Și în acest an Bazilica și Mănăstirea Maria Radna au găzduit întâlnirea preoților, diaconilor, a persoanelor consacrate și a colaboratorilor laici, organizată sâmbătă, 5 octombrie a.c. de Birourile pastorale ale Episcopiei de Timișoara împreună cu Parohia Radna (Pr. Andreas Reinholz) și administrația complexului monastic (Pr. Ioan Cădărean). Conform programului, întâlnirea a început cu o Sfântă Liturghie celebrată în Bazilică de Msgr. Johann Dirschl, vicar general, urmată de o prelegere intitulată ”Speranță înrădăcinată în rugăciune”, al cărei referent a fost P. Augustin Bărbuț O.Carm., paroh al Parohiei Timișoara IX. Preasf. Treime și discuții în grupuri mici. După prânz au avut loc mai multe ateliere despre diferitele moduri de rugăciune. Evenimentul s-a încheiat cu o Adorație Euharistică în Bazilică.
La începutul Sf. Liturghii, Msgr. Johann Dirschl, vicar general, i-a salutat pe toți cei prezenți: preoții și colaboratorii sosiți din aproape toate parohiile Diecezei noastre, membrii corului condus de doamna Andreea Bodroghi, organista bazilicii și pelerinii sosiți pe jos din Sântana și din localitățile învecinate – aproximativ 300 de participanți. „Ne-am întâlnit astăzi ca să vorbim despre rugăciune, să venim la Preasf. Fecioară Maria ca să ne învețe cum să ne rugăm. În rugăciunile noastre vrem să îl includem astăzi și pe Episcopul nostru, care este plecat la Roma la Sinod și pe toți cei care participă la lucrările Sinodului.” – a spus în cuvântul său introductiv Părintele Vicar General. Evanghelia aleasă pentru acest eveniment din cartea Sf. Luca a fost proclamată de Mihály Kiss diacon permanent.
În omilia sa rostită în limba română, Msgr. Dirschl a menționat: „Fiecare dintre noi se roagă. Cu toate acestea, se spune că mulți oameni nu se mai roagă sau se roagă foarte rar, sau doar atunci când cer ceva, când doresc neapărat să primească sau sunt în mare nevoie și în mare necaz. Nu doar atunci să ne rugăm când suntem în mare dificultate, ci trebuie să ne rugăm întotdeauna. Astăzi în prima citire în limba maghiară am auzit acel pasaj din Faptele Apostolilor, în care după ce Domnul nostru Isus Cristos s-a înălțat la cer, apostolii se întorc înapoi în Ierusalim, și au rămas în rugăciune împreună cu Preasf. Fecioară Maria și cu rudele lui Isus. Acest lucru ne este adresat și nouă: să rămânem în rugăciune și astăzi împreună cu Preasf. Fecioară Maria. În mod deosebit astăzi și în această lună, căci este luna închinată Sf. Fecioare Maria, luna Sf. Rozariu.”
În continuare, legat de tema întâlnirii, P. Augustin Bărbuț O.Carm., paroh al Parohiei Timișoara IX Preasf. Treime a vorbit despre ”Speranță înrădăcinată în rugăciune”. Prelegerea se poate viziona aici.
Cele două întrebări ale discuțiilor în grupuri mici au fost: 1. Ce vă dă speranță, din ce se hrănește speranța Dumneavoastră? 2. Împărtășiți o experiență în care ați simțit prezența lui Dumnezeu.
După prânz cei prezenți au participat la mai multe ateliere, unde au putut aprofunda diferite forme de rugăciune: devoțiunea Calea Sf. Cruci, Sf. Rozariu, Breviarul, rugăciunea Schönstatt, rugăciunea contemplativă, Lectio Divina – Rugăciunea cu Sf. Scriptură, Calea Luminii. În coordonarea atelierelor s-au implicat: Pr. Ciubotaru Simon, paroh de Timișoara VII Freidorf, Familia Muntean, Pr. Pălie Veniamin, arhidiacon, paroh de Reșița I și Mario Karnel, student teolog, Sr. M. Böbe Tari, soră mariană de Schönstatt, Mihu Melinda preorator, dr. Imogen Tietze, referentă de formare, Sr. Alexandra Văcaru din Congregația Surorilor Carității Sfintei Ioana Antida Thouret.
Întâlnirea s-a încheiat cu o Adorație Euharistică în Bazilica Maria Radna.
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara
x x x
Tema prezentată de Pr. Augustin Bărbuț, Speranță înrădăcinată în rugăciune, a fost o provocare pentru discuțiile în grupuri mici. Fiecare dintre noi, am mărturisit prezența lui Dumnezeu în fiecare clipă a vieții. Avem nevoie de speranță, călăuzire, pace și rugăciune. Dumnezeu este lângă noi – ieri, azi și totdeauna.
În partea a doua a programului au avut loc atelierele, unde fiecare am participat. Eu am ales atelierul „Breviarul”. Breviarul este o rugăciune zilnică, care consfințește lui Dumnezeu ziua și munca.
Programul acestei zile s-a încheiat cu Adorația Euharistică. Un moment special, în care am simțit că Dumnezeu este adevărata bogăție. Avem nevoie de speranță în noi, să credem în iubirea lui Dumnezeu, deoarece aceasta ne face fericiți.
După ce ne-am rugat, ne-am întors la familiile noastre cu lumină în suflet și în priviri. Ne-am întors cu speranța de a-l asculta pe cel care ne vorbește, pe cel care așteaptă de la noi un zâmbet, un cuvânt bun, o mângâiere, de a fi generoși și blânzi față de semeni.
Am avut o zi cu experiențe frumoase, cu multă încredere și recunoștință pentru harurile primite.
Mara Franka, Parohia Timișoara II Fabric