișnuit, cu multe întâmplări neprevăzute și experiențe noi. Cu toate acestea, Gaudeamus igitur a fost cântat cu entuziasm de către cei 27 de absolvenți, iar emoția despărțirii de la școală și de la colegi a strălucit în ochii lor.
La Sf Liturghie au concelebrat mai mulți preoți diecezani, iar printre cei invitați s-au numărat subprefectul András Molnár, Ferenc Kiss inspector școlar, Roxana Iliescu consilier și Raul Fazakas, reprezentant al primarului Timișoarei.
La începutul Sf. Liturghii Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, s-a adresat absolvenților, spunând că a fost impresionat de imaginea tinerilor care au sosit purtând pe umăr săculețul simbolic cu care școala îi înzestrează pe elevii care o părăsesc, și chiar s-a uitat în el. – Ați primit câteva dulcuri, dar și puțină sare, ceea ce înseamnă că acolo, unde veți fi, dacă ar lipsi credința voastră, înflăcărarea voastră, viața nu ar avea gust pentru ceilalți. Ce misiune frumoasă: să transformați această lume în bine! – a spus Episcopul Diecezan. În omilia sa, Excelența Sa Iosif Csaba Pál i-a îndemnat pe tineri, să pornească cu curaj și încredere spre viitor, și să realizeze zi de zi, pas cu pas, acel plan pe care Dumnezeu l-a conceput pentru ei. „Mergeți înainte! După ce ați pus acești doisprezece ani în milostivirea lui Dumnezeu, acum porniți cu încredere în El spre viitor. Isus Cristos vă încurajează când spune: Şi iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul lumii! Este bine ca și noi să fim cu El. Vă mai adresez un cuvânt din Sf. Scriptură, din scrisoarea Sf. Apostol Paul către Romani care de foarte multe ori m-a ajutat în viață: toate conlucrează spre binele celor care îl iubesc pe Dumnezeu. În aceasta puteți avea încredere.“ – și-a încheiat omilia Episcopul Diecezan.
La finalul Sf. Liturghii, în numele claselor al XII-lea, Bettina Csesztanovics și Vesna Boșca au rostit cuvinte de rămas bun, mulțumind diriginților și tuturor profesorilor pentru munca depusă. Din clasele a XI-a Melita Ernstein și Rebeka Farkas și-au luat rămas bun de la absolvenți, după care a urmat momentul predării cheii școlii, care simbolizează transmiterea tradițiilor, dar și a îndatoririlor către următoarea generație.
În cele din urmă Pr. Zoltán Kocsik, directorul Liceului Gerhardinum a adresat câteva cuvinte elevilor claselor a XII-a: „Dragi absolvenți, pentru voi azi a sunat ultima oară clopoțelul școlii. Este un moment de mulțumire, de recunoștiință, dar și ocazia să vă uitați spre viitor. Timp de patru ani am învățat împreună, ne-am rugat împreună, am muncit împreună și ne-am distrat împreună. Pentru noi profesorii a fost o bucurie să intrăm în clasa voastră la cursuri: elevi zâmbitori cu multă bunăvoință. Acum aș dori să spun doar trei cuvinte: carieră profesională, familie, Dumnezeu. Oriunde veți activa, să faceți cu dăruire. Vă doresc să aveți satisfacție în tot ceea ce faceți. Nu uitați să fiți lumina lumii și sarea pământului.“
Nu se poate afirma că pentru absolvenții din acest an, bacalaureatul este singurul examen mai serios, dar este singurul ale cărui rezultate bune pot fi cheia unei continuări de succes.

(Biroul de Presă al Diecezei Romano-Catolice din Timișoara)