În după-amiaza zilei de sâmbătă, 16 decembrie a.c., tinerii din Arhidiaconatul de Timiș au sosit la biserica Ordinului Piarist din Timișoara pentru a participa la un program spiritual de pregătire pentru Crăciun, precum și la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia au aprins cea de-a treia lumânare pe coroana de Advent.
„Astăzi v-ați deschis sufletul, ca să primiți bucuria și iubirea lui Dumnezeu. De când am început Adventul, această bucurie crește în noi. Care lumânare va trebui să o aprindem acum?” – a fost întrebarea adresată de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan, la începutul Sf. Liturghii, tinerilor prezenți. „Pe cea de culoare roz” – au răspuns tinerii. „Lumânările de culoare mov înseamnă pregătire, post, renunțare și așteptare. Cea de culoare roz înseamnă că deja ne bucurăm pentru prezența lui Isus. Nu doar Îl așteptăm, ci deja este aici cu noi” – a subliniat Episcopul Diecezan în cuvântul său introductiv.
La Sf. Liturghie au concelebrat Pr. Johann Dirschl vicar general, Pr. Zsolt Szilvágyi vicar pastoral, Pr. Dorin Gyula Filip decan, paroh de Ciacova, Pr. Daniel Pozsonyi paroh de Jimbolia, Pr. Sebastian Mirciov paroh de Dudeștii Vechi, Pr. Augustin Bărbuț paroh al Parohiei Timișoara IX, Pr. Szilárd Vodila paroh de Buziaș și Bacova, Pr. Zoltán Kocsik rector al bisericii Ordinului Piarist și directorul Liceului Gerhardinum, Pr. Tiberiu Szabo capelan la Parohia Timișoara IV Iosefin. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de corul Liceului Gerhardinum condus de prof. Iustin Călin și corul de tineret al Parohiei Timișoara IV Iosefin.
„Despre Ioan Botezătorul am citit în Evanghelie că el a fost trimis ca să dea mărturie despre lumină. Asupra acestor gânduri vreau să reflectăm acum împreună” – a spus, la începutul omiliei sale, Păstorul Diecezei, apoi a continuat: „Înainte de a fi trimis cineva, trebuie să fie ales. Iar Ioan a fost ales de Dumnezeu. Gândiți-vă acum la voi, la viața voastră, pentru că și voi sunteți aleși de Dumnezeu. Fiecare dintre noi este iubit de Dumnezeu. Și Dumnezeu nu ne iubește fiindcă suntem buni, ci pentru ca să fim buni. Asemenea lui Ioan Botezătorul și noi suntem trimiși, și dăm mărturie despre Dumnezeu acolo unde suntem. Dar Cel care mă trimite, vine cu mine. Acolo unde suntem trimiși, nu suntem singuri. Dumnezeu este cu noi. Nu știu dacă cunoașteți povestea celor 101 de dalmațieni. Era un câine dalmațian, care, plimbându-se, a ajuns la o casă mare și frumoasă. S-a gândit să intre acolo. A ajuns într-o sală mare, unde a văzut că mai sunt încă o sută de dalmațieni. Atunci acest dalmațian a început să latre, și deodată toți ceilalți au început să latre. Dalmațianul s-a speriat și a fugit. A doua zi s-a plimbat pe acolo un alt dalmațian, care intrând în sală și văzându-i pe ceilalți câini, a început să dea din coadă prietenos. Deodată și ceilalți dalmațieni au început să dea din coadă. Cei doi câini au nimerit de fapt într-o sală de oglinzi. De multe ori așa se întâmplă și cu noi: cum ne comportăm cu lumea, așa se vor comporta și ceilalți cu noi.”
La sfârșitul Sf. Liturghii, Pr. Zoltán Kocsik i-a mulțumit Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara, pentru că a celebrat Sf. Liturghie și a petrecut aceste ore în mijlocul tinerilor și preoților care i-au însoțit pe tineri, în mijlocul organizatorilor, al surorilor și al tinerilor voluntari. În final, reprezentanții tinerilor i-au dăruit Părintelui Episcop un cadou, un caiet cu mesajul tinerilor participanți. Cei mai mulți tineri au sosit din parohiile din Timișoara, Buziaș, Dudeștii Vechi, Sânnicolau Mare, Ciacova, Jimbolia, Lovrin și filialele acestora. De la o distanță ceva mai mare, din Anina au sosit dl. Gianluca Farina, fondator și președinte al asociației Il Giocattolo și doamna Rosa Rossi, care la sfârșitul Sfintei Liturghii au prezentat activitățile desfășurate la Centru de zi „Casa copiilor, Don Bosco”, unde se desfășoară o varietate de activități educative, distractive și sportive pentru copiii proveniți din familii defavorizate și nevoiașe.
Înainte de Sf. Liturghie, tinerii au participat în Aula Magna a Liceului Teologic Romano-Catolic Gerhardinum la un impuls de Advent, o cateheză ținută de Pr. Sebastian Mirciov, paroh de Dudeștii Vechi. „Atât de mulți oameni vorbesc despre dreptul lor de a căuta fericirea. Totuși Sf. Scriptură ne invită să căutăm bucuria. Care este diferența dintre fericire și bucurie? Fericirea în general depinde de calitatea și cantitatea bunurilor materiale, adică vine din exterior. Bucuria în schimb vine din adâncul sufletului. Singura condiție a bucuriei este prezența lui Dumnezeu” – a menționat Pr. Mirciov. În continuare tinerii au participat la discuții în grupuri mici.
Cateheza și Sf. Liturghie se pot urmări pe pagina Facebook a Episcopiei de Timișoara.
„Voi ceruri vă-ndurati, pe Cel promis ni-l dati, pe Fiul Tatălui de sus, pe-al nostru Domn Isus” – au cântat tinerii la această întâlnire, care s-a încheiat în cantina Liceului Gerhardinum cu o agapă, la care au fost invitați toți care au participat la Sf. Liturghie.

Biroul de presă al Diecezei de Timișoara