Anul trecut, în 2022, în sâmbăta de dinaintea primei duminici de Advent, comunitatea din Eibenthal, în mare parte alcătuită din credincioși de etnie cehă, a găzduit tradiționala întâlnire a tinerilor din Arhidiaconatul Banatul Montan, în cadrul căruia s-a aprins și prima lumânare de pe coroana de Advent. Atunci, la sfârșitul Sf. Liturghii, Pr. Mihai Milan Sima, paroh de Clocotici a anunțat printre aplauzele celor prezenți că în anul care vine întâlnirea tinerilor din Arhidiaconatul Banatul Montan și aprinderea primei lumânări de Advent 2023 va avea loc în parohia sa. Astfel, în 2 decembrie a.c., grupuri vesele de tineri s-au îndreptat însoțiți de părinții parohi către această localitate, unde membrii comunității, în mare majoritate de naționalitate croată, i-au primit cu multă căldură.
„Inimi arzătoare, picioare care merg“ (cf. Lc 24, 13-35) – Sub acest motto a organizat în acest an Centrul Diecezan de Tineret din cadrul Episcopiei de Timișoara împreună cu comunitatea romano-catolică din Clocotici, întâlnirea tinerilor. Programul zilei a cuprins o cateheză ținută de Pr. Davor Lucacela, paroh de Orșova, discuții în grupuri mici, plen, ateliere și la sfârșit Sf. Liturghie solemnă, celebrată și în acest an de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan.
În cadrul atelierelor, tinerii au confecționat coronițe de Advent. Momentul cel mai solemn al întânirii a fost Sf. Liturghie pontificală celebrată de Păstorul Diecezei de Timișoara, în cadrul căreia diaconul Francisc Lisi a aprins prima lumânare de pe coroana de Advent. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de cantorul bisericii și de corul de tineret, respectiv grupul de tamburași din Clocotici și Lupac. Au concelebrat preoții sosiți împreună cu tinerii participanți. „O Dumnezeule al speranței, suntem adunați aici împreună pentru a ne ruga. Aprinde lumina Ta în inimile noastre.“ – s-a rugat Părintele Episcop în cadrul binecuvântării coroanei și a lumânării de Advent.

La începutul omiliei sale Episcopul Diecezan a meditat asupra îndemnului lui Isus: Vegheați! „Oare ce înseamnă: vegheați? De ce să veghem, dacă putem dormi? Nu este mai bine, să dormim? Să veghem înseamnă să avem ochii deschiși ca să vedem lucrarea lui Dumnezeu. Să fim prezenți pentru Isus, fiindcă El poate vrea să ne spună ceva. Poate mie, tânărului, care astăzi am venit aici la aprinderea primei lumânări, Isus vrea să-mi comunice ceva. Cel care iubește mult, acea persoană veghează. Cât de frumos a spus Părintele Davor, că esențialul este iubirea. Iubirea crează relații. Relație cu Dumnezeu și relații frumoase între oameni. Vegheați asupra relației voastre cu Dumnezeu.“ – a subliniat Păstorul Diecezei. După omilie Luca Ciobotaru și Ștefan Chisăliță au dat mărturie, împărtășind cu cei prezenți gândurile lor legate de pregătirea pentru Advent.
La sfârșitul Sf. Liturghii Pr. Mihai Milan Sima, paroh de Clocotici i-a mulțumit Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara pentru că a celebrat Sf. Liturghie și a petrecut această zi în mijlocul tinerilor, organizatorilor, tinerilor voluntari și întregii comunități pentru ajutorul și efortul depus, precum și Uniunii Democrate a Croaților din România pentru sprijinul acordat. Totodată cei prezenți i-au urat tradiționalul „La mulți ani!“ Episcopului Diecezan cu prilejul zilei de naștere.
În final Pr. Marin Matieș, paroh de Caransebeș, decan de Severin a anunțat printre aplauzele celor prezenți că în anul care vine întâlnirea tinerilor din Arhidiaconatul Banatului Montan și aprinderea primei lumânări de Advent va avea loc în Parohia Făget.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara