Közös közlemény

A romániai és a magyarországi püspöki konferenciák állandó tanácsai 2022. szeptember 26–27-én Nagyváradon, a helyi latin megyéspüspök vendégeként tartottak együttes ülést.

Napirenden szerepeltek a Szentatya, Ferenc pápa által kezdeményezett szinódusi út a világegyházban, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten, a háborús menekülteknek nyújtott segítségnyújtás, a fiatalok és a nevelés, a papképzés, a cigánypasztoráció és kulturális javak kérdései.

A püspökök megerősítették a család és a házasság értékeinek fontosságát. A házasság egy férfi és egy nő természet szerinti szeretetszövetsége, ahogyan Jézus Krisztus tanítása is megerősíti. „A személy, valamint az emberi és a keresztény közösség jóléte szorosan összefügg a házastársi és a családi közösség kedvező helyzetével” (II. Vatikáni Zsinat, Gaudium et spes 47). Ezért vagyunk mindnyájan arra hívva, hogy a házasság és a család érdekében tevékenykedjünk.

A találkozó fontos eleme volt a közös imádság, együtt a helyi közösséggel is. A püspökök egyetértenek abban, hogy a rendszeres találkozások folytatódjanak, valamint arra hívnak mindenkit, hogy fohászkodjunk folytonosan Istenhez a békéért Európában és a világban, kérve a Boldogságos Szűz Mária, a Béke Királynője közbenjárását.

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa és
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa