Încă o întâlnire având ca temă „Formarea comunității” a avut loc vineri, 20 mai de la ora 18.00 în cadrul cursului pentru formarea adulților laici din Dieceza de Timișoara. De această dată invitat a fost Pr. István Szénégető, paroh din Târgu Mureș, coordonatorul Biroului pentru pastorația familiilor din Arhidieceza de Alba Iulia, care, la fel ca toți participanții, s-a conectat online, pe platforma Zoom.
La începutul cursului Pr. Veniamin Pălie, decan, paroh al comunității din Reșița, biserica Maria Zăpezii a adresat cuvinte de salut oaspetelui invitat, Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop diecezan și participanților, după care a urmat o rugăciune rostită de dr. Imogen Tietze, referent pentru formare.
În prelegerea sa Pr. István Szénégető a dezbătut trei teme principale: considerații introductive, spirit comunitar și câteva aspecte din viața Parohiei Sfântul Antonie cel Mare din Târgu Mureș.
Legat de primul punct al prelegerii, vorbitorul a subliniat: „fără Biserică, fără comuniune, fără comunitate nu există contact cu Dumnezeu, nu există viață reală în Cristos.
La cel de-al doilea punct, Pr. István Szénégető a enumerat câteva caracteristici ale Preasfintei Inimi al lui Isus invitându-i pe cei prezenți să reflecteze asupra disponibilității lor la schimbare, respectiv asupra modului cum este prezent Dumnezeu în inima lor.
– Isus este în permanență în uniune cu Tatăl Ceresc, El vrea în primul rând să dăruiască, și nu să primească, îi acceptă pe cei din jur așa cum sunt, nu are așteptări de la ei, ci îi cheamă în Împărăția Tatălui, nu face diferență între persoane, este întotdeauna gata să inițieze, să facă El primul pas și gata pentru sacrificiu. Dacă ne dorim o parohie vie, și noi trebuie să ne unim cu Tatăl Ceresc prin rugăciune totodată să avem o relație foarte simplă, directă cu parohul nostru. Trebuie să căutăm convertirea adevărată, respectiv să căutăm modalitățile de a oferi ceva celorlalți, să îi acceptăm pe ceilalți așa cum sunt, să învățăm să ne cerem iertare și să iertăm” – a spus vorbitorul.
În ultima parte a prelegerii Pr. István Szénégető a prezentat câteva activități din parohia sa, accentuând în primul rând pastorația în diferitele grupuri mici. După cum a relatat vorbitorul, în Parohia Sfântul Antonie cel Mare sunt în total aproximativ 1000 de credincioși, o parte locuiesc în oraș, o parte în satele învecinate. În fiecare prima săptămână a lunii septembrie organizează o excursie cu o parte dintre colaboratori în vederea redactării planului pentru noul an pastoral, după care cu voluntarii și colaboratorii se întâlnesc lunar pentru a discuta modul de implementare a activităților planificate. În parohie activează mai multe grupuri mici chiar și cu 4-5, până la 10 membri, care se întâlnesc regulat, săptămânal sau lunar. – „Avem un grup de gimnastică pentru seniori, miniclub pentru copii și tineri începând de la 3 ani până la 16 ani care se întâlnesc o dată pe lună, grup duminical pentru catecumeni, adică adulți care doresc să învețe câte ceva despre religie, sau se pregătesc pentru a primi sacramentele Bisericii, adică nu au fost botezați, nu au participat la prima Împărtășanie, sau nu au fost miruiți, dar vin și persoane de alte confesiune, care vor să se familiarizeze cu religia noastră. Avem un team pentru familii, care organizează diferite programe, grupuri numai pentru bărbați, femei, mame, tați. În anul 2015 am organizat un sinod parohial, în cadrul căruia am discutat despre activitățile pe care ar trebui să le continuăm, care ar trebui să le inițiem, să le demarăm, respectiv ce nu mai trebuie continuat deloc. Sinodul a oferit posibilitatea pentru mulți credincioși ca să-și exprime locul și rolul în parohie, în comunitate. De două ori pe an organizăm ziua comunității parohiale, la care participă toți credincioșii, adică toți membrii ai grupurilor mici. Pe lângă aceste întâlniri mai avem și diferite grupuri whatsapp – a relatat Pr. Paroh oaspete.
Pentru discuțiile în grupuri mici Pr. István Szénégető a propus următoarele întrebări: Care este locul și rolul meu în viața comunității mele parohiale? Ce m-a atins? Ce altceva pot face pentru comunitatea mea?
La sfârșitul întâlnirii Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal pentru pastorație a prezentat programul următoarelor cursuri, care vor fi organizate deja pe grupe separate și programul festivalului familiilor organizat în data de 25 iunie a.c. la Maria Radna (mai multe informații despre eveninent găsiți pe pagina de Facebook a Biroului pentru pastorația familiilor: https://www.facebook.com/pastoratia.familiilor.timisoara).
Întâlnirea s-a încheiat cu binecuvântarea Excelenței Sale Iosif Csaba Pál episcop diecezan.
Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara