„Bine ați venit! Suntem aici ca să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru drumul deja parcurs. Nu ne-am terminat drumul. Suntem cu toții ucenici în școala sinodalității. Acum ne-am oprit pentru un moment, ca să ne auzim în mod sinodal, să ne ascultăm, cum am înaintat pe acest drum împreună, ca și Diecezaă, respectiv diferitele comunități în parte. Individualismul va goli bisericile noastre. Dacă noi continuăm să trăim credința noastră doar întrun mod individual, vom avea senzația că suntem mai puțini. Duhul Sfânt este duhul curajului, care ne îndeamnă să facem un pas înainte“ – cu aceste cuvinte s-a adresat Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, duminică, 22 mai a.c., după-amiază, în biserica parohială din Timișoara-Elisabetin, confraților în preoție și credincioșilor sosiți din mai multe parohii la Sf. Liturghie de încheiere a etapei diecezane a parcursului sinodal.
Programul acestei festivități a început la ora 17.00 cu rostirea Rugăciunii Pentru Drumul Sinodal urmată de prezentarea parcursului sinodal în diferitele comunități și domenii pastorale: congregații și instituțiile vieții consacrate, grupuri de tineret și familii, mișcări ecleziastice, parohii, Feredația Caritas.
În introducere Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal pentru pastorație, a făcut o scurtă retrospectivă a celor 26 de rapoarte sinodale trimise până la data respectivă la secretariatul Ordinariatului Episcopal, și a subliniat câteva gânduri: – „Citind aceste rapoarte ne putem da seama că sunt foarte mulți credincioși și preoți, care își iubesc comunitatea și Biserica, și doresc să facă ceva pentru ea. Aceste comunități au descoperit și mai mult, ce înseamnă a merge împreună, să se roage împreună, să ia decizii împreună și să acționeze împreună. Cele mai frecvente teme, care au fost dezbătute erau: tovarăși de drum, cu cine mergem împreună, ascultarea, vorbirea, misiunea și ecumenismul.“
În continuare Pr. Zsolt Szilvágyi a citit câteva fragmente din rapoartele primite, și la final a concluzionat: – „Misiunea mea este acolo, unde mă aflu, unde trăiesc. Discuțiile sinodale nu sunt doar vorbărie, ci sunt discuții care au adus deja primele roade concrete. Drumul sinodal continuă. Țelul drumului sinodal nu este un document, o hârtie. Drumul sinodal nu presupune doar o statistică. Întrebarea este cum am putea să-l urmăm concret mai mult pe Isus și cum să îndeplinim mai bine misiunea nostră de creștin în lumea contemporană. Drumul sinodal nu se oprește aici. Drumul sinodal trăit bine este și va rămâne modul de viață a Bisericii. Să mergem li mai departe împreună.“
Au urmat rapoartele prezentate în plen de către reprezentații diferitelor domenii pastorale, vorbitorii accentuând atât bucuria participării la astfel de discuții cât și rezultatele benefice a acestora în comunitatea lor.
Sf. Liturghie de încheiere a fost celebrată la ora 18.30 de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan. Au concelebrat preoții sosiți din mai multe parohii ale Diecezei de Timișoara. Animator muzical a fost corul de tineret Harmonia Christi.
În omilia sa Episcopul Diecezei a subliniat: – „Biserica trebuie să fie comunitatea comunităților în stilul Preasfintei Treimi. Vrem să trăim în comuniunea dorită de Isus, iar în aceasta ne ajută foarte mult Sacramentele: mai ales Sf. Spovadă și Euharistia.“
La sfârșitul Sf. Liturghii toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească în curtea bisericii din Timișoara III Elisabetin.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara