Anul 2023 este un an aniversar special pentru noi, cei originari din Sântana / Sanktanna. La 2 mai 1858, un incendiu devastator a redus orașul nostru natal la ruine. Este cel mai teribil eveniment din istoria noastră locală; strămoșii noștri au rămas literalmente fără nimic. Dorim să ne amintim de marele incendiu din satul nostru, de acum 165 de ani și de consecințele sale, cu compasiune și respect. Și nu putem decât să aducem un omagiu voinței și energiei victimelor greu încercate, de a reconstrui totul.
Mulțumită eforturilor conjugate ale strămoșilor noștri, un nou lăcaș de cult, actuala biserică Sf. Ana din Sântana, stătea deja în picioare după zece ani. De aceea, anul acesta putem sărbători cel de-al 155-lea hram al bisericii. Ar trebui să fie un an de rememorare a ceea ce a fost și, de asemenea, o trecere în revistă a modului în care parohia și-a rânduit problemele, cu multă muncă și energie, până în prezent. Azi trebuie să facem față noilor provocări ale vremurilor în care trăim, pentru a pregăti parohia pentru viitor, în condiții religioase, sociale și financiare noi, pentru a le oferi oamenilor un cămin, o perspectivă și încredere – o încredere care își are rădăcinile în credință. Credința noastră romano-catolică ne-a ajutat să depășim toate dificultățile și a supraviețuit, de asemenea, la două orânduiri sau ideologii sociale ostile.
Întâlnirea dintre directorul ministerial Herbert Hellstern din Heilbronn și secretara parohiei, Marianne Hellstern din Sântana, cu ocazia hramului bisericii din 2015, a dat imboldul pentru înființarea unei Asociații de Ajutorare pentru Renovarea Bisericii Parohiale din Sântana. Aceasta a avut loc la sfârșitul lunii aprilie 2016, iar acoperișul bisericii a fost deja renovat în 2017. Între timp, au fost renovate turnul și partea din față a acestuia, pereții interiori și tavanele cu picturi murale și, cel mai recent în acest an, ușile bisericii. Acest lucru a fost posibil datorită numeroaselor donații din partea membrilor comunității, prietenilor, numeroșilor donatori anonimi și a sprijinului financiar din partea Secretariatului de Stat pentru Culte din București, a Diecezei de Timișoara, a companiilor din Sântana și a Primăriei și Consiliului Local al orașului Sântana. Tuturor acestora le mulțumim din suflet. Mulțumiri se cuvin, de asemenea, membrilor consiliului de conducere al Asociației de Ajutorare pentru Renovarea Bisericii Parohiale din Sântana: Herbert Hellstern, Katharina & Karl Hell, Pr. Josef Hell, Franz Hell, Marianne Hellstern, Marianne Deaconu, împreună cu consilierii parohiali Martin Reinholz, Richard Raab, Zoltan Benedek, pentru angajamentul lor față de biserica noastră Sf. Ana, angajament susținut ferm de peste șapte ani. Următorul nostru proiect este renovarea fațadelor. Acesta necesită încă multe donații, pe care aș dori să vi le solicit cu mult respect și din toată inima. Contul în care se pot face donații este: Kreissparkasse Heilbronn IBAN DE336205000000428565 BIC/SWIFT HEISDE66XXX. Mulțumesc mult încă de pe acum!Nu doar cărămizile sunt cele care dau formă bisericii noastre, ci mai importante sunt cărămizile vii – și anume oamenii care modelează și formează această comunitate parohială. O comunitate bisericească trăiește prin membrii ei. Noi am trăit în Sântana și unii dintre noi trăiesc și astăzi aici, am suferit și, după truda și munca noastră, am creat o comunitate înfloritoare, germană, creștin-catolică, pe care am și păstrat-o.
Păstrarea istoriei locale nu înseamnă doar conservarea tradițiilor, ci și găsirea unor căi spre viitor care să creeze un fundament real tradițiilor noastre. Ideea noastră dorește să exploreze realitatea istorică și să observe și să însoțească în mod pozitiv schimbările actuale din societate. Avem multe lucruri pe care dorim să le păstrăm în spirit creștin, catolic: patria de origine, portul, obiceiurile, sărbătorile, dialectul, monumentele, arta populară, muzică populară, muzica religioasă…

În acest an 2023 sunt planificate câteva noi inaugurări împreună cu Primăria, condusă de primarul Daniel-Sorin Tomuța și de consilierii săi, în Sântana noastră:

– Deschiderea noului muzeu în „Urbarialhaus” – fostul Liceu Piarist.

– Deschiderea noii Case de Cultură lângă noua primărie, la Ochsenloch.

– Deschiderea parțială a unor obiective în noul cartier „Borodei”, lângă Boroschloch.

– Extinderea pistelor pentru bicicliști în direcția: zona industrială și Caporal Alexa.
Scopul este de a aduce tradiția și modernitatea în armonie și, astfel, de a conecta trecutul, prezentul și viitorul. Ar trebui să ne păstrăm deja atractivitatea, realizările, relațiile publice și compatrioții noștri ca membri, dar și ca cetățeni angajați, să consolidăm cultura noastră bogată în tradiții și să o facem viabilă pentru viitor.
Profitați de numeroasele evenimente ale comunității din orașul nostru natal și mai ales ale germanilor din Sântana în decursul unui an pentru a ne cunoaște și a duce experiența comunității mai departe.
Pe 26 iulie 2023 este cel de-al 155-a hram al Bisericii Sfintei Ana, eveniment sărbătorit de tineri împreună cu localnicii și invitații, în Sântana, sâmbătă 29, duminică 30 și luni 31 iulie 2023.

Josef Lutz, Nürnberg