Cuvintele citate în titlu provin din scrisoarea de salut a sfântului Părinte Papa Francisc adresată Episcopului de Timișoara și participanților la ce-a de-a 15-a ediție a Campionatului European de Fotbal în Sală, organizată la Timișoara, în perioada 13-17 februarie 2023. Și în ciuda faptului că în relatarea unui eveniment nu îşi au locul opiniile personale ale autorilor, de această dată, cu scuzele de rigoare, vă rugăm să ne îngăduiți să vă împărtășim ceea ce ne-a marcat în aceste zile, atât în timpul meciurilor, pe terenul de fotbal (în sală), cât și în timpul liber, petrecut împreună: colegialitatea, fairplay-ul, deschiderea față de ceilalți, credința trăită și mărturisită și bucuria de a-L sluji pe Dumnezeu și prin acest eveniment sportiv a tuturor participanților.
În ultima zi a campionatului, preoții participanți au concelebrat la Sf. Liturghie în biserica Preasfânta Inimă a lui Isus din Timișoara III. Elisabetin, după ce mai de dimineață au vizitat catedrala mitropolitană ortodoxă română din Timișoara și muzeul acesteia. Celebrant principal a fost Excelența Sa Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit de București. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de dl. Denis Moldovan, cantor al bisericii sf. Ecaterina din Timișoara I. Cetate, dl. Krisztian Kelemen, cantor al bisericii Timișoara III. Elisabetin și de un grup format din membrii corului «Laudate Dominum» din Recaș, condus de dl. Cosmin Pelics.
În cuvântul său introductiv, Excelența Sa Iosif Csaba Pál l-a salutat pe Păstorul Arhidiecezei de București, dar totodată a prezentat preoților sosiți din afara țării biserica parohială din Elisabetin și dispoziția numerică a diecezelor romano-catolice și eparhiilor greco-catolice din România.
În predica sa, ÎPS Aurel Percă a spus: „Isus i-a întrebat pe ucenici: «Ce idee aveți despre mine?» Și am auzit diferite răspunsuri. Dar trebuie să ascultăm și întrebarea care ni se pune: «Cine sunt eu cu adevărat pentru tine?» – Vă rog să nu dați răspunsuri învățate în catehism sau din auzite! Îl urmăm pe Cristos din Evanghelie sau un Cristos pe care ni l-am construit noi înșine? După exemplul lui Petru ar trebui să răspundem: „Doamne Isuse, mărturisesc și cred că tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu. Tu ești Domnul meu și Mântuitorul meu. Fă-mi puternică credința și ajută-mă să trăiesc în victoria crucii, respingând păcatul și acceptând voința ta.“
La final, a fost adresat și un cald cuvânt de salut d-lui Giureci-Slobodan Ghera, deputat al minorității croate din România în Parlamentul de la București, domnul deputat fiind prezent la Liturghie și constituind, alături de dl. deputat Gheorghe Nacov, din partea comunității bulgare, un partener de nădejde al acestui inedit proiect.
După Sf. Liturghie, cei prezenți s-au deplasat la Sala Sporturilor „Constantin Jude“ (fostă Sala Olimpia), unde competiția a continuat cu meciurile decisive pentru stabilirea clasamentului, respectiv a locurilor 1, 2 și 3. Înainte de finale s-a mai jucat un meci între echipa preoților ortodocși din Timișoara versus echipa «Old Boys» a preoților romano- și greco-catolici din mai multe țări europene. Portarul echipei «Old Boys» a fost Excelența Sa László Kiss-Rigó, episcop de Szeged-Csanád.
Apoi, în baza rezultatelor meciurilor s-a stabilit și clasamentul: finala mică a fost câştigată de echipa din Bosnia & Herțegovina, pe locul patru clasându-se Slovacia. Finala a fost câștigată de către echipa Poloniei, care a avut-o ca adversară redutabilă pe echipa Portugaliei. Conform site-ului Clubului Sportiv Român, clasamentul total este următorul: Polonia, Portugalia, Bosnia & Herțegovina, Slovacia, Croația, România, Ungaria, Kosovo, Slovenia, Austria, Italia, Kazahstan, Albania, Republica Cehă, Serbia și Muntenegru. Titlul de cel mai bun marcator i-a revenit Pr. Andre Meireles – Portugalia (8 goluri), cel mai bun portar a fost Pr. Damian Stala din Polonia, iar cel mai tehnic jucător, Pr. Josip Papak din Bosnia & Herțegovina. Premiul pentru cea mai fairplay echipă i-a revenit celei din Republica Cehă, dealtfel și cea mai veselă, activă și prietenoasă.
„Vă doresc să fiți jucători de echipă; acest lucru nu este important doar pentru a atinge obiectivele sportive, ci este esențial pentru a «merge împreună» ca Biserică…“ – i-a îndrumat sf. Părinte Papa Francisc pe preoții și călugării iubitori ai fotbalului, care au reușit să transforme cele patru zile ale Campionatului de Futsal întro adevărată sărbătoare.

Biroul de Presă al
Diecezei de Timișoara