Comunitatea romano-catolică de limbă română din Slatina Timiș, Pr. Sergiu Ștefan Ursache parohul locului și biserica sfințită în onoarea sărbătorii Vizitei Sf. Fec. Maria la verișoara ei, Sf. Elisabeta, au fost gazdele întâlnirii ecumenice din data de 18 ianuarie a.c., care s-a desfășurat în cadrul Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. La celebrarea ecumenică de la ora 17.00 au participat Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara, Excelența Sa Ioan-Călin Bot, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj și Preasfințitul Lucian Mic, episcop ortodox al Caransebeșului, fiind reuniți totodată și decani/protopopi, preoți și persoane consacrate aparținând celor trei confestiuni, domnul primar și reprezentanții Primăriei și Consiliului Local din Slatina Timiș și domnul Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan. Cadrul muzical al celebrării a fost asigurat de către corul acestei comunități.
Seara comună a debutat cu rugăciunile rostite de un grup de preoți, conform broșurii editate pentru această ocazie. „Doamne, noi am venit din biserici diferite pentru a ne aduna aici ca să Te ascultăm, să Te rugăm și să Te preamărim cu toții împreună. Te rugăm să ne întărești în dorința de unitate pentru ca lumea să creadă“ – s-a rugat Episcopul Diecezan.
În cadrul orei de rugăciune Excelența Sa Iosif Csaba Pál a binecuvântat apa, cu care i-a stropit pe toți cei prezenți.
După ce toți cei prezenți s-au rugat rugăciunea „Tatăl nostru“ în limbile română, germană și maghiară, a urmat cuvântul de învățătură al PS Lucian Mic: „«Dar iată că un învăţat al Legii s-a ridicat ca să-l pună la încercare, spunând: „Învăţătorule, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?“. El i-a zis: „Ce este scris în Lege? Cum citeşti?“ Acesta, răspunzând, a zis: „Să-l iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi!“ El i-a spus: „Ai răspuns bine, fă aceasta şi vei trăi!» (Luca 10, 25-28). Tema întâlnirii noastre din această seară este una extrem de generoasă. Putem vorbi ore în șir despre această pildă minunată rostită de Mântuitorul Isus Cristos, și anume parabola Samariteanului Milostiv. Aș vrea să ne oprim pentru câteva minute la aceste versete pe care le-am recitit, versete care ne provoacă și pe noi la o viață plină de responsabilitate. Noi vrem, indiferent de confesiune, să moștenim viața cea veșnică. Întrebarea învățătorului de lege poate să fie și întrebarea noastră, a fiecăruia: Doamne, Isuse Cristoase, Învățătorule, ce să fac ca să moștenesc viața de veci? Noi cu smerenie și cu multă credință ne apropiem de Domnul, și Îl întrebăm tainic: Doamne, ce să facem? Să vedem, ce zice Isus despre această chestiune esențială. El ne răspunde prin două întrebări: Ce este scris în Lege? Cum citiți voi? Isus ne spune și nouă că dacă păzim Legea, dacă păzim poruncile, vom moșteni viața cea veșnică. Și pentru că suntem adunați în această biserică, creștini din mai multe confesiuni, cred că nu ar fi exagerat ca să ne aducem aminte ceea ne unește și nu ceea ce ne desparte. Cred că nu ar fi rău să recitim poruncile lui Dumnezeu. Cele zece porunci. Haideți să vedem, respectăm noi toți poruncile lui Dumnezeu?“
La final, Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan i-a mulțumit PS Lucian pentru omilie și pentru îndemnul de a rămâne în unitatea iubirii lui Dumnezu. Totodată Păstorul Diecezei i-a înmânat confraților episcopi un ca

dou simbolic. Din partea comunității din Slatina Timiș cei trei episcopi au primit câte un buchet de flori, iar preoții au primit din partea Episcopului Diecezan câte o lumânare mică cu mesajul ca ei să țină aprinsă flacăra unității.
„Mâine ne vom întâlni în biserica ortodoxă din Mehadia, vă rog să ne însoțiți prin rugăciune și în acel loc“, a spus la sfârșit Părintele Episcop Iosif.

Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara