În această săptămână a continuat la Timișoara Festivalului Ecumenic de Tineret, cu diferite programe frumoase și interactive, cum ar fi vizitarea diferitelor biserici și centre ale unor culte religioase.
Printre multitudinea de programe pregătite de către tinerii mai multor confesiuni pentru tineri au fost: Călătorie cu vaporetto pe canalul Bega și impuls spiritual. Acest program a fost organizat cu scopul de a aduce tinerii mai aproape de Isus prin citirea mai multor meditații legate de minunile pe care Isus le-a săvârșit. Datorită faptului că Isus este prezentat în Sf. Scriptură ca o persoană care a folosit mult ca mijloc de deplasare, dar și pentru pescuit barca, această plimbare pe Bega a avut întocmai scopul spiritual de a reitera astfel de momente din viața lui Isus. Vizita la Sinagoga din Cetate și cea la Catedrala Ortodoxă Sârbă, precum și la Muzeul Eparhiei Ortodoxe Sârbe au avut loc în ziua deschiderii festivalului. Deosebit de interesantă a fost și vizita la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română din cartierul Cetate și prelegerea despre Sf. Iosif cel Nou de la Partoș, unde Pr. Zaharia Pereș, protopopul Timișoarei a prezentat Catedrala Mitropolitană printr-o trecere în revistă a câtorva evenimente istorice din existența/ construcția Catedralei. În aceste zile înainte de prânz formația Internațională GenVerde a organizat un Workshop artistic pentru tineri la Casa Calfelor, Kolping Timișoara. Miercuri seara s-a ținut tot în Casa Calfelor un Workshop cu tema ”Apărarea creației” invitat fiind Pr. Ioan Kapor, paroh de Chișineu-Criș. În cadrul acestui workshop, s-a pus accentul asupra faptului că apărarea creației, a casei noastre comune, este datoria fiecărui creștin. Ca bază pentru seminar a fost utilizată enciclica papală Laudato Si.

Joi, 4 mai a.c. s-a organizat și o procesiune numită „Autostrada iubirii”, care a avut patru puncte de oprire și de rugăciune. La acest eveniment a fost prezent Excelența Sa Ioan Călin Bot, episcop greco-catolic, administrator al Eparhiei de Lugoj, Pr. Răzvan Oprișa, protopop/ vicar foraneu greco-catolic de Timișoara, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, inițiator și promotor al acestui festival, Msgr. Johann Dirschl, vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, Pr. Filip Dorin-Gyula, protopop/ decan romano-catolic de Timișoara, Sándor Demeter, pastor al bisericii reformate Timișoara-Cetate și mai mulți preoți ai Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, Eparhiei de Lugoj, persoane consacrate și tinerii mai multor confesiuni religioase.

Programul a început în Biserica Greco-Catolică Sf. Maria Regina Păcii unde tinerii au umplut biserica, ba chiar foarte mulți au stat și în fața Bisericii. După salutul tinerilor a luat cuvântul E.S. Călin Bot, Administrator al Eparhiei de Lugoj, care și-a exprimat bucuria de a fi împreună cu atâția tineri de diferite confesiuni. De asemenea a spus: „este un moment de conștientizare, că Dumnezeu este cu noi; nu suntem singuri ca popor, iar Dumnezeu este însoțitorul nostru în această viață a noastră. Dacă Dumnezeu este împreună cu noi, nu avem nevoie de nimic altceva, de asemenea El este prezent și între noi unde doi sau trei se strâng în numele lui.” De asemenea P.S. Ioan Călin Bot i-a invitat pe cei prezenți la o scurtă Adorație Euharistică timp în care fiecare să asculte ce îi spune lui personal Dumnezeu prezent în Euharistie, să încerce să audă Cuvântul Lui. După acest moment spiritual cei prezenți au pornit în procesiune. Pe parcursul marșului s-au cântat cântece de preamărire al lui Dumnezeu. Cadrul muzical al evenimentului a fost asigurat de Corul Ecumenic de Tineri, sub conducerea lui Iustin Călin. Cu toții, plini de bucurie, iubire și armonie au pornit acest marș prin oraș atingând patru puncte: Biserica Greco-Catolică Regina Păcii; Biserica Reformată Timișoara-Cetate, Catedrala Mitropolitană Ortodoxă sfinții Trei Ierarhi și Domul Romano-Catolic Sf. Gheorghe. Cu toții, prin acest marș, au dorit să dea mărturie despre credința lor și despre faptul că și împreună în ecumenism sunt cu toții frați și copii ai lui Dumnezeu.
La Biserica Reformată Timișoara-Cetate tinerii au primit afișe și inscripții despre prietenie, înțelegere, iubirea aproapelui și al lui Dumnezeu. Cu toții s-au bucurat de aceste citate din Sf. Scriptură, iar turul s-a încheiat în Biserică unde împreună au rostit o rugăciune. După care s-a pornit către Catedrala Mitropolitană.
La Catedrala Mitropolitană acest mare grup de tineri a fost așteptat de către Pr. Zaharia Pereș, protopop al Timișoarei, care i-a salutat cu multă căldură pe tineri și pe toți participanții la „Autostrada iubirii”, care au umplut piața din fața Catedralei. După salut, cu toții au intrat în catedrală unde absolvenți ai Teologiei Ortodoxe și membrii ai Filarmonicii au oferit celor prezenți o surpriză foarte plăcută prin recitarea a câtorva cântări bisericești, după care au rostit cu toții rugăciunea Tatăl Nostru.
După clipele frumoase primite pe acest drum al iubirii, au pornit către ultima oprire a marșului Ecumenice, la Domul Romano-Catolic Sf. Gheorghe din Timișoara, unde răsunetul clopotelor a așteptat acest mare grup al tinerilor și credincioșilor mai multor confesiuni. La intrarea catedralei fiecare participant a depus lumânarea din mână formând astfel o inimă mare din lumânări aprinse în fața Domului Romano-Catolic, lumânări pe care participanții le-au primit la Biserica Reformată Timișoara-Cetate.

Acest marș al iubirii s-a încheiat printr-o meditație rostită de tinerii Diecezei Romano-Catolice de Timișoara și cântece ale Corul Ecumenic de Tineri. La final E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara a încheiat seara cu un citat de la Sf. Apostol Ioan: „Dumnezeu este iubire.” „Nu știu dacă v-ați dat seama de această iubire începând de la Biserica Greco-Catolică, dar nu doar acum, ci pe tot parcursul vieții ea ne însoțește. Iubirea lui Dumnezeu ne-a adus pe noi toți aici în această seară” a spus Episcopul Iosif. De asemenea a mulțumit tuturor participanților la această procesiune și tinerilor încheind printr-un îndemn „în viață este important cu cine mergem pe drumul vieții noastre; noi trebuie să mergem cu Isus pe drumul vieții noastre”. După care a dăruit binecuvântare tuturor.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara