Szentháromságvasárnap, május 30-án a 11.30 órakor kezdődő szentmise keretében ünnepelte a csáki közösség a templombúcsút, valamint a templom felépítésének 140. évfordulóját. A szentmisét Pántya Elemér ny. lelkipásztor mutatta be, koncelebrált Lauš Nikola püspöki irodaigazgató, Filip Dorin Gyula helyi plébános és Kóbor György ny. általános helynök, a csáki Caritas szervezet igazgatója. A liturgián részt vett  Petru Filip csáki polgármester, Iovan-Zoran Davidovici alpolgármester, több tanácsos, az Alexandru Mocioni Elméleti Líceum tanárai, valamint német népviseletbe öltözött gyermekek és fiatalok egy csoportja. A liturgia zenei részében közreműködött Bajkai-Fábián Róbert székesegyházi orgonista és Babenko Ildikó.
Magyar nyelvű szentbeszédében a főcelebráns Pántya Elemér ny. lelkipásztor úgy fogalmazott: a Szentháromság Isten misztériuma, Atya, Fiú és Szentlélek, három személy egyetlen lényegben. Kóbor György ny. plébános német nyelven szólt az egybegyűltekhez, és a templom építésének, illetve későbbi felújításának körülményeit elevenítette fel. Román nyelvű homíliájában Lauš Nikola püspöki irodaigazgató a 139 zsoltárból idézett: „Terveid, Uram, felfoghatatlanok, s milyen tömérdek a számuk!”, majd kitért arra, hogy a Szentháromság olyan misztérium, amely nekünk, híveknek teljes egészében soha nem lesz megismerhető, a hit azonban nem azt jelenti, hogy mindent tudjunk, hanem hogy teljes szívünkből higgyünk.
A szentmise végén a népviseletbe öltözött gyermekek és fiatalok a templom előtti téren néptánccal kedveskedtek az egybegyűlteknek. Ezt követően a táncosok a temesrékási fúvószenekar kíséretében a város főterére, majd pedig a polgármesteri hivatal elé vonultak, ahol ismét néptáncokat adtak elő.

Dr. Claudiu Călin
(Román nyelvből fordította: a Temesvári Püspökség sajtóirodája)