În seara zilei de miercuri, 28 iunie, Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică a fost din nou plină. Iubitori de muzică de toate vârstele s-au adunat pentru a asista la concertul de orgă al lui Johannes Berger. Evenimentul, programat inițial pentru ora 19.30, a început însă cu puțin înainte de ora 20.00. Consola orgii Wegenstein instalată în fața altarului nu a funcționat așa cum se dorea, așa că organizatorii au decis fără să mai stea pe gânduri ca Johannes Berger să cânte la consola de sus, din balconul corului. Problema a fost rezolvată rapid, deoarece publicul l-a putut urmări pe muzician pe un ecran aflat în partea din dreapta-față a altarului catedralei.
Spectacolul lui Johannes Berger a deschis festivalul internațional „Orgile Cetății” de la Timișoara. Festivalul, organizat prin eforturile asociației culturale „Timorgelfest”, se află anul acesta la cea de-a doua ediție și cuprinde un total de 16 concerte de orgă – 14 dintre ele în diverse biserici din Timișoara, printre care multe lăcașuri de cult romano-catolice, și două în Sala Orpheum a Facultății de Muzică, respectiv în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara.
Festivalul cu intrare gratuită se încheie pe 6 septembrie. „Am fost foarte fericit să cânt pentru prima dată în România. Am auzit multe lucruri frumoase despre Timișoara și despre orga de aici, din catedrală, care este minunată. Au fost câteva provocări tehnice în ceea ce privește sistemul de tractură, dar în cele din urmă totul a funcționat destul de bine“, a declarat Johannes Berger într-un interviu pentru Radio Timișoara.
Organistul și clavecinistul Johannes Berger este originar din Rosenheim, Germania. El a fost fascinat de instrumentele cu claviatură încă din copilărie. Ulterior, a studiat orgă, clavecin și muzică sacră la München, apoi la Amsterdam și la Salzburg. Johannes Berger a obținut premii la concursuri naționale și internaționale. Din 2009 este organist principal și custode la Heldenorgel, cea mai mare orgă în aer liber din lume, din Kufstein, Austria. A lucrat cu orchestre celebre, printre care Orchestra Filarmonicii din München sau Orchestra Simfonică Radio Bavaria. La Timișoara, Johannes Berger, care este și director artistic și clavecinist al ansamblului baroc „Concerto” din München, a oferit un amestec multicolor de lucrări.
Începând cu „Fantezia în Fa minor” de Wolfgang Amadeus Mozart, urmată de piese pentru flaut cu ceas de Beethoven și până la lucrări contemporane, precum „Arabesque” de Naji Hakim – publicul a putut experimenta toate acestea la primul concert de orgă din seria de concerte „Orgile Cetății”. Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Max Reger – un compozitor de o importanță deosebită pentru organiști. De aceea, Johannes Berger a ales pentru programul de la Catedrala romano-catolică din Timișoara, pe orga Wegenstein cu numărul de produs 100, cea mai mare orgă din vestul României, Variațiuni și Fugă pe „Dumnezeu să-l apere pe rege” de Max Reger (1873 – 1916).
Cristina Struța este directorul artistic al Festivalului „Orgiile Cetății”. Festivalul este susținut de Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara și Ministerul Culturii prin programul național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”, cu concursul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. „Orga este instrumentul principal în toate concertele, dar mi-am dorit ca și alți artiști să cânte – sunt recitaluri de orgă și vioară, de orgă și duduk, este muzică de orgă și artă de nisip, orgă și chitară și multe altele”, a declarat Cristina Struța pentru partenerul media „West City Radio”.
Anul trecut, asociația a prezentat albumul „Orgile Cetății” la Muzeul de Artă Timișoara. În el, cei interesați pot citi micile povești ale tuturor celor 16 orgi de factură clasică din Timișoara – cartea este ilustrată cu fotografii realizate de Dana Moica, care documentează fotografic și festivalul în desfășurare. În această vară, participanții la festival vor putea experimenta live toate cele 16 orgi din Timișoara – în cadrul concertelor care vor fi susținute de diverși organiști din țară și din străinătate. Următorul eveniment este programat pentru 5 iulie – de la ora 19.00, în Biserica Romano-Catolică din cartierul Mehala din Timișoara, vor concerta organistul Felician Roșca și tenorul Daniel Zah. Pe pagina de Facebook „Orgile Cetății” puteți citi detalii despre toate evenimentele din cadrul festivalului.

Raluca Nelepcu

Foto: Domul Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara a găzduit primul concert din seria „Orgile Cetății”. Evenimentul, avându-l ca protagonist pe muzicianul german Johannes Berger, s-a bucurat de o participare foarte numeroasă. (Dana Moica/ Facebook Orgile Cetății)