În data de 11 noiembrie, creștinii catolici din întreaga lume sărbătoresc Ziua Sfântului Martin, o sărbătoare importantă și pentru maghiari și francezi, țări în care Sfântul Martin a trăit. Conform legendei, Martin, un simplu soldat roman la acea vreme, și-a împărțit haina cu un cerșetor. Această poveste simbolizează principiul de bază al solidarității.
Asociem Ziua Sfântului Martin cu amintirile din copilărie legate de procesiunile cu felinare, cântecele de colinde și punerea în scenă a vieții Sfântului Martin. Dar tradiția Zilei Sfântului Martin nu este doar pentru copii. Ea îi fascinează și pe adulți, chiar și la bătrânețe, spune profesoara din Freiburg, Ursula Nothelle-Wildfeue, deoarece „în copilărie, ea însăși a văzut povestea ca pe un model de urmat. Pentru teolog, împărțirea mantiei în semn de solidaritate reprezintă ceva foarte important pe care trebuie să ți-l amintești din când în când, de asemenea ca o exigență față de tine însuți“.
Principiul solidarității ca piatră de temelie a societății în care trăim se aplică de la persoană la persoană, ca o legătură cu semenii noștri. Biblia ne învață să îi ajutăm pe ceilalți. Acest lucru este cel mai bine exemplificat prin pilda Bunului Samaritean. Dar cât timp va mai putea funcționa acest principiu în societatea noastră este o întrebare pe care și-o pune nu doar teologul Ursula Nothelle-Wildfeue. Ea crede că este nevoie de o „comunitate de valori și credință pentru a transmite mai departe aceste povești“.
Liceul Tehnologic „Ștefan Hell“ din Sântana, lângă Arad, România, se străduiește de mai bine de 20 de ani să reînvie și să continue aceste și alte obiceiuri ale societății catolice germane din localitate, aflată în scădere. An de an, profesorii secției germane a școlii noastre, sub îngrijirea directoarei adjuncte dr. Ana Höniges, transmit generației următoare valorile carității și principiul solidarității, folosind exemplul vieții Sfântului Martin. Cu bucurie, entuziasm și ochi strălucitori, copiii de la secția germană și părinții lor au participat și în acest an la procesiunea de Sfântul Martin. După Sfânta Liturghie, care a avut loc în Biserica Sfintei Ana și a fost celebrată de părintele Miklós Erös (Zimandu Noi și Sântana) și de părintele Martin Jäger (Pâncota), un grup de copii a interpretat în cadrul unei scenete de teatru un scurt fragment din viața Sfântului Martin, după care participanții, purtând felinare colorate și luminoase și cântând, s-au îndreptat spre căminul de bătrâni învecinat. Procesiunea s-a încheiat la noua primărie din Sântana, unde participanții au fost primiți cu căldură. Tradiționalul ceai cald și batoanele de ciocolată distribuite de personalul Primăriei au încălzit inimile tuturor participanților și au reprezentat un impuls pentru solidaritate și caritate.
Acest eveniment „Martinsfest der Schüler in St. Anna“ (Sărbătoarea Sf. Martin a elevilor din Sântana) a fost susținut de Ministerul Afacerilor Sociale din München, Haus des deutschen Osten München (Casa Estului german, München), Haus der Heimat Nürnberg (Casa Patriei, Nürnberg), St. Gerhards-Werk, Stuttgart, Primăria și Consiliul Local Sântana și Liceul Tehnologic „Stefan Hell“, Sântana.
Prof Dr Melania Raab
Sântana