Comunicat comun

Episcopii membri ai Consiliilor Permanente ale Conferințelor Episcopilor din România și Ungaria s-au reunit în sesiune comună la Oradea, în zilele de 26 și27 septembrie 2022, gazdă fiind episcopul romano-catolic al locului.

Pe ordinea de zi s-au aflat subiecte precum: Parcursul Sinodal inițiat de Papa Francisc în Biserica Universală, cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional de la Budapesta, îngrijirea refugiaților de război, tineretul și educația, formarea preoților, îngrijirea pastorală a romilor și patrimoniul cultural.

Episcopii prezenți au reafirmat importanța valorilor familiei și ale căsătoriei ca un legământ de iubire între un bărbat și o femeie, conform naturii, așa cum este mărturisit și de învățătura lui Isus Cristos. „Binele persoanei și al societății umane și creștine este strâns legat de bunul mers al comunității conjugale și familiale” (Conciliul Vatican II, Gaudium et spes 47). De aceea, suntem cu toții chemați să ne angajăm pentru binele căsătoriei și al familiei.

Întâlnirea a fost, de asemenea, bogată în momente de rugăciune împreună cu credincioșii din comunitatea locală.

Episcopii au fost de acord să continue întâlnirile periodice și i-au invitat pe toți credincioșii să implore în permanență pe Dumnezeu pentru pace în Europa și în lume, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Regina Păcii.

Consiliul Permanent al Conferinței Episcopilor din România și
Consiliul Permanent al Conferinței Episcopilor din Ungaria