Duminică, 3 noiembrie 2019 comunitatea romano-catolică din Măureni, filială a Parohiei Romano-Catolice din Gătaia a sărbătorit jubileul bisericii, sfinţită cu 200 de ani în urmă.
Lăcașul de cult a fost ridicat în anul 1819. Istoricul Borovszky Samu a fixat temporal în lucrarea sa „Magyarország vármegyéi és városai” fondarea localității și ridicarea bisericii romano-catolice din Măureni: satul s-a fondat între 1784-1786, în timpul împăratului Iosif al II-lea, ridicarea actualei biserici având loc abia în 1819.
Cu prilejul aniversării Sfânta Liturghie solemnă a fost celebrată în biserica Sf. Martin, din localitate, la ora 15.00 de către Msgr. Johann Dirschl vicar general, împreună cu Pr. Lóránd Máthé (Gătaia) și Pr. Martin Jäger (Steierdorf – Anina). Cadrul muzical al sf. Liturghii a fost asigurat de către tinerii din parohia Gătaia, coordonați de domnul Kapornyai Avram Alexandru.
S-au implicat în mod hotărâtor în organizarea festivităților Forumul Democrat al Germanilor din Banatul Montan, condus de dl. Erwin Josef Țigla, grupul de dans popular șvăbesc „Edelweiß“ din Deta (coord.: Elena și Gerhard Șămanțu) și grupul de dans german din Banatul Montan „Enzian“ din Reșița (coord.: Marianne și Nelu Florea).
După Sf. Liturghie au fost rostite rugăciuni și s-au depus coroane de flori în memoria celor căzuți în cele două conflagrații mondiale, dar și a celor morți în timpul deportării în URSS la monumentul din eroilor existent în curtea bisericii. Programul cultural, format din dansuri populare, a fost prezentat în curtea bisericii. Comunitatea este administrată de către Pr. Lóránd Máthé, paroh de Gătaia.
Măureniul este locul nașterii episcopului mărturisitor în temnițele comuniste, dr.h.c. Augustin Pacha (1870-1954), fapt subliniat și de către Msgr. Johann Dirschl, vicar general, în predica sa.

Foto: Erwin Josef Țigla