Într-un mesaj video care însoțește intenția sa de rugăciune pentru luna septembrie, Papa Francisc se roagă ca „fiecare dintre noi să asculte cu toată inima strigătul pământului și al victimelor dezastrelor ecologice și ale schimbărilor climatice, asumându-și un angajament personal de a avea grijă de lumea în care locuim”.
De Christopher Wells
Având în vedere creșterea temperaturilor pe tot globul, putem spune că pământul are „febră”, spune Papa Francisc în mesajul său video care anunță intenția de rugăciune din această lună.
Pământul „este bolnav”, continuă Sf. Părinte, „la fel cum oricine poate fi bolnav”. „Dar auzim noi această suferință?”, întreabă Papa. „Auzim durerea milioanelor de victime ale catastrofelor ecologice?”
În mesajul său, Sfântul Părinte remarcă faptul că săracii sunt cei care suferă cel mai mult de pe urma acestor dezastre, indicându-i în special pe cei forțați să își părăsească locuințele din cauza inundațiilor, valurilor de căldură sau secetei. Răspunsul nostru trebuie să fie cuprinzător, implicând nu numai acțiuni ecologice, ci și „sociale, economice și politice” – menționează Sf. Părinte. „Trebuie să ne angajăm în lupta împotriva sărăciei și în protecția naturii, schimbându-ne obiceiurile personale și comunitare. Trebuie să ne angajăm în lupta împotriva sărăciei”, și în «protecția naturii» prin schimbări personale și comunitare.” – spune Papa Francisc.
Rugăciunea Papei Francisc în luna septembrie – când Biserica celebrează „Sezonul Creației” – este „ca fiecare dintre noi să asculte cu inima strigătul pământului și al victimelor dezastrelor ecologice și ale schimbărilor climatice, asumându-și un angajament personal de a avea grijă de lumea în care trăim”.
Creația geme
Intenția de rugăciune pentru luna septembrie a fost elaborată în colaborare cu Dicasterul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale.
Într-un comunicat de presă care însoțește mesajul video al Papei, prefectul Dicasterului, Cardinalul Michael Czerny, S.J., afirmă: „Creația geme. Suferința ei este cauzată de oamenii care inițial au fost gardienii ei și acum sunt subjugatorii ei”.
Cu toate acestea, subliniază cardinalul Czerny, în mesajul său pentru Ziua mondială de rugăciune pentru îngrijirea creației, Papa Francisc îi invită pe creștini „să spere și să acționeze împreună cu creația, ceea ce am putea traduce prin «a trăi în credință»”.
Observațiile prefectului sunt reluate de părintele Frédéric Fornos, S.J., directorul internațional al Rețelei Mondiale de Rugăciune a Papei, care publică în fiecare lună intențiile de rugăciune ale papei. „Pământul plânge”, spune el, la fel ca victimele dezastrelor ecologice și ale schimbărilor climatice. Papa Francisc, concluzionează el, „ne invită la rugăciune, pentru că numai rugăciunea ne poate trezi inimile anesteziate”.
Sursa: www.vaticannews.va/en