În Dieceza de Timișoara, pentru mulți credincioși romano-catolici ultima zi a anul civil nu înseamnă doar voie bună, distracție și închinarea unui pahar cu șampanie în cinstea noului an, ci și o retrospectivă, o reflecție asupra celor întâmplate în anul care tocmai se încheie și mulțumire lui Dumnezeu, în cadrul Sf. Liturghii, pentru toate harurile primite. Totodată, omul credincios începe anul tot în fața lui Dumnezeu, cerându-i milostivirea și binecuvântarea pentru următoarele douăsprezece luni.
Marți, 31 decembrie 2024, la ora 18.00, în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara a avut loc o Sf. Liturghie solemnă și o devoţiune de mulţumire la sfârșitul anului civil, ambele celebrate de Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan. Au concelebrat mai mulți membri ai Capitlului Catedral: Msgr. Johann Dirschl, vicar general, pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, pr. Nikola Lauš, director al Cancelariei Episcopale, pr. Árpád Király, arhidiacon, paroh de Arad-Șega, pr. Veniamin Pălie, arhidiacon, paroh de Reșița I, pr. Adalbert Jäger, decan, paroh de Timișoara VI. Fratelia, pr. Dorin Gyula Filip decan, paroh de Ciacova, pr. Zoltán Kocsik, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic Gerhardinum, pr. Tamás Bene, paroh de Cenad, pr. Sebastian Mirciov, paroh de Dudeștii Vechi, pr. János Kapor, paroh de Chișineu-Criș și Satu Nou, precum și preoții diecezani pr. Péter Szabó, canonic emerit, pr. Daniel Pozsonyi, paroh de Jimbolia și Cărpiniș și pr. Branko Duma, capelan al Parohiei Timișoara IV. Iosefin. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de dl. Róbert Bajkai-Fábián, organistul Catedralei.
La începutul Sf. Liturghii, Episcopul Diecezei a subliniat: „La sfârșitul anului este bine, ca să privim înapoi și să vedem, concret, care sunt acele haruri, pentru care trebuie să-I mulțumim Bunului Dumnezeu.”
În omilia sa rostită în limbile maghiară, germană și română, pr. Sebastian Mirciov, paroh de Dudeștii Vechi a vorbit atât despre gestionarea corectă a timpului, darul foarte prețios primit de la Dumnezeu, pe care nu trebuie să îl irosim, cât și despre Anul Sfânt 2025, Anul Speranței, proclamat de Sfântul Părinte Papa Francisc. „Să pășim în noul an cu încredere în Dumnezeu, care ne-a purtat și până acum de grijă și cu îndatorirea de a face bine în fiecare zi. Să închidem acest an cerând iertare pentru atâtea greșeli, când am observat că Cristos trecea pe lângă noi. Iar faptele bune, frumoase, pe care le-am putut săvârși, să fie o încurajare, ca să nu părăsim drumul speranței. Să ne propunem, că Îl vom iubi pe Dumnezeu și pe aproapele mai mult, ca și până acum. Să avem încredere în Providența Divină, să ne punem speranța în Dumnezeu. Recunoștința nu trebuie să fie limitată doar la sfârșitul anului sau la momentele de sărbătoare. Ea trebuie să fie o parte din viața noastră zilnică. Putem mulțumi prin rugăciunile noastre, prin ajutorul acordat celor aflați în nevoie sau chiar și în suferință, știind că Dumnezeu este alături de noi și ne ajută să trecem prin orice încercare.” – a conchis pr. Mirciov în omilie.
La sfârșitul Sf. Liturghii Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan a dat binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament și le-a urat tuturor celor prezenți un an nou plin de har și binecuvântat de Dumnezeu.
În prima zi a anului 2025, în capela Ordinariatului Episcopal Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara a celebrat o Sf. Liturghie începând cu ora 10.00.
Deoarece în 1 ianuarie Biserica Catolică sărbătorește Solemnitatea Preasfintei Fecioare Maria Născătoare de Dumnezeu, episcopul Diecezan i-a îndemnat pe cei prezenți, ca să pună întreg anul sub ocrotirea Maicii Domnului, și să parcurgă toate zilele ajutați de bunătatea și iubirea ei de mamă.
În omilie, referitor la versetele Evangheliei (Lc 2, 16-21), Episcopul Diecezan a evidențiat trei gânduri: „Păstorii au plecat în grabă ca să Îl caute pe Pruncul Isus – spune Evanghelistul. Este un îndemn și pentru noi, ca atunci, când Dumnezeu ne cheamă la ceva, să nu ezităm. Cel de-al doilea gând este că păstorii »au făcut cunoscut cuvântul care le fusese spus«. Să vorbim și noi despre acele întâmplări, experiențe sau situații, care au legătură cu Dumnezeu. Iar după ce păstorii au vestit nașterea lui Isus, »Maria păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei«. Să medităm mai des asupra Cuvântului lui Dumnezeu. Câteodată avem prea multe activități și ne asumăm fapte, care nu sunt după voința lui Dumnezeu. Astfel obosim, și grijile noastre vor pătrunde până și în momentele noastre de rugăciune.”
După Sf. Liturghie, credincioșii s-au putut ruga până la ora 17.00 în fața Preasfântului Sacrament, expus pe altarul capelei episcopale.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara