Duminică, 30 mai 2021, la ora 11.30 s-a sărbătorit la Ciacova hramul bisericii romano-catolice din localitate, dar totodată și jubileul de 140 de ani de la ridicarea lăcașului de cult. Sf. Liturghie solemnă a fost concelebrată de Pr. Elemér Pántya, paroh emerit de Chișineu-Criș – în calitate de celebrant principal – alături de Msgr. György Kóbor, vicar general și paroh emerit de Ciacova, de Pr. Nikola Lauš, canonic catedral, cancelar al Diecezei de Timișoara și de Pr. Dorin Gyula Filip, canonic onorific, decan și paroh de Ciacova.
Cadrul muzical al sf. Liturghii a fost asigurat de dl. Robert Bajkai-Fábián, organistul Domului, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara și de soprana Ildiko Babenko.
În predica sa, rostită în limba maghiară, Pr. Elemér Pántya a vorbit despre misterul Preasfintei Treimi, despre persoanele dumnezeiești, despre prezența Treimii cele dătătoare de viață și tărie în nenumărate situații în viața noastră, călăuzindu-ne, întărindu-ne, dăruind sens existenței creștine și umane.
Părintele vicar emerit, Msgr. György Kóbor, a rostit predica în limba germană, amintind elemente istorice, dar pline se subînțeles spiritual și comunitar, din viața lăcașului de cult și a parohiei Ciacova. Părintele a amintit suma imensă de cărămizi utilizate la construcție, felul achiziționării acestora, dar și rezultatul care îl fomează împreună, până azi. De asemenea, referindu-se la una din reparațiile bisericii, realizate în timpul regimului comunist, parohului (fiind domnia sa) i-au fost aduse mulțumiri de către ordinariul substitut de atunci, Msgr. Konrad Kernweiss (originar din Ciacova), care s-a bucurat că atât biserica de zid a fost reînnoită frumos, dar mai ales comunitatea locală, prin proiectul de renovare, a fost reunită, a căpătat o nouă coeziune, prin implicarea comună, după posibilități și puteri, la reparații. Nu în ultimul rând, parohia s-a bucurat de primițiile preoților care s-au ridicat din comunitate. Părintele Kóbor a relatat cum curtea bisericii a fost locul care a salvat sărbătoarea comunitară de după Primiția Pr. Palfi, sărbătoare pe care autoritățile comunist-ateiste au vrut să o suprime în ultima clipă, deși primise în prealabil toate aprobările necesare în vremea aceea.
Părintele canonic Nikola Lauš a rostit predica în limba română, afirmând: „«Cât de nepătrunse mi se par gândurile Tale, Dumnezeule şi cât de mare este numărul lor» se adresa David Creatorului universului în psalmul 139. Meditând la solemnitatea de astăzi şi anume Preasfânta Treime, şi noi putem afirma acelaşi lucru. Sf. Treime a reprezentat dintotdeauna un mister, o taină și pentru noi credincioşii. Însă ştim că valoarea credinţei noastre nu constă în a înțelege totul, ci a crede din toată inima.“ Continuând, la un moment dat, a afirmat: „cred că uneori chiar nu trebuie să stăm atât de mult timp să analizăm, ci mai degrabă să împlinim și să trăim concret ceea ce ne îndeamnă Dumnezeu. Și nu atât pentru că înțelegem tot, ci pur și simplu pentru că ne încredem în El, pentru că-L iubim și pentru că vrem să-L slujim. Mai bine cuvinte mai puține și mai multă participare. Mai puține vorbe, mai multă iubire și implicare. Mai puține întrebări, mai multă credință și smerenie.“
Deasupra altarului principal a fost așezată o frumoasă coroană jubiliară, cu redarea numărul 140, realizată din flori albe și galbene, culorile sf. Scaun, încadrate de verdeață, simbolul comunității vii de credință și umane.
La sf. Liturghie au participat dl. Petru Filip, primarul Ciacovei, dl. Iovan-Zoran Davidovici, viceprimar, mai mulți consilieri, reprezentanții Liceului Teoretic „Alexandru Mocioni“, dar și numeroși copii și tineri, îmbrăcați în port popular german, alături de credincioși, care au respectat normele de distanțare fizică și purtarea măștii de protecție. Tuturora, părintele-paroh Filip, le-a adresat la final mulțumirile sale, atât pentru prezență, cât și pentru implicarea în pregătirea sărbătorii.
Perechile în port popular au intrat împreună în coloană, în biserică, înaintea sf. Liturghii, iar după aceasta au oferit un foarte scurt moment de dans, în fața lăcașului jubiliar. A urmat parada portului, încadrată de fanfara din Recaș, care a acompaniat muzical momentul, până în piața centrală a orașului Ciacova, la statuia bicentenară a Sf. Fecioare Maria, Imaculata Concepțiune, respectiv până la primărie. Din nou, au fost oferite câteva dansuri și s-au realizat fotografii de grup cu tinerii și oficialitățile.
Dr. Claudiu Călin