Duminică, 2 martie a.c., papa Francisc a trimis de la spitalul ”A. Gemelli” din Roma textul meditației pregătite pentru ”Îngerul Domnului”. Papa prezintă o scurtă reflecție despre Evanghelia duminicii (Lc 6,39-45), mulțumește celor care se roagă pentru sănătatea sa și se roagă la rândul său pentru pace, spunând că, din spital, ”războiul pare și mai absurd”.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă

2 martie 2025 – Vatican News. Cu o profundă mulțumire transmisă credincioșilor din lumea întreagă care se roagă pentru însănătoșirea sa, papa Francisc, care se află în continuare la spital, a trimis și în această duminică o meditație pregătită pentru rugăciunea ”Îngerul Domnului”. Condițiile clinice ale papei sunt din nou stabile, după criza de bronhospasm de vinerea trecută.

Vă oferim aici, în traducerea noastră de lucru, meditația papei Francisc.
«În Evanghelia acestei duminici (Lc 6, 39-45), Isus ne face să medităm la două dintre cele cinci simțuri: vederea și gustul.
În ceea ce privește vederea, el ne cere să ne antrenăm ochii pentru a observa bine lumea și a-l judeca pe aproapele nostru cu caritate. El spune: „Scoate mai întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea limpede să scoţi paiul din ochiul fratelui tău!” (v. 42). Numai cu această privire de îngrijire, nu de condamnare, îndreptarea fraternă poate fi o virtute. Căci dacă nu este fraternă, nu este o îndreptare!
În ceea ce privește gustul, Isus ne amintește că „orice pom se cunoaște după fructele proprii” (v. 44). Iar fructele care provin de la om sunt, de exemplu, cuvintele sale, care se maturizează pe buzele sale, astfel încât „gura lui vorbește din prisosul inimii” (v. 45). Fructele rele sunt cuvintele violente, false, vulgare; cele bune sunt cuvintele drepte și cinstite care dau savoare dialogurilor noastre.
Atunci ne putem întreba: cum îi privesc eu pe ceilalți oameni, care sunt frații mei și surorile mele? Și cum mă simt eu privit de ei? Au cuvintele mele un gust bun sau sunt îmbibate de amărăciune și vanitate?
Surori și frați, vă trimit aceste gânduri tot din spital, unde, după cum știți, mă aflu de câteva zile, fiind însoțit de medici și asistenții medicali, cărora le mulțumesc pentru atenția cu care au grijă de mine. Simt în inima mea „binecuvântarea” care se ascunde în fragilitate, pentru că tocmai în aceste momente învățăm și mai mult să ne încredem în Domnul. În același timp, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că îmi dă ocazia să împărtășesc trupește și sufletește starea atâtor oameni bolnavi și suferinzi.
Doresc să vă mulțumesc pentru rugăciunile care se înalță către Domnul din inimile atâtor credincioși din multe părți ale lumii: simt toată afecțiunea și apropierea voastră și, în acest moment special, mă simt ca și cum aș fi „purtat” și susținut de întregul Popor al lui Dumnezeu. Vă mulțumesc tuturor!
Și eu mă rog pentru voi. Mă rog mai ales pentru pace. De aici [din spital], războiul pare și mai absurd. Ne rugăm pentru chinuita Ucraina, pentru Palestina, Israel, Liban, Myanmar, Sudan și [regiunea] Kivu.
Să ne încredințăm cu convingere Mariei, Mama noastră!»

***
Revenind la starea papei Francisc de duminică, Sala de Presă a informat în cursul dimineții că papa a avut o noapte liniștită și că s-a odihnit bine, a luat micul dejun și a citit câteva ziare. Succesiv, a primit la spital vizita cardinalului secretar de stat Pietro Parolin, însoțit de arhiepiscopul titular Edgar Pena Parra, substitut al Secției pentru Afacerile Generale a Secretariatului de stat.
Cât privește rugăciunea rozariului pentru sănătatea papei de duminică, 2 martie a.c., aceasta va fi condusă la ora 21.00 în Piața Sfântul Petru de cardinalul Konrad Krajewski, prefect al Departamentului pentru serviciul carității.

Sursa: www.vaticannews.va/ro