Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara a reluat seria vizitelor canonice programate pentru acest an în Dieceza de Timișoara. În data de 27 septembrie 2021, începând cu ora 17.00, comunitatea romano-catolică din Recaș a avut bucuria de a-l pimi în mijlocul ei pe episcopul diecezan de Timișoara. La începutul Sfintei Liturghii celebrată în limbile maghiară, română, croată și germană parohul locului a adresat câteva cuvinte de bun-venit Păstorului diecezei, care la rândul său a răspuns prin calde mulțumiri adresate, tuturor celor prezenți în Biserică. Părintele canonic Anton Butnaru, paroh de Recaș, în salutul său a menționat faptul că, deși parohia nu este una foarte mare, totuși ea reprezintă o comunitate mixtă, formată din maghiari, croați, germani și români. De asemenea, părintele paroh i-a urat Episcopului ca această vizită să fie una deosebită, plină și rodnică în haruri.
În cadrul omiliei, Excelența Sa a dorit să transmită credincioșilor câteva impulsuri importante, cu privire la cum pot creștinii să trăiască mai bine viața lor de credință.
Astfel, acesta a punctat următoarele: „Există o fraternitate puternică între noi toți, dragi frați și surori. Suntem cu toții, aici, ca ucenici ai lui Cristos. Prima însușire a ucenicului este aceea că trăiește în comunitate, pentru că acest lucru l-am învățat de la Isus. A doua însușire este aceea că ucenicul crește mereu în credință; este necesar să creștem în credință, pentru că astfel ne plafonăm; avem șansa să creștem în credință pe tot parcursul vieții noastre. Al treilea lucru care îl caracterizează pe un ucenic este că acesta slujește; este vital să văd cum îi pot sluji mai bine celui de lângă mine; ucenicii lui Cristos sunt fericiți pentru că slujesc cu demnitatea fiiilor lui Dumnezeu; slujirea reprezintă garanția reînnoirii comunității parohiale. Un alt element vital este rugăciunea și construirea unei relații personale cu Isus; rugăciunea ne învață cum trebuie să slujim.“
La sfârșitul sfintei Liturghii, Episcopul Iosif i-a mulțumit parohului și întregii comunități prezente pentru șansa de a fi împreună în această zi și le-a urat tuturor credincioșilor să trăiască în bucuria lui Isus, iar această bucurie să fie deplină.
Vizita canonică a continuat cu întâlnirea episcopului cu copiii, ministranții și tinerii parohiei, ocazie cu care a răspuns la întrebările acestora. De asemenea, le-a vorbit tinerilor despre vocații, menționând că „Dumnezeu creează capodopere. Dacă descoperim pentru ce ne-a creat, devenim aceste capodopere ale sale. Important este să mergem acolo unde El ne cheamă. Această chemare este unică, devenind o descoperire personală.“
Programul vizitei canonice la parohia din Recaș va continua și în data de 28 septembrie 2021, ocazie cu care E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan va celebra o sfântă Liturghie în filiala Brestovăț, începând cu ora 12.00. După sfânta Liturghie, episcopul se va întâlni cu grupul de Rozariu, cu angajații și colaboratorii parohiei, dar și cu membrii Consiliului Parohial.

Thabitta Kozilek