Localitatea Chișineu-Criș din județul Arad, după numărul de locuitori poate fi considerată un oraș mic, însă numele lui sună foarte cunoscut în Dieceza de Timișoara. Motivul „renumelui“ devine evident dacă intrăm în biserica romano-catolică dedicată Sf. Arhanghel Mihail, deoarece pe placa montată pe peretele de lângă baptisteriu se pot citi următoarele: „Din apa acestui baptisteriu au fost botezați doi episcopi: Farkas Radnai în 1848 și Dr. Adalbert Boros în 1908. Slavă Ție, Dumnezeule!“
În urmă cu doi ani, la începutul lunii noiembrie, când episcopul Iosif Csaba Pál a vizitat parohiile Chișineu-Criș și Satu Nou, a găsit o comunitate activă, unită, cu o gamă largă de activități. În acest an, vizita Episcopului Diecezan a avut un alt motiv. Duminică, 17 noiembrie, la invitația pr. János Kapor, parohul locului, Păstorul Diecezei a sosit cu o ocazie festivă: ca să binecuvânteze, în cadrul unei Sfinte Liturghii festive, altarul principal nou și cele două altare laterale, de asemenea noi, și biserica după ample lucrări de renovare interioară. Totodată, Episcopul Diecezan a dorit ca să întâlnească și cu „pietrele vii“ ale Bisericii locale, astfel că, înaintea Sf. Liturghii celebrate la ora 11.30, în sala parohiei, timp de o oră, a purtat discuții cu tinerii acestei comunități.
„Totul a fost renovat în biserica noastră, care astfel a devenit foarte frumoasă“, și-a exprimat bucuria în cuvinte simple, dar cu nu puțină mândrie în voce un credincios. La întrebarea adresată de către Biroul de Presă, pr. János Kapor a explicat în detaliu ce înseamnă expresia „totul a fost renovat“: înlocuirea ferestrelor și a rețelei electrice, montarea sistemului de sonorizare, consolidarea structurii destinate corului, situată deasupra intrării, vopsirea interioară și trei altare nou-realizate: altarul principal și două altare laterale. Lucrările au fost terminate, iar în penultima duminică a anului bisericesc, comunitatea parohială s-a adunat pentru rugăciune și mulțumire. La Sfânta Liturghie au concelebrat pr. Gábor Bakos, paroh de Diosig, originar din parohia Chișineu-Criș, pr. János Kapor, parohul locului, la altar a mai slujit și Péter Baum, diacon permanent din Arad. Din partea Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca, la Sf. Liturghie a fost prezent domnul Csaba Grezsa, consul general. Au participat domnul Péter Faragó, deputat, pr. Sándor Bálint Deák, pastor evanghelic-luteran din Satu Nou, domnii consilieri locali Zoltán Bíró, András Ozsvár și Levente-Atilla Pusztai. Numeroși tineri au sosit în costume populare. La înfrumusețarea muzicală a Sf. Liturghii au contribuit corurile bisericești din Chișineu-Criș și Satu Nou, precum și tinerii Hunor Szabó, Viktória Szabó și Eszter Zita Molnár.
În omilia sa, referindu-se la pasajul din Evanghelie, Episcopul Diecezei a subliniat că lucrurile trecătoare precum tinerețea, sănătatea, anumite clădiri sau instituții sunt importante în viața noastră, dar nu și esențiale. „Cele esențiale sunt cele care nu sunt trecătoare. De exemplu, prezența lui Dumnezeu în viața noastră. Înainte să pornim, m-am dus în capela Episcopiei din Timișoara și am încercat să-l întreb pe Isus, ce ar transmite comunității din Chișineu-Criș, ce ar fi cel mai important? Am simțit ca și cum El ar fi spus: să fie centrați pe Dumnezeu, Dumnezeu trebuie să fie cel mai important lucru din viața lor. Dacă ne încredem în Dumnezeu, suntem liberi. De câte ori întreabă tinerii, când sunt în dificultate, când au probleme, cum să aibe credință, cum îi va ajuta Dumnezeu? De cele mai multe ori ajutorul sosește prin construirea unei relații de încredere cu El. În mijlocul dificultăților știm că Dumnezeu va permite ca să se întâmple doar lucruri care sunt spre binele nostru. Dacă nu avem o relație de încredere cu Dumnezeu, ne putem ușor prăbuși, putem dispera. De aceea este important să Îl punem pe Dumnezeu în centrul vieții noastre“, a spus Păstorul Diecezei.
La începutul Sfintei Liturghii, Episcopul Diecezan a sfințit apa cu care a stropit pereții interiori ai bisericii, altarele și pe credincioși. „Dumnezeule atotputernic și veșnic, Tu îi inviți constant pe oameni în comuniunea Bisericii prin Fiul tău cel Sfânt. Ascultă rugăciunea comunității tale și binecuvântează această biserică restaurată. Fă ca credincioșii să poată experimenta apropierea și iubirea ta. Întărește-i în unitate“, a rostit Părintele Episcop în cadrul ritualului de binecuvântare.
La sfârșitul Sf. Liturghii, pr. János Kapor și-a exprimat recunoștința în numele multora: „Mulțumesc lui Dumnezeu, Sfintei Fecioare Maria, Sfântului Arhanghel Mihail, ocrotitorul bisericii noastre, și ocrotitorilor noștri cerești, printre care și arhiepiscopului Adalbert Boros, pentru că se asigură ca planurile și visele noastre să devin realitate. Mulțumesc, de asemenea, binefăcătorilor noștri, fără de care nu am fi putut sărbători astăzi. Mulțumesc Ordinariatului Episcopal și personal Părintelui Episcop Iosif pentru sprijinul acordat“.
De asemenea, Părintele Paroh a mulțumit domnlui Miklós Soltész, deputat, secretar de stat pentru relații bisericești și naționalități pentru intervenția domniei sale la Guvernul Ungariei, care a sprijinit de asemenea, printr-un proiect, renovarea, domnului Péter Faragó, deputat, pentru ajutorul acordat parohiilor catolice din județul Arad din partea Secretariatului de Stat pentru Culte al Guvernului României, Primăriei Orașului Chișineu-Criș, consilierilor Zoltán Bíró, András Ozsvár, Levente-Atilla Pusztai, domnului Tamás Péró, consilier județean Arad, membrilor Comitetului bisericesc, membrilor Asociației Kolping și credincioșilor pentru donațiile, munca și sacrificiul lor, parohului Gábor Bakos pentru darurile oferite, inginerilor Biroului de Construcții al Episcopiei de Timișoara pentru coordonarea lucrărilor și societăților pentru efectuarea lucrărilor. „Astăzi am devenit o mare familie, fiindcă sărbătorim împreună, credincioși sosiți din Chișineu Criș, Pădureni, Satu Nou, Vânători, Socodor, Adea, Vărșand și Șimand“, a spus parohul. Deputatul Péter Faragó, care a luat cuvântul după aceea, i-a mulțumit părintelui paroh pentru grija sa, deoarece, după cum a spus domnia sa, întotdeauna este nevoie de cineva, o persoană care să preia munca și să conducă echipa. Sf. Liturghie s-a încheiat cu rugăciunea „Tatăl nostru“ rostită pentru membrii comunității.
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara