În data de 16 octombrie 2021 a avut loc Festivalul Tinerilor, eveniment inițial pregătit a se desfășura la Maria Radna însă, datorită condițiilor pandemice pe care le traversăm, desfășurat prin intermediul platformei Zoom.
Festivalul Tinerilor, care până anul acesta a reunit tinerii catolici din această episcopie sub denumirea de „Întâlnirea Diecezană de Tineret“ și care s-a desfășurat la Timișoara, este un eveniment cu o lungă tradiție, ce a produs puternice ecouri în sufletele a sute, chiar mii de tineri, ce au participat anual la activitățile organizate.
Evenimentul de anul acesta a avut ca motto „Pot totul în Cristos care mă întărește“ (Fil 4,13) și a reunit tineri din numeroase locații, precum Lugoj, Ciacova, Arad-Șega, Variaș, Bocșa, Oțelu-Roșu, Pecica și Dorobanți. Organizatorii acestui eveniment au fost Centrul Diecezan de Tineret Timișoara, grupurile de tineret Jubilate și Tekmek dar și corul „Harmonia Christi“.
Întâlnirea, moderată de tinerii Adrian Ioncsov și Kincső Nagy, a început la ora 16:00 cu o rugăciune și cu un cântec de bun-venit. Mai departe, a fost prezentată o scenetă privind modalitățile superficiale prin care tinerii sunt tentați să caute fericirea, morala profundă, dar deloc surpinzătoare, fiind aceea că doar alături de Cristos și prin lectura Sfintei Evanghelii putem găsi adevărata fericire.
Ulterior, tinerii au fost invitați să participe la discuții în grupuri mici, fiindu-le propuse spre reflectare întrebări ce au avut ca temă Fericirea. Concluziile prezentate în plen au fost acelea că fericirea și bucuria adevărată pot fi întâlnite atunci când tinerii, oamenii le slujesc celor din jur, când admiră natura și frumusețea creației lui Dumnezeu, când petrec timp prețios împreună cu familia și prietenii, când se roagă Rugăciunea Orelor și când aduc laudă și mulțumire lui Dumnezeu.
Momentul de încheiere al festivalului a fost marcat printr-o Sfântă Liturghie celebrată de Excelența Sa, Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara în biserica parohială romano-catolică din Timișoara IV Iosefin.
În cadrul omiliei, referindu-se la motto-ul evenimentului „Pot totul în Cristos care mă întărește“ (Fil 4,13), Excelența Sa a transmis tinerilor că: „Fiecare bucurie care nu este în Cristos este în pericol să se piardă ușor; când sunt în Cristos, pot veni orice greutăți, dar eu totuși rămân în bucurie, pentru că El mă întărește. Puterea nu vine de la mine, ci de la Cristos. Pot merge înainte chiar dacă întâmpin obstacole și eșecuri. Isus ne cere să iubim până la capăt, însă tot El ne dă promisiunea că va rămâne cu noi până la sfârșitul veacurilor. Nu trebuie să simțim că avem curaj, ci să pornim și să facem lucrurile pentru că El ne cere aceasta. Să trăim cu încrederea că dacă Domnul ne cere ceva, noi trebuie să facem acel lucru, indiferent care este finalitatea sa.“
În încheierea Sfintei Liturghii, pr. Tiberiu Szabo, responsabil diecezan pentru tineret, a dorit să mulțumească, în numele tuturor tinerilor, episcopului diecezan pentru bucuria pe care prezența acestuia o aduce în sufletele lor. Totodată, pr. Szabo a mulțumit grupurilor de tineret Jubilate și Tekmek, tuturor tinerilor care s-au implicat în organizarea acestei activități, părintelui Zsolt Szilvágyi, paroh în Iosefin și Sr. Erika- Mária Bukovics.
Sperăm ca această întâlnire să ajute tinerii la o mai bună conștientizare a noțiunii și valorii pe care adevărata fericire o reprezintă, a modalităților prin care aceasta poate fi obținută și menținută și dorim ca ei să nu uite niciodată că pot face totul în Cristos, care îi întărește!

Thabitta Kozilek