În acest an întâlnirea clerului diecezan, și a persoanelor consacrate, moment deja tradițional în Dieceza de Timișoara, organizat într-o dată apropiată de 2 februarie, sărbătoarea Întâmpinării Domnului și Ziua Mondială a Vieții Consacrate, a avut loc din nou cu prezență fizică marți, 7 februarie în fostul complex al Ordinului Piarist din Timișoara. Sf. Liturghie de deschidere a întâlnirii a fost celebrată la ora 10.00 de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan în biserica Ordinului Piarist, după care a urmat, în Aula Magna a Liceului Teologic Romano-Catolic Gerhardinum, o prelegere despre Diaconie, tema anului pastoral-liturgic în Dieceza noastră. Invitatul acestui eveniment a fost Pr. András Márkus, decan onorific, paroh de Sf. Gheorghe (Arhidieceza de Alba Iulia), care a vorbit nu numai despre slujirea aproapelui și a celor nevoiași, ci și despre pastorația rromilor.
Adresându-se confraților în preoție, care au concelebrat într-un număr mare la Sf. Liturghie, Episcopul Diecezan a subliniat: „Să-L iubim pe Isus nu numai cu voința, ci din toată inima!”
Omilia a fost rostită de Pr. András Márkus, care a punctat câteva aspecte legate de ajutorarea celor aflați în nevoie, din proprie experiență. „În acest an al Diaconiei le doresc preoților și persoanelor consacrate din Dieceza de Timișoara, să știe să-i recunoască pe cei flămânzi, pe cei fără adăpost și pe cei fără îmbrăcăminte, pe toți cei nevoiași, și ca să îi poate sluji ca pe însuși Isus Cristos, care a venit între noi flămând, fără adăpost și fără haine.”
După Sf. Liturghie, întâlnirea a continuat cu prelegerea Pr. András Márkus având ca temă tot Diaconia, strâns legată de pastorația rromilor.
„Toată prelegerea a fost o mărturie” – au spus ulterior despre cele auzite mai mulți dintre preoții participanți.
În cuvântul său introductiv Episcopul Diecezan l-a prezentat pe pr. Márkus, care în anul 1991 a fost numit paroh al Parohiei Sf. Gerhard din Sf. Gheorghe, cu condiția ca să aibe în grija sa pastorală și comunitatea rromă din oraș. După cinci ani de slujire, împreună cu surorile congregației Misionarele Carităţii (congregație înființată în 1950 de Sf. Tereza de Calcutta), părintele a cerut înființarea unei parohii pentru rromi. Astfel s-a întemeiat Parohia Personală a Rromilor „Sf. Fecioară Maria Regină”, precum și o școală pentru copiii acestei comunități. Cuvintele cheie ale prelegerii au fost: a celebra Sf. Liturghie și a sluji în viața de zi cu zi, astfel încât cei din jur să simtă dragostea lui Dumnezeu, a fi milostiv și a fi cu inima deschisă către cei nevoiași. Prelegerea a fost inregistrată și se poate urmări pe pagina de Facebook a Diecezei de Timișoara.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara