Se pare că sosirea toamnei a fost așteptată și în Centrul de zi pentru copii rromi din Periam, proiect al Federației Caritas a Diecezei de Timișoara, în această localitate, cel puțin asta sugerează decorațiunile caracteristice din fereastra către stradă a clădirii: printre frunzele colorate un măr și o pară zâmbesc bucuroase la trecători. Și bucuria nu se oprește în pragul ușii de intrare. Luni, 10 octombrie a.c. un grup de copii și tineri îmbrăcați de sărbătoare, unii dintre ei în costume populare tradiționale rrome, i-au întâmpinat fericiți, dar și cu emoție pe invitații la celebrarea binecuvântării lucrărilor de extindere și amenajare la clădirea centrului. S-au pregătit cu o scenetă, cântece, versuri și dansuri pentru acest moment, și erau nerăbdători să prezinte cele învățate publicului, adică musafirilor sosiți pentru a sărbători împreună cu ei.
În cuvântul său de salut dl. Herbert Grün, directorul executiv al Federației Caritas a Diecezei de Timișoara a menționat: „Centrul de zi pentru copiii rromi din Periam funcţionează din 2008 în baza unui parteneriat încheiat între Consiliul Local și această organizație. Actualmente sunt înscriși un număr de 45 de copii și tineri, toți elevi ai școlii din Periam, care, pe lângă serviciile de after school, mai beneficiază de mâncare caldă.” Dl. Grün a mai specificat că lucrările de extindere și amenajare a sălii de mese și a bucătăriei au fost necesare pentru realizarea standardelor de calitate și ale normelor PSI.
La această celebrare au participat dl. Franz Küberl, fostul președinte al Federației Caritas Austria și director al organizației Caritas al Diecezei Graz-Seckau, d-na Brigitte Kroutil-Krenn, coordonator al Caritas-Auslandshilfe (ajutorul pentru străinătate) în Graz, Csaba Lányi colaborator al Caritas-ului Diecezei Graz-Seckau, d-na Regina Lochner, Consul al Republicii Federale Germania la Timișoara, dl Cornel Dumitraș, primarul comunei Periam, d-na Diana Cojoleanca, director executiv AJPS Timiș, Andrei Anca, șef serviciu, Serviciul beneficii de asistență socială AJPS Timiș, d-na Gabriela Rămneanţu, responsabil financiar DASC Timișoara, dna Monica Trușcă, director executiv PDC, în cadrul DGASPC Timiş, d-na prof. Dragomir Daniela, director al Liceului Teoretic Periam, Pr. Attila Kozovits, parohul comunității romano-catolice și Pr. Valer Cioică, paroh ortodox și Pr. Valentin Ciapă preot ortodox.
Ritualul binecuvântării a fost celebrat de către Msgr. Johann Dirschl, vicar general, director al Federației Caritas a Diecezei de Timișoara, care a subliniat: „un pilon important al Bisericii este dragostea față de aproapele. – „În 2005 Papa Benedict al XVI-ea a scris o enciclică, reluând ideile Conciliului Vatican II despre dragostea față de aproapele, intitulată „Deus caritas est”, adică Dumnezeu este iubire. Dincolo de faptul că ne rugăm pentru cei dragi nouă, trebuie să întindem mâna celui nevoiaș. Avem multe exemple în Sf. Scriptură, care ne vorbesc despre această dragoste” – a spus Vicarul General.
În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul d-na consul Regina Lochner, dl. Franz Küberl, dl. primar Cornel Dumitraș, d-na Diana Cojoleanca și d-na Monica Trușcă, toți subliniind importanța activității echipei Federației Caritas în domeniul social și felicitându-i pentru eforturile depuse. D-na Consul Lochner, referindu-se la beneficiarii acestui centru, a spus: – „Iată ”numeroasele motive” pentru care trebuie să se continue această muncă, acest proiect.”
După programul cultural prezentat de copii și tineri a urmat un moment mai personal, cei prezenți felicitându-l pe dl. Herbert Grün cu ocazia zilei de naștere.
La finalul celebrării toți participanții au fost invitați la o agapă în sala de mese a Centrului de zi.

* * *
Despre Centrul de zi pentru copii rromi din Periam, pe site-ul Federației Caritas a Diecezei de Timișoara se pot citi următoarele: 45 de copii de etnie romă, (din clasa pregătitoare până în clasa a XI-a), beneficiază de servicii sociale specializate pentru copii şi familiile acestora pentru a depăşi situaţia de criză ce determină excluderea socială. Activitatea serviciului are drept scop prevenirea abandonului școlar şi a instituţionalizării copilului de etnie romă, prin asigurarea pe timpul zilei a unor activităţi de îngrijire personală, supraveghere, educaţie, consiliere, terapii ocupaţionale, recreere şi socializare, cât şi asigurarea unor activităţi de consiliere pentru părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor. Copii beneficiază în cadrul Centrului de Zi și de prânz și o gustare.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara