Marți, 2 mai a.c. în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara în orele amiezii, în prezența a grupuri numeroase de tineri a avut loc deschiderea oficială a Festivalului Ecumenic de Tineret, care se desfășoară în această săptămână, până în data de 7 mai. La acest eveniment au răspuns invitației lansate de către Grupul Ecumenic de Inițiativă a Tinerilor din Timișoara și au participat Excelența Sa Ioan Călin Bot, episcop greco-catolic, administrator al Eparhiei de Lugoj, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, inițiator și promotor al acestui festival, Pr. dr. Zaharia Pereş, protopop ortodox român al Timişoarei, Pr. Răzvan Oprișa, protopop/ vicar foraneu greco-catolic de Timișoara, Pr. Sándor Demeter, pastor al bisericii reformate Timișoara-Cetate și dl. Ervin Weinberger, oficiant de cult al comunității evreiești împreună cu doamna Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreiești din Timișoara. Din partea Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara au mai fost prezenți Msgr. Johann Dirschl, vicar general, Pr. Nikola Lauš, directorul cancelariei episcopale, Pr. Péter Szabó, paroh pensionar și Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral. Din partea oficialităților civile au onorat festivitatea de deschidere dl. Sorin Gabriel Ionescu, subprefect al Județului Timiș, dl. Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și dl. Dominic Fritz, primarul Timișoarei. Cadrul muzical al evenimentului a fost asigurat de corul ecumenic de tineri, sub conducerea d-lui Iustin Călin.

Pentru început cei trei tineri moderatori membri al team-ului de organizare, Cezara Perian, Myriam Sabău și dr. Zsolt Vastag, tineri de confesiuni diferite, au prezentat „istoria“ organizării acestui proiect. „Ecumenical Youth Fest (Festivalul Ecumenic de Tineret) s-a născut din dorința de a promova valorile care ne animă pe noi, tinerii creștini, de a oferi o vizibilitate în contextul crizei europene de valori și direcții. Este un festival organizat de tineri pentru tineri, prin care ne dorim să oferim Timișoarei și oaspeților ei mărturia vie a tinerilor creștini, o mărturie de conviețuire fraternă, promovând o cultură al respectului reciproc și al dialogului. Credința, valorile și cultura creștină atât de bine împământenită la Timișoara îi animă și astăzi pe tinerii orașului nostru, care știu că au de oferit lumii mărturia unei culturi a fraternității, a înțelegerii, a păcii“ – au menționat prezentatorii, care au evocat și primele întâlniri, când, sub îndrumarea Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop diecezan romano-catolic, au pornit împreună în această aventură, de a arăta „lumina mărturiei comune de credință a tinerilor, viața vie a Bisericii, nu doar zidurile“. Evenimentul este organizat de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, cu sprijinul și participarea Mitropoliei Ortodoxe Române al Banatului, Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara, Vicariatului Foraneu Greco-Catolic de Timișoara, bisericile reformate și evanghelice din oraș, fiind prezentă cu bucurie, in spiritul tradiției locale și Comunitatea Evreiască din Timișoara.

În cuvântul său de salut Pr. protopop Zaharia Pereş a subliniat: „Este o bucurie pentru noi să fim astăzi împreună la prima ediție, aș spune eu, a acestui festival, care ne adună împreună în lumina lui Cristos. Vă transmit binecuvântarea, salutul și gândurile de bine din partea ÎPS Părinte Ioan, mitropolitul Banatului. Astăzi este o zi a fraternității, o zi a bucuriei. Felicitări organizatorilor!“

În cuvântarea sa Excelența Sa Iosif Csaba Pál, salutându-i pe cei prezenți în limbile română, maghiară și germană, a spus: „În aceste paisprezece luni am învățat, ce înseamnă a merge împreună. Suntem diferiți și este bine, că suntem așa. Nu vrem să fim uniformi, dar am învățat, că dacă nu avem iubire, diferența ne deranjează. Dar dacă avem iubire, diferența ne îmbogățește. Am conștientizat importanța dialogului, și am descoperit pe parcurs, că la un moment dat dispar cuvintele «voi» și «noi», și devenim cu toții «noi»“.

Primarul Dominic Fritz a menționat: „Un cuvânt, o frază din ce ați cântat voi la început mi-a rămas vie în suflet: o lume nouă să construim. Nu să o construiască altcineva. Pentru că acest oraș și această societate a fost construită de oameni ca tine și ca mine, oameni, care au spus: eu fac mica mea parte acolo, unde sunt, la școala mea, în parohia mea, în comunitatea mea. Dumnezeu nouă ne-a dat talente să îmbogățim această societate.“

Dl. Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș a atras atenția celor prezenți că: „Întro lume a tentației, întro lume în care ai spune că tinerii au alte preocupări, sunteți aici adunați nu pentru o sesiune de gaming, nu pentru un concert al unui artist îndrăgit, ci pentru a împărtăși comuniunea cu Isus Cristos. Întro lume, în care ireligiozitatea, ateismul sunt din ce în ce mai mult promovate, astfel de manifestări îmi dau mie credința sinceră, că avem totuși un viitor ca biserică și ca și cetate.“

Dl. Sorin Gabriel Ionescu, subprefectul județului, făcând referire la romanul 1984, al autorului George Orwell, le-a spus tinerilor: „Ia gândiți-vă, cum ar arăta o societate, în care ne îmbrăcăm cu toții la fel, mâncăm cu toții același lucru, ascultăm cu toții un singur mesaj, și refuzăm să gândim și să ne exprimăn ideile proprii. Ar fi o lume tristă și urâtă. Să știți că de multe ori adulții vă dau sfaturi, să nu faceți una sau alta. Dați-le și voi sfaturi adulților, iar primul lucru pe care adulții trebuie să învețe de la voi este acest sentiment de bucurie, de iubire, de apropiere.“

La încheiere Excelența Sa Ioan Călin Bot, episcop greco-catolic, Pr. Sándor Demeter, pastor reformat și dl. Ervin Weinberger, oficiant de cult al comunității evreiești au rostit câte o rugăciune, în română, maghiară și ebraică, iar tinerii au cântat imnul festivalului.

Programul zilei a conținut și alte puncte interesante, dintre care amintim aici: vizita la Sinagoga din Cetate, la Catedrala și la Palatul Episcopal Ortodox Sârb, o călătorie cu vaporetto pe Bega, însoțită de o meditație, o Scrutatio Biblica la Liceul Gerhardinum și programul serii la Casa Calfelor – Casa Kolping din cartierul Fabric.

La Sinangoga neologă din Cetate am fost primiți cu mare căldură de doamna dr. Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreiești din Timișoara, care a făcut o prezentare a istoriei Sinagogii, a lăcașului de cult din punctul de vedere religios, o prezentare a trecutului și prezentului comunității, dar și a planurilor legate de lucrările viitoare de renovare.

La Catedrala Ortodoxă Sârbă „Înălțarea Domnului“ părintele episcop Iosif Csaba Pál, tinerii și oaspeții au fost întâmpinați de părintele diacon Miodrag Iovanović și de domnii Snezan Mihaj și Vasa Moza, tineri care activează în cadrul episcopiei și catedralei. Prezentarea catedralei au fost realizată de dl. Snezan Mihaj, iar a Palatului Episcopal de dl. Vasa Moza. La final, în catedrală, s-a rostit o scurtă rugăciune în română, urmată de Rugăciunea Domnului, „Tatăl nostru“ în limba sârbă.

În cele ce urmează, organizatorii îi așteaptă pe tineri cu programe variate spirituale și distractive despre care mai multe informații se găsesc pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100086418951120

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara