De mai mulți ani, la începutul Postului Mare, Ordinariatul Episcopal organizează o zi spirituală pentru angajați. La inițiativa Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara, în acest an, la program au avut posibilitatea să participe și colaboratorii din birourile parohiale de pe teritoriul Diecezei de Timișoara. Deoarece în acest an va avea loc la Roma cea de-a X-a întâlnire mondială a familiilor, invitația de a participa la ziua de reculegere spirituală a fost adresată nu numai personalului angajat, ci și familiilor acestora.
Programul spiritual s-a desfășurat în întregime în biserica Sf. Ecaterina și la oficiul parohial din Timișoara I. Cetate, cei prezenți participând la două prelegeri, discuții în grupuri mici și Sf. Liturghie. Programul a fost condus de Pr. dr. Felician Tiba, responsabil diecezan pentru pastorația familiilor din Dieceza de Iași.
În deschiderea programului, Excelența Sa Iosif Csaba Pál a adresat un cuvânt de salut tuturor celor prezenți. Ziua de reculegere a continuat cu prima prelegere a Pr. Tiba intitulată „Omul, bărbat și femeie, capodopera creației.” „În Biserică avem cele șapte canale prin care curge harul lui Dumnezeu, cele șapte sacramente și noi suntem membrii ai bisericii. Toți cei botezați suntem Trupul Mistic a lui Cristos. Cristos astăzi operează prin noi. De aceea putem spune că omul, bărbat și femeie, este capodopera creației. De noi depinde să-L lăsăm pe Dumnezeu să lucreze. Când eu iubesc, Îl dau pe Dumnezeu celui pe care îl iubesc. Când nu voi mai iubi, nu-L voi mai da pe Dumnezeu, și nu am cum să fiu fericit. Aceasta este misiunea noastră nobilă, pe care trebuie ca noi să o realizăm” – a spus invitatul.
În cea de-a doua prelegere Pr. Tiba a prezentat cum prin cele paispreceze stațiuni de pe Calea Crucii, Isus a consacrat fiecare moment din viața omului creștin. Parcurgând drumul crucii, vorbitorul s-a oprit la evenimentele și scenele cele mai importante din existența unui om începând cu nașterea (Isus ia crucea pe umeri), continuând cu săvârșirea primelor păcate, întâmpinarea primelor greutăți (Isus cade sub povara crucii), rolul mamei, al părinților (Isus se întâlnește cu mama lui), imaginea femeii și a bărbatului (Simon și Veronica), momentele în care omul este dezbrăcat de demnitatea sa (Isus este dezbrăcat de hainele sale) terminând, în final, cu moartea și așezarea trupului în mormânt.
Pentru discuțiile în grupuri mici, Pr. Tiba a propus două teme. Prima s-a referit la un gest tandru al unui soț, care însă nu a fost apreciat de soție, iar cea de-a doua a fost formulată astfel: Cum pot răspunde unei persoane îndurerate cu privire la locul și la rolul lui Dumnezeu în toate cele care se întâmplă? Rezultatele discuțiilor în grupuri mici au fost prezentate în plen, după care cei prezenți au participat la Sf. Liturghie de încheiere.
Programul zilei s-a terminat cu o agapă în sala de cateheză a Parohiei Timișoara I Cetate.
Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara