Papa Francisc a convocat un Consistoriu pentru sâmbătă, 7 decembrie a.c., pentru a crea 21 de noi cardinali. Printre aceștia se numără arhiepiscopul de Belgrad, László Német, anterior episcop diecezan de Zrenjanin/ Becicherecu Mare, dieceza noastră soră. La invitația noului purpurat, părintele canonic Nikola Lauš, director al cancelariei Diecezei de Timișoara, va participa, la celebrările de la Roma. Consistoriul pentru crearea noilor cardinali este public și va avea loc sâmbătă, la ora 16.00, în Bazilica Sfântul Petru din Roma. Duminică, 8 decembrie, Papa va prezida o sf. Liturghie solemnă în Bazilica Sfântul Petru la ora 9.30, împreună cu cardinalii nou numiți și cu cei deja în oficiu. Această celebrare euharistică nu va fi doar primul eveniment liturgic oficial pentru noii cardinali, ci și un moment semnificativ pentru întreaga Biserică Catolică, care dorește să demonstreze o prezență internațională sporită și diversitate în păstorirea Bisericii prin numirea noilor demnitari. După 8 decembrie, Colegiul Cardinalilor va fi format din 256 de membri, dintre care 115 sunt nealegători și 141 sunt alegători.
Arhiepiscopul László Német s-a născut la 7 septembrie 1956 în Odžaci în Bačka, pe atunci Iugoslavia. A fost educat la liceul Paulinum din Subotica și mai târziu, ca membru al Ordinului Verbit – începând cu 7 septembrie 1977 – a studiat Filosofia și Teologia la Pieniezno, Polonia, unde a și depus profesiunea solemnă la 8 septembrie 1982. László Német și-a obținut diploma de masterat la Universitatea din Lublin la 7 aprilie 1983 și a fost hirotonit preot la 1 mai 1983 în Odžaci. Au urmat studii ulterioare la Roma în perioada 1985-1987, un doctorat în dogmatică la Universitatea Pontificală Gregoriană în 1994 și o gamă largă de activități: capelan universitar și misionar la Universitatea San Carlos din Cebu City în Filipine în perioada 1987-1990, profesor de teologie la Mödling/Austria în perioada 1994-2000, prefect la Casa Misionară Sfântul Gabriel a Misionarilor Verbiți în Maria Enzensdorf și capelan într-o parohie din apropiere.
Între 2000-2004, a fost reprezentant permanent al Sfântului Scaun la Organizația Națiunilor Unite (ONU) din Viena. De asemenea, între 2000-2004, a activat în calitate de profesor de teologie la Zagreb. Din 2004 până în 2007, părintele László Német SVD a deținut funcția de provincial al Verbiților în Ungaria. În iulie 2006, a fost numit și secretar general al Conferinței Episcopilor Catolici din Ungaria și a predat studii misionare la Institutul de Teologie Sapientia (pentru preoți religioși) din Budapesta. Vorbește maghiară, sârbă, germană, polonă, italiană și croată.
La 23 aprilie 2008, László Német SVD a fost numit episcop de Zrenjanin/Becicherecu Mare de către Papa Benedict al XVI-lea. Părintele Német a primit consacrarea episcopală la 5 iulie 2008 prin impunerea mâinilor Cardinalului Péter Erdő în Catedrala Sfântul Ioan de Nepomuk din Zrenjanin/ Becicherecu Mare. Co-consacratorii au fost arhiepiscopul Juliusz Janusz, nunțiu apostolic în Ungaria, și László Huzsvár, episcop emerit de Zrenjanin/ Becicherecu Mare.
Din 2016, episcopul Német a deținut, de asemenea, pentru un mandat de 5 ani, funcția de președinte al Conferinței Episcopale Internaționale a Sfinților Chiril și Metodiu, care grupează diecezele și eparhiile romano- și greco-catolice din Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia.
În septembrie 2021, episcopul Német a fost ales vicepreședinte al Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae (Consiliul Conferințelor Episcopale Europene – CCEE).
La 5 noiembrie 2022, în ziua comemorării sfinților martiri din Syrmium, Papa Francisc l-a numit pe episcopul Német arhiepiscop și mitropolit de Belgrad. Instalarea sa a avut loc la 10 decembrie 2022 în Catedrala Romano-Catolică din Belgrad.
La 6 octombrie 2024, Papa Francisc și-a anunțat dorința de a-l ridica pe Arhiepiscopul și Mitropolitul László Német, la 8 decembrie a. c., la rangul de Cardinal. E.S. László Német este astfel prima persoană din Serbia care a primit demnitatea de purpurat, prinț al Bisericii.
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara