Aproape cu o lună în urmă am publicat pe acest site vestea îmbucurătoare despre restaurarea orgii bisericii romano-catolice din Lenauheim, filiala Parohiei Lovrin. Din acel material cei interesați puteau afla, pe lângă informații interesante despre această fericită reînnoire, și data binecuvântării lucrărilor și a instrumentului: 15 decembrie 2024, a treia duminică de Advent.
Gaudete – a treia duminică de Advent numită deci și Duminică Bucuriei, a adus bucurie și în sufletele multor credincioși și membri ai acestei comunități, dar și celor de peste hotare, dar și din țară, care s-au străduit ca acest vis, acest proiect să se realizeze: dr. Franz Metz, organist și muzicolog, născut în Banat și stabilit în prezent în Germania, pr. Cristinel Balan, paroh de Lovrin, domnii Werner Griebel și Jürgen Griebel, tată și fiu, președintele, respectiv vicepreședintele Asociației Germanilor din Lenauheim (HOG Lenauheim), precum și vicepreședinte al Asociației Șvabilor Bănățeni din Germania (Landsmannschaft der Banater Schwaben e.V.), domnul Ilie Suciu, primarul comunei Lenauheim. Aceștia, dar și alții, au fost sponsorii generoși, care au contribuit cu ajutor financiar din partea Asociației Gerhardsforum Banater Schwaben e.V., Asociației Șvabilor Bănățeni din Germania (Landsmannschaft der Banater Schwaben e.V.) și Asociației Șvabilor din Lenauheim (Heimatortsgemeinschaft – HOG Lenauheim) pentru ca domnul Sándor Péter din Sînsimion (Transilvania), maistru constructor de orgi, să poată să efectueze restaurarea, cu toții fiind prezenți în această zi în biserică. Sf. Liturghie și ritualul binecuvântării au fost celebrate la ora 10.30 de Excelența Sa Iosif Csaba, episcop diecezan. Au concelebrat: pr. Bonaventura Dumea, paroh de Biled și pr. Cristinel Balan, parohul locului. Partea muzicală a Sf. Liturghii a fost asigurată de membrii corului „Exultate“ a Domului Sf. Gheorghe, catedrala romano-catolică din Timișoara sub conducerea organistului Róbert Bajkai-Fábián. La orgă a cântat dr. Franz Metz.

La acest eveniment au participat domnul dr. Ioan Fernbach, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat, domnul Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan, alături de toți cei mai sus enumerați, implicați în proiect. Alți reprezentanți ai Forumului Democrat al Germanilor și ai comunității germane din Banat, care au luat parte la Liturghie, au sosit din localități precum Sânnicolau Mare, Gottlob, Lovrin, Timișoara, Biled, Oțelu Roșu, etc.

La începutul Sf. Liturghii Episcopul Diecezan a fost salutat în numele comunității de pr. Cristinel Balan, de o membră a acestei parohii, fiindu-i dăruite flori de o fetiță.
„Fiindcă muzica în slujbele sfinte are în primul rând în vedere preamărirea lui Dumnezeu și sfințirea oamenilor, sunetul orgii este un semn minunat al cântecului nou pe care suntem îndemnați să-l cântăm lui Dumnezeu (…). La fel și noi, poporul Tău sfânt, adunați cu bucurie în acest lăcaș, dorim să ne alăturăm glasurile cântării universale și îți oferim spre binecuvântare această orgă pentru ca ajutați de sunetul ei să-ți închinăm laude și rugăciuni în armonie încântătoare.“ – a rostit Episcopul în cadrul Ritualului Binecuvântării orgii. Binecuvântarea propriu-zisă a fost oficiată apoi sus, la balconul orgii, în prezența organistului, dirijorului, restauratorului și corului.
Lecturile din Sfânta Scriptură au fost citite de membrii ai comunității, cea în limba germană fiind citită de doamna prof. Aneliese Wambach. Sfânta Evanghelie a fost vestită de pr. Cristinel Balan, paroh de Lovrin.
În omilia sa, în limbile germană și română, Episcopul Diecezan a subliniat: „Orga ne ajută să trăim în armonie și să cinstim la mare preț armonia! Uneori se dau concerte de orgă, însă în cadrul Liturghiei, orga este umilă, modestă. Ea nu dorește să iasă în evidență, ea vrea doar să însoțească, să ajute, pentru ca noi să putem cânta mai bine, mai siguri. Orga, vine, în acest context, să ne ajute în vocația noastră. Și care este vocația noastră? Este aceea de a-i ajuta pe alții, exact cum ne ajută orga pe noi să îi aducem laudă lui Dumnezeu.“ Ulterior, episcopul a continuat: „Întâlnirea în viața noastră cu Dumnezeu este esențială și este cauza bucuriei noastre. În Evanghelie am auzit, că cei care s-au adunat în jurul lui Ioan Botezătorul au pus întrebarea: »Noi ce avem de făcut?« Oare noi putem întreba cu inimă deschisă de la Bunul Dumnezeu, că eu ce am de făcut? Dacă punem această întrebare sincer, deja este un semn, că ne-am întâlnit cu Dumnezeu. Și de unde vine bucuria? Bucuria vine din trăirea Cuvântului lui Dumnezeu.“
Rugăciunea Credincioșilor a fost pregătită și rostită în limbile română și germană de un grup de copii ai parohiei, pregătiți de domnul Paul Bogatu.
La sfârșitul Sf. Liturghii Episcopul Diecezan a conferit medalia Sf. Gerhard, individual, succesiv, domnilor Werner Griebel, Jürgen Griebel, pr. Cristinel Balan, dr. Franz Metz și primarului comunei Lenauheim Ilie Suciu. Fiecare dintre cei onorați cu această medalie au adresat cuvintele lor de salut și mulțumire lui Dumnezeu și susținătorilor proiectului, la sfârșitul sf. Liturghii.
„Avem o orgă istorică, care a fost salvată. În această biserică au avut loc deja câteva concerte de muzică sacră, care au contribuit la educarea muzicală a locuitorilor. Și grupurile care vizitează muzeul dedicat poetului Nikolaus Lenau sunt invitați să se bucure de concerte în această biserică. Noi dorim să le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut și au făcut posibil proiectul nostru.“ – a afirmat în cuvântul de încheiere domnul Werner Griebel, președintele Asociației Șvabilor din Lenauheim.
În încheiere au răsunat colinde de Crăciun, în limba română, în interpretarea corului de copii al Școlii Gimnaziale din Lenauheim condus de domnul profesor de muzică, Iosif Vrâncuța.

x x x

În broșura editată cu ocazia acestui eveniment despre orga bisericii se pot citi următoarele: „Orga din biserica parohială catolică din Lenauheim a fost inițial un instrument cu contra-acțiune și a constat dintr-un manual și un pedal. Acest lucru însemna că organistul trebuia să cânte la claviatură în spatele instrumentului. Constructorul de orgi din Timișoara, Franz Anton Wälter a extins această orgă la începutul secolului al XIX-lea și a construit un al doilea manual și o nouă consolă. Conform relatărilor lui Desiderius Járossy, capelmaestrul Domului din Timișoara, altarele și orga ar fi provenit dintr-o biserică a unei mănăstiri austriece. Anul 1783 poate fi citit pe altarul principal.“

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara