Cea de-a VIII-a parohie a orașului Timișoara, Parohia Personală Bulgară a fost înființată în anul 2019, lăcașul de cult al comunității fiind cel al Congregației Surorilor de „Notre Dame” cu hramul Preasfânta Inimă a lui Isus, din cartierul Iosefin. În această parohie Excelența Sa, Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a planificat vizita canonică pentru zilele de 17 și 18 septembrie a.c.
În prima zi a vizitei canonice, după-amiază, la ora 17.00, Episcopul Diecezan s-a întâlnit în biserica parohială cu membrii grupurilor de Sf. Rozariu. A fost prezent pr. Dorin Iulian Filip, decan, paroh de Ciacova și Msgr. Gheorghe Augustinov, parohul acestei parohii. În această parohie grupurile de Sf. Rozariu sunt alcătuite în general din 20 de persoane, care toți se spovedesc înainte de a schimba misterele. Conform celor menționate de Pr. Augustinov, această comunitate numără aproximativ 1200 de persoane. Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a subliniat: parohia este practic comunitatea comunităților. În a doua parte a întâlnirii cei prezenți au avut posibilitatea să adreseze întrebări Părintelui Episcop.
De la ora 18.00 vizita canonică a continuat la sediul biroului parohial unde Episcopul Diecezan s-a întâlnit cu membrii comitetului bisericesc. În cadrul întrunirii membrii comitetului s-au prezentat pe rând și au vorbit despre îndatoririle lor și activitățile pe care le desfășoară. În continuare Părintele Episcop i-a întrebat pe doi membri ai comitetului, ce înseamnă pentru ei cursul de formare pe care l-au absolvit, respectiv la care participă acum. Ambele persoane au subliniat: prin participare au învățat lucruri noi, au dobândit noi cunoștințe în legătură cu Sf. Scriptură și s-au apropiat și mai mult de Dumnezeu.
Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar parohial, paroh de Timișoara IV Iosefin a menționat că se bucură că sunt vecini cu Parohia Bulgară deoarece această comunitate este considerată una credincioasă, statornică și puternică. Părintele Vicar Pastoral a lansat totodată invitația, ca membrii comunității bulgare să participe în viitor la cursuri de formare pentru laici și la întâlniri, cum este, de exemplu cea din 1 octombrie a.c., organizată la Maria Radna pentru preoții, călugării și colaboratorii parohiali din Dieceză. Părintele decan Dorin Gyula Filip a subiniat: „exemplul credincioșilor și al comunității este cel mai important pentru tineri.”
În cea de-a doua zi a vizitei canonice, la ora 11.00, Păstorul Diecezei de Timișoara a celebrat o Sf. Liturghie în biserica parohială. În omilia rostită, legat de verseturile Sf. Evanghelii citite astăzi, Excelența Sa a menționat: – „Isus ne îndeamnă ca să vedem totul prin prisma vieții veșnice, să ne gospodărim cu ceea ce avem, cu darurile pe care le-am primit, ca să câștigăm viața veșnică. Două îndemnuri primim din această Evanghelie: fii lumii câteodată sunt mai înțelepți decât fii luminii, respectiv faceți-vă prieteni din mamona al nedreptății. Dacă averea, banii și tot ceea ce avem devin țelul nostru, atunci acești prieteni sunt falși, dacă însă sunt mijloacele noastre, atunci ele sunt utile. Banii sunt slujitori buni, dar stăpâni răi. Banii îi putem folosi pentru scopuri bune. Practic, Isus ne spune că putem face mult bine cu lucrurile materiale, dacă le transformăm în iubire.”
După Sf. Liturghie Episcopul Diecezan s-a întâlnit în sacristie cu tinerii, mulți dintre ei îmbrăcați în frumoasele porturi populare bulgare.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara