În această dimineață, la ora 11.30, a avut loc o transmisiune în direct de la Biroul de presă al Sfântului Scaun, conferința de presă de prezentare a celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor, care va avea loc la Roma între 22 și 26 iunie 2022, pe tema „Iubirea în familie: vocație și cale de sfințenie”.
Vorbitori:
Eminența Sa Card. Kevin Farrell, Prefect al Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață Eminența Sa Card. Angelo De Donatis, Vicar general al Sanctității Sale pentru Dieceza de Roma;
Profesoara Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață; Mons. Walter Insero, director al Biroului pentru Comunicare Socială al Diecezei de Roma; Giovanni și Elisabetta Scifoni, familia care reprezintă Dieceza de Roma.
În sală, la dispoziția jurnaliștilor, va fi prezent Mons. Marco Frisina, autorul imnului celei de-a X-a Întâlniri Mondiale, a Familiilor și părintele Marko Ivan Rupnik, care a pictat imaginea, simbol al evenimentului.
Iată intervențiile vorbitorilor
Discursul Eminenței Sale Card. Kevin Farrell
Mai sunt doar câteva luni până la celebrarea celei de-a zecea Întâlniri Mondiale a Familiilor. După cum a anunțat Sfântul Părinte, această ediție nu va avea loc într-o singură întâlnire la Roma, ci va fi un adevărat eveniment multicentric, răspândit în toate diecezele din lume, un eveniment global, care va permite tuturor familiilor să participe la întâlnirile diecezane, la festivități și la momente de celebrare și Sfânta Liturghie, pe care fiecare episcop este invitat să le organizeze în propria dieceză, în aceleași zile în care Papa îi va reuni la Roma doar pe delegații Conferințelor Episcopale, mișcări și asociații familiale.
Frumusețea acestei oportunități constă în faptul că nu numai cei implicați în pastorația familială dar toate familiile din parohii și dieceze se vor putea aduna în jurul episcopului lor. Nu ne putem gândi la susținerea pastoralei familiale dacă nu ne implicăm în aceste momente importante ale întâlnirilor ecleziale, în special familiile, care sunt „solul de irigat” dar, în același timp, „sămânța care trebuie semănată în lume” pentru a o face fertilă cu martori reali și credibili ai frumuseții iubirii.
În acest scop, va fi preocuparea noastră de a-i invita pe episcopi să adere la invitația Sfântului Părinte și pentru a planifica atât drumul de pregătire a evenimentului, cât și evenimentul diecezan în sine, care ar putea avea loc în săptămâna 22-26 iunie 2022, în paralel cu întâlnirea Papei la Roma cu delegații.
Reamintesc importanța folosirii temei întâlnirii – Iubirea de familie: vocație și cale spre de sfințenie – și simbolurile care au fost alese (rugăciune, logo, imn și imagine). În aceste următoarele nouă luni care ne despart de evenimentul care va încheia Anul pentru „Familia Amoris Laetitia”, avem un timp propice și încă suficient de lung pentru a încorpora în programare anul pastoral al fiecărei dieceze câteva momente de reflecție în vederea Întâlnirii Mondiale.
În primele luni ale anului, Conferințele episcopale au luat deja multe inițiative, în dieceze și chiar de către multe familii pentru a da o mai mare punere în aplicare a îndemnului Exortației apostolice Amoris Laetitia. Dorința de a merge împreună în această perioadă dificilă pentru toți a înflorit peste tot, mai ales la periferiile lumii. Încurajați de Dicasterul pentru Laici, Familie și viață, a fost nevoie de foarte puțin pentru ca toată lumea să se simtă însoțită, susținută și încurajată să petreacă, să lucreze cu curaj pentru a se simți Biserică, uniți, plini de speranță. Să nu ratăm această ocazie de a continua cu entuziasm în acest moment decisiv pentru a consolida inițiative și să lansăm altele noi împreună cu familiile care ne-au fost încredințate.
Discursul Eminenței Sale Cardinalul Angelo De Donatis Angelo De Donatis
Biserica Romei se pregătește cu bucurie să primească delegații și participanții la cea de-a zecea Întălnire a familiilor. Comunitatea diecezană a acceptat cu plăcere invitația Episcopului nostru, Papa Francisc și consideră această întălnire, nu numai ca un eveniment extraordinar ci „o ocazie prețioasă de a ne dedica cu entuziasm pastorației familiei: soți, familii și păstori împreună”.
În timpul lungii faze de pregătire, care a început cu puțin peste trei ani în urmă, metodele de implementare și dezvoltare a evenimentului a suferit mai multe variații și schimbări substanțiale, din cauza pandemiei.
Îi mulțumim Papei Francisc pentru această oportunitate privilegiată pe care o oferă orașului Roma și întregii lumi. Aceasta este, fără îndoială, ,,o oportunitate a Providenței de a crea un eveniment mondial capabil să implice toți ,eveniment capabil să implice toate familiile care doresc să se simtă parte a comunității eclezial”.
Alegerea orașului care păstrează memoria apostolilor Petru și Paul ca loc principal al Întâlnirii subliniază vocația originară a Bisericii Romei, care ,,prezidează comuniunea Bisericilor”. Comunitatea eclezială de la Roma, de fapt, îi va primi pe delegații pentru pastorala familială ai Conferințelor episcopale mondiale pentru a participa la întâlnire, în comuniune cu inițiativele promovate la nivel local, de către celelalte Biserici.
Pe lângă anul dedicat lui Amoris Laetitia, pregătirea celei de-a zecea Întâlniri mondiale a familiilor coincide cu cu prima etapă a procesului sinodal în Biserica noastră diecezană. (octombrie 2021 – aprilie 2022). Comunitatea noastră eclezială, implicată în „dinamismul ascultării reciproce”, va acorda prioritate ascultării familiilor, cu intenția de a „merge împreună” cu pastorii, conștienți de faptul că numai ascultându-ne unii pe alții, așa cum a reiterat Sfântul Părinte, vom asculta Duhul Sfânt care se adresează Bisericii.
În acest context, dieceza de Roma lucrează pentru a se asigura că toate familiile din lume, în special cei care nu pot ajunge la Roma, pot participa și ei la a trăi această experiență extraordinară de credință.
În legătură cu pregătirea și desfășurarea Întâlnirii Mondiale a Familiilor, comunitatea eclezială din Roma va continua să sprijine unele inițiative ale inițiativele Caritasului diecezan, deja prezente în teritoriu, în favoarea familiilor aflate în dificultate. Aceasta va implica exprimarea sentimentelor de solidaritate și asistență pentru unele familii care, în parte din cauza situației pandemice, au nevoie de ajutor și se află în condiții de sărăcie.
Printre proiectele de solidaritate pe care intenționăm să le susținem, în mod special, cu ocazia acestui mare eveniment mondial, aș dori să menționez Emporiul Solidarității Sfânta Iacinta, situat în cadrul a Cetății Carității din Via Casilina Vecchia, un adevărat supermarket, unde familiile nevoiașe pot face cumpărături gratuite. De asemenea, Casa dell’Immacolata, din zona Alessandrino, care primește mame și copii fără adăpost, ajutor și hrană; și Casa Wanda, în Villa Glori Park, unde locuiesc persoane în vârstă cu Alzheimer și unde familiile acestora sunt, de asemenea, sprijinite.
Sunt sigur că această Întâlnire, prezidată de episcopul nostru, Papa Francisc, va fi un eveniment de har și comuniune pentru familii, în Biserica noastră diecezană și în celelalte Biserici din întreaga lume.
Discurs al Prof. Gabriella Gambino
Aș dori să vă ofer câteva informații practice pentru pregătirea și desfășurarea celei de-a zecea Întâlniri Mondială a Familiilor.
În ceea ce privește evenimentul care va avea loc la Roma, congresul pastoral și festivalul se vor desfășura va avea loc în Sala Paul al VI-lea. Aproximativ 2000 de delegați vor putea participa (inclusiv multe familii), care vor fi invitați direct de către Conferințele episcopale și de către responsabilii de asociații familiale și mișcări ecleziale internaționale. Numărul de delegați pentru fiecare Conferință va fi proporțională cu mărimea Conferinței episcopale. De asemenea, va exista un număr fix de delegați pentru mișcări și asociații.
Acest număr le va fi comunicat direct de către Dicasterul nostru în săptămânile următoare, astfel încât fiecare conferință episcopală și mișcare ecclezială să poată începe să își identifice proprii delegați. Episcopilor din diecezele din întreaga lume le vom trimite direct sugestii pentru organizarea evenimentului, pentru prima dată, la nivel local.
Ne dăm seama că nu este ușor să ia inițiativa, mai ales în anumite zone geografice și în anumite situații pastorale particulare, dar îi încurajăm pe toți să încerce, să implice familiile în această aventură. Multe familiile doresc să participe și ar dori să se implice, chiar dacă numai la nivel diecezan.
În dieceze, întâlnirile se pot baza pe tema aleasă de Sfântul Părinte, care constituie baza de la care vor putea participa diecezele. Întâlnirile din dieceze se pot baza pe tema aleasă de Sfântul Părinte, care constituie baza celor 7 cateheze care vor fi publicate în curând de Dieceza de Roma în 5 limbi, și va fi disponibil pentru întreaga lume. Aceste cateheze constituie în sine un parcurs de pregătire pentru întâlnirile care vor avea loc atât la Roma, cât și în fiecare dieceză în parte.
Congresul pastoral de la Roma va fi structurat după cum urmează:
miercuri, 22 iunie, după-amiaza, va avea loc Festivalul cu mărturii ale familiilor, în prezența Sfântului Părinte;
Joi 23, vineri 24 și sâmbătă 25 dimineața, congresul pastoral, care va cuprinde celebrări și Adorație euharistică, conferințe pastorale și grupuri de discuții pentru a reuni experiențe pastorale din întreaga lume.
Sâmbătă după-amiază va avea loc Sfânta Liturghie în Piața Sfântul Petru, care, pe lângă invitații includ și pe delegații invitați, va fi un moment deschis în special familiilor din dieceza de Roma, care se vor putea aduna în jurul episcopului lor, Sfântul Părinte. Toată lumea, desigur, va putea să urmăriți săptămâna prin streaming și parțial și la televiziune. Alegerea Liturghiei de sâmbătă după-amiază a fost făcută pentru a permite familiilor din restul lumii să poată sărbători cu propriul episcop. Programul se va încheia duminică dimineața cu Angelus cu Sfântul Părinte în Piața Sfântul Petru.
Familiile de pe toate continentele vor putea participa de la distanță, de acasă, de pe computer sau de pe smartphone, vor avea posibilitatea de a participa la distanță, cu un formular special de înscriere, atât în drumul de pregătire în următoarele câteva luni, de fapt, odată înregistrați, vor primi informații despre instrumentele pastorale care vor fi puse în aplicare treptat, la dispoziție de către Dicasterul nostru – și urmărind Reuniunea de la Roma în săptămâna 22-26 iunie 2022 în mod digital direct.
Discurs al episcopului Walter Insero
Una dintre provocările principale va fi nu numai îmbunătățirea comunicării, ci și promovarea socializării la acest eveniment, ca răspuns la invitația Sfântului Părinte: „Toată lumea poate participa, chiar și cei chiar și cei care nu pot veni la Roma”, familii de pe toate continentele, pe lângă întâlnirile personale organizate la nivel local, vor avea ocazia să se simtă aproape unii de alții, urmărind Întâlnirea Mondială de la Roma prin intermediul computerului sau al smartphone-ului.
Calea de pregătire va fi, de asemenea, disponibilă pentru toți în format digital, datorită site-ului www.romefamily2022.com. Pe lângă delegații reuniți în prezență, se vor alătura și mii de participanți.
Toate momentele Întălnirii Mondiale pot fi urmărite în streaming pe canalele de socializare. Întâlnirea inaugurală cu Papa, adică Festivalul Familiilor din 22 iunie 2022 în Aula Paul al VI-lea, va fi transmisă în întreaga lume, precum și Sfânta Liturghie de sâmbătă, 25 iunie, după-amiaza cu toate familiile din Roma în Piața Sfântul Petru, iar Angelus din ziua următoare cu toate familiile din Roma, cu mandat pentru familiile din întreaga lume.
Site-ul, în aceste luni de abordare, va servi în principal la diseminarea conținutului care poate ajuta diecezele, mișcările și asociațiile să organizeze evenimente, reflecții și întâlniri în comunitățile locale. Va exista un spațiu pentru cele șapte cateheze, care vor fi publicate progresiv, la care vor fi legate videoclipuri cu mărturii.
O secțiune a site-ului web este dedicată colectării materialelor produse de Dieceza de Roma și disponibile pentru toți și pot fi descărcate gratuit: logo-uri, videoclipuri, texte, sugestii. O altă secțiune este rezervată ajutorului concret pentru cele trei proiecte romane care sprijină familiile aflate în dificultate, menționată anterior de cardinalul De Donatis.
În ceea ce privește strategia socială, am optat pentru o abordare în concordanță cu abordare multicentrică. Scopul este de a implica cât mai multe profiluri de socializare pentru a împărtăși hashtag-ul #wmof22 cu ele și a răspândi astfel conținutul nostru. Printre acestea, în afară de videoclipuri care abordează teme de cateheză, vor fi interviuri cu familii romane, mărturii ale unor familii de pe alte continente, câteva povești de familii sfinte etc.
Ne vom strădui să fim foarte aproape de toată lumea, în special de cei care, din diverse motive, nu vor putea călători, conștienți că, așa cum spune Sfântul Părinte, „rețeaua cu nenumărate expresii sociale pot multiplica capacitatea de a povesti și de a împărtăși”. (Mesaj pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor 2021).
Intervenția familiei Scifoni
Este o onoare să fim martori la acest eveniment și să reprezentăm toate familiile din Roma. Trăim aceste luni premergătoare Întâlnirii Mondiale a Familiilor cu un sentiment de anticipare bucuroasă, dar și de emoție. Știm că ceva frumos este pe cale să se întâmple, pentru noi, pentru Roma, pentru întreaga lume. Ne așteaptă cu siguranță zile intense, bogate, chiar obositoare, dar cu siguranță interesante, alături de iubitul nostru Papă.
Ne pregătim spiritual pentru întâlnirea din iunie 2022, datorită unor instrumente a Diecezei de Roma și a Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață care le-au pregătit și apoi le-au donat pentru toate familiile.
Mai întâi de toate, rugăciunea. A fost concepută ca un instrument pastoral. Poate fi recitat acasă, între părinți, împreună cu copiii; va fi folosit și în parohie, la întâlnirile grupurilor, mișcărilor și comunităților. Este un mod de a-i mulțumi Tatălui pentru marele dar al familiei. Textul integral este disponibil pe site în mai multe limbi.
Dieceza a pregătit și o frumoasă imagine care va fi simbolul evenimentului. Nu este o icoană în sensul strict al termenului, ci o pictură. A fost creată de părintele Marko Ivan Rupnik, iezuit, artist și teolog, director al Atelierului de Artă și Arhitectură al Centrului Aletti. Titlul este: ,,Acest mister este mare”. Predomină culorile calde, iar formatul este 80×80. În fundal se vede celebrul episod al nunții din Cana Galileii (Ioan 2, 1-11), unde Isus face prima minune, transformând apa în vin. În stânga, mireasa și mirele apar acoperiți de un voal, în timp ce servitorul care toarnă vinul are, conform iconografiei creștine antice, chipul cu trăsăturile Sfântului Paul, Apostol al neamurilor. Paul însuși, în lumina Revelației creștine, însuși Paul, în lumina Revelației creștine, înlătură vălul cu mâna și, arătând unirea dintre Maria și Cristos, exclamă:,,Taina aceasta este mare. Spun acest lucru cu referire la Cristos și la Biserică!” (Efeseni 5:32).
Și apoi avem imnul intitulat „Credem în dragoste”. Textul și muzica au fost compusă de Monseniorul Marco Frisina. Cântecul preia în mod clar tema iubirii de familie, tema centrală a reuniunii mondiale din iunie. În piesă, marea taină a nunții veșnice a Mirelui Cristos și a Bisericii Sale. Familia, în ciuda dificultăților sale, are puterea de a zgudui orice inimă prin mărturia Crucii ca mântuire. De fapt, pasajul conține definiții înduioșătoare ale familiei, cum ar fi cea de pântece roditor de frumusețe, viață și bucurie școală de iubire, lumină și speranță pentru lume. Familia are cu adevărat sarcina de a dezvălui familiei, lumii chipul Creatorului.
Pentru a ne ajuta în continuare în pregătirea evenimentului, a fost realizat și un clip video a imnului. A fost filmat de regizorul Luigi Pingitore, care s-a plimbat prin orașul nostru, a spus povestea anticipării Romei prin imagini de o splendoare care traversează secolele. Și nu numai atât. Călătoria regizorului din centru până în suburbii dezvăluie frumusețea relațiilor de familie care animă viața în oraș. De fapt, pe lângă cor și Roma, protagonistă este o familie care-și trăiește cotidianul, credința, munca și diverse angajamente. Dar nu are rost să folosim alte cuvinte, să vedem împreună…