Continuând vizitele canonice programate pentru acest an, în perioada 20-21 octombrie 2021, Excelența Sa, Iosif Csaba Pál, episcop diecezan romano-catolic de Timișoara a onorat cu prezența sa comunitatea din Parohia Romano-Catolică Timișoara V. Mehala.
Sfânta Liturghie pontificală de deschidere a vizitei canonice a fost celebrată miercuri, 20 octombrie a.c., de la ora 17.30 în biserica parohială, concelebranți fiind Pr. Zoltán Máthé, administrator parohial și Pr. Dorin Gyula Filip, decan și paroh de Ciacova. Cu această ocazie, Excelența Sa a dorit să transmită comunității câteva impulsuri vitale, ce au adus multă speranță și iubire în inimile credincioșilor. Mesajul episcopului diecezan, pentru întreaga comunitate a fost: „Să fiți pregătiți. Pentru Domnul să le faceți pe toate. Să fiți frați și surori, să fiți o astfel de comunitate parohială, asemenea unei familii a lui Cristos. Isus ne-a încredințat să slujim și cere socoteală despre felul în care i-am slujit pe ceilalți; trebuie să facem totul pentru Dumnezeu, însă de cele mai multe ori, facem pentru Dumnezeu în ceilalți: nu cât, ci cum, cu ce fel de suflet, în ce mod? Dumnezeu vrea să ne viziteze, să ne ofere darurile sale. Să le acceptăm – Duhul Sfânt lucrează în noi și între noi și astăzi. Să învățăm să îl recunoaștem: să ne întrebăm, astăzi unde a lucrat Duhul Sfânt în mine, în viața mea, în viața familiei mele? Și să începeți să îi mulțumiți și să împărtășiți și altora acolo unde a lucrat Dumnezeu în viața voastră și veți vedea cum viața vi se va schimba.“
După încheierea Sfintei Liturghii, episcopul diecezan a dorit să se întâlnească cu copiii și tinerii parohiei, fiind prezenți o mare parte din cei care, anul acesta, au primit Prima Sfântă Împărtășanie. Rugăciunea, întâlnirile de tineret, comunitatea în care activează și bucuriile pe care aceasta le aduce în viața celor prezenți au fost câteva teme supuse discuției, ocazie cu care au putut fi împărtășite cu multă bucurie numeroase experiențe.
Joi, 21 octombrie a.c, în cadrul celei de a doua zile a vizitei canonice la Parohia Timișoara V. Mehala, părintele episcop Iosif Csaba Pál a vizitat comunitatea din filiala Sânandrei, acolo unde, începând cu ora 12.00 a celebrat o Sfântă Liturghie. Cu această ocazie, fâcând referire la Evanghelia zilei (Lc 12, 49-53), păstorul diecezan a dorit să transmită comunității un mesaj cu privire la marea iubire pe care Dumnezeu o poartă tuturor oamenilor, dar și faptul că decizia de a fi creștin aparține fiecăruia dintre noi: „Isus ne-a ales pe noi, creștinii, pentru a aduce focul iubirii și al comuniunii în lume. Cauza supremă a fericirii noastre trebuie să fie Dumnezeu; de la El ați primit familia, trebuie să îi mulțumiți; de la El am primit comunitatea; de la El am primit toate. Ceea ce tu ai primit de la Dumnezeu, e darul Său, de aceea trebuie să îi mulțumești. Câteodată suntem tentați să punem altceva înaintea Lui și atunci fericirea se clatină, devine foarte șubredă. Dacă nu Dumnezeu este cauza fericirii noastre, le putem avea pe toate, chiar și sănătate, dar tot nu suntem fericiți. Prezența și iubirea lui trebuie să fie ultima cauză a fericirii noastre.“
Vizita episcopului diecezan a continuat cu întâlnirea acestuia cu membrii consiliului bisericesc, cu angajații, colaboratorii și cu toți cei care sunt apropiați și slujesc, prin munca și talentele lor, parohiei Timișoara V Mehala.

Thabitta Kozilek
Prelucrare redacțională: Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara