Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a celebrat joi, 5 ianuarie a.c. începând cu ora 17.00 în biserica parohială sf. Ecaterina din Timișoara-Cetate un Requiem pentru sufletul răposatului Papă emerit Benedict al XVI-lea, care a trecut la Casa Tatălui Ceresc în ultima zi a anului 2022 și a fost înmormântat la Roma în 5 ianuarie 2023.
La Requiem au concelebrat Msgr. Johann Dirschl, vicar general, parohul acestei comunități, Pr. Zoltán Kocsik, rector al bisericii Ordinului Piarist și Pr. József Hajdú, paroh emerit. La Sf. Liturghie a participat d-na Regina Lochner, consul al Republicii Federale Germania la Timișoara. Cadrul muzical al Requiemului a fost asigurat de dl. Denis Moldovan, organistul bisericii Sf. Ecaterina.
În omilia sa, Episcopul Diecezan a menționat: „În câteva propoziții nu se poate rezuma o viață de 95 de ani. În primul rând și eu personal simt o mare recunoștință pentru cunoștințele acumulate și pentru umilința caracteristice sfântului Părinte Papa emerit. A putut să fie umil, ca să îi asculte pe ceilalți. Era foarte atent la oameni. Când secretarul lui personal, arhiepiscopul Gänswein a fost întrebat, ce consideră că a fost ceva deosebit în personalitatea Pontifului emerit, el zicea: capacitatea de a accepta când cineva nu a acceptat ceea ce el a vestit. De unde primea el puterea aceasta? Din relația lui cu Isus Cristos. «A fi creștin nu este rezultatul unei alegeri etice sau al unei idei înalte, ci întâlnirea cu un eveniment, o persoană, care dă vieții un nou orizont și o direcție decisivă» scria Sf. Părinte Papa emerit. Aceste gânduri exprimă foarte frumos, de unde vine puterea unui om, unui ucenic, unui creștin și unui Papă. Când s-a retras, spunea, că se retrage ca să se roage, ca să studieze mai departe, să citească și astfel să îl susțină pe succesorul său.”
La sfârșitul Requiem-ului Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, le-a mulțumit tuturor credincioșilor care au participat la Requiem și au mulțumit împreună pentru darul care a fost și este Papa emerit Benedict al XVI-lea pentru Biserica lui Cristos.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara