Marți, 11 iunie a.c., cu începre de la ora 10.00, a avut loc o reuniune informală la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timișoarei – Mitropolia Banatului prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, Mitropolitul Banatului la care au participat Excelența Sa Ioan Călin Bot, episcop greco-catolic de Lugoj, Msgr. Angelo Pop, vicar general al Episcopiei de Lugoj, dr. Ioan Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timișoarei și reprezentanți ai Bisericilor Romano-Catolică și Greco-Catolică, Parohiilor Evanghelică și Reformată din Timișoara, Comunității Israelite, ai confesiunilor neoprotestante din Banat, precum și domnii Crișu Dascălu și Ioan David, din partea filialei locale a Academiei Române. Din partea Diecezei Romano-Catolice de Timișoara a participat dr. Claudiu Călin, arhivist diecezan, responsabil al colecției muzeale diecezane.
Subiectul întâlnirii l-a constituit proiectul inițiat cu câțiva ani în urmă de Academia Română, filiala Timișoara, cu sprijinul regretatului academician dr. Nicolae Bocșan, proiect de anvergură intitulat Enciclopedia Banatului și menit să valorifice istoria, spiritualitatea, cultura și știința din această regiune. Până în prezent, au fost tipărite deja două volume din Enciclopedia Banatului, unul dedicat Istoriografiei și celălalt Literaturii. În prezent, se dorește publicarea unui volum care să includă Bisericile, cultele și religiile din Banat.
Cu această ocazie, s-a hotărât ca la prezentul proiect de mare relevanță să contribuie specialiști din domeniul istoriei bisericești și laice, iar volumul să cuprindă, de asemenea, informații despre persoane, instituții, evenimente și despre presa religioasă din întgreg Banatul, mai precis din județele Timiș, Caraș-Severin, din Banatul istoric, inclusiv din partea actualmente situată în Serbia, dincolo de graniță și din întreaga regiune aflată în stânga râului Mureș.
Mai multe detalii aici: https://mitropolia-banatului.ro/proiectul-enciclopedia…/

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara