Viața euharistică a creștinului arată un scurtcircuit ”dacă ieșim de la Sfânta Liturghie la fel cum am intrat”: spune papa Francisc în mesajul prin care însoțește Intenția de rugăciune a lunii iulie 2023, dedicată, întocmai, vieții euharistice. Papa îndeamnă la rugăciune pentru a redescoperi centralitatea Sfintei Euharistii în relațiile cu aproapele și cu Dumnezeu.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
4 iulie 2023 – Vatican News.
 În mesajul video care însoțește Intenția de rugăciune a lunii iulie, încredințată Rețelei mondiale de rugăciune a papei, Sfântul Părinte atrage atenția asupra coerenței dintre viața euharistică și iubirea fraților. Dacă participarea la Sfânta Liturghie nu schimbă nimic în inima creștinului în ceea ce privește iubirea față de frați, înseamnă că ceva nu merge. De aici, apelul papei de a ne ruga pentru ca toți credincioșii să redescopere în viața proprie centralitatea Sfintei Liturghii, care transformă relațiile cu ceilalți și deschide la întâlnirea cu Dumnezeu.

Papa Francisc: «Dacă ieșim de la Sfânta Liturghie la fel cum am intrat, ceva nu merge. Euharistia este prezența lui Isus, transformă profund. Isus vine și trebuie să te transforme. În ea Cristos este cel care se jertfește, care ni se dăruiește, care ne invită să lăsăm ca viața noastră să fie hrănită de El și să hrănească viața fraților și surorilor.

Celebrarea Euharistiei este o întâlnire cu Isus înviat și, în același timp, un avânt ca să ne deschidem față de lume așa cum El ne-a învățat. De fiecare dată când participăm la Euharistie, Isus vine și ne dă puterea de a iubi așa cum El a iubit. Pentru că ne dă curajul de a merge către ceilalți, de a ieși din noi înșine și de a ne deschide cu iubire către ceilalți.

Să ne rugăm pentru ca credincioșii catolici să pună în centrul vieții celebrarea Euharistiei care transformă relațiile umane și deschide la întâlnirea cu Dumnezeu și cu frații».

Mesajul video prin care Sfântul Părinte însoțește Intenția de rugăciune a fiecărei luni este realizat de Rețeaua mondială de rugăciune a papei și este difuzat de obicei în contextul primei vineri a lunii, dedicată de pietatea creștină cinstirii Inimii Preasfinte a lui Isus.

Sursa: www.vaticannews.va/ro