1. Prima Conferință Națională de Management (CNMB) a Bisericii Catolice din România a fost organizată în anul 2019 la Cluj Napoca. Următoarele întâlniri au avut loc doar în mediul online, din cauza pandemiei. Cea de-a doua ediție cu participare fizică a avut loc toamna trecută la Timișoara. În acest an evenimentul a fost găzduit în zilele de 26 și 27 septembrie de Curia Arhiepiscopiei Majore din Blaj, tema fiind: „MASS-MEDIA în Biserică”. Conferința a fost organizată în mod hibrid, deci atât cu prezență fizică cât și prin platforma zoom. La acest eveniment Episcopia Romano-Catolică de Timișoara a fost reprezentată prin participare online de Pr. Csaba Váncsa, responsabil al Biroului Media din cadrul Episcopiei, capelan la Parohia Timișoara II. Fabric, Pr. Augustin Bărbuț, paroh al Parohiei Timișoara IX. – Preasf. Treime, colaborator al Biroului Media și Enikő Sipos, referent de presă încadrul Biroului Media.

Conform programului, prima sesiune a CNMB a avut loc în seara zilei de 26 septembrie cu prezentarea temei și a participanților. În cea de-a doua zi, 27 septembrie, după Sfânta Liturghie Arhierească celebrată în Catedrala Arhiepiscopală Majoră din Blaj, rugăciune și cuvântul de deschidere, participanții au putut urmări fizic și online mai multe prelegeri și prezentări. Episcopul organizator, E.S. Cristian Crișan, episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, a transmis participanților salutul și binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice și Președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România.
Mesajul Dicasteriului pentru comunicații a fost transmis de dr. Paolo Ruffini, prefectul Dicasteriului pentru Comunicare, fost jurnalist. „În această eră digitală, când alergăm rapid, în acest timp afectat de criză, Evanghelia ne încurajează, pentru că timpul nostru este și un timp profetic. Sarcina noastră este să folosim toate talentele pentru a transmite Evanghelia, să împărtășim tot ce este bine și frumos. – Fiți schimbarea pe care vreți să o vedeți în lume.” – a menționat dr. Ruffini.
Prima alocuțiune a fost a E.S. Ciprian Vasile Olinici – secretar de stat al Secretariatului de Stat pentru Culte, cuvânt intitulat: „Statul și Biserica în România. Colaborare și susținere în 2024. Mass-Media.” Dl. Olinici a afirmat: „Noi comunicăm o persoană, noi comunicăm prezența reală a unei persoane divine. Avantajul nostru este că transmitem din interiorul unei instituții care oferă credibilitate, credibilitatea adevărului care a fost experimentat o vreme atât de îndelungată.” În continuare, răspunzând la întrebări, dl. Olinici a atras atenția asupra exploziei informațiilor din zilele noastre: o persoană fiind „bombardată” zilnic cu aproximativ 700 de informații. Referitor la modul de comunicare, domnia sa a concluzionat: textul să fie „scurt, adaptat și emoțional, să punem și o picătură de poveste.”
În continuare a fost invitat domnul Tudor Barbu, coordonator cu atribuții de producător executiv la TVR3, titlul prelegerii sale fiind: „Tehnici de comunicare audio-video. Perspective din partea Televiziunii Române.” Conform opiniei domnului Barbu, viitorul aparține unei televiziuni online și inteligenței artificiale. Astfel, ar fi bine ca și Biserica să formeze operatori care cunosc bine tainele mediului și a mass-mediei online ca parte de comunicare.
Doamna Cristina Grigore, jurnalistă catolică, corespondentă Agenția SIR, Agenția Fides, a avut o prezentare cu multe elemente și metode practice, referitoare la tehnicile de comunicare în presa scrisă, accentuând de exemplu importanța comunicării adecvate și pe paginile de socializare.
A patra conferință a aparținut domnului Friedrich Mayrhoffer din Linz, Austria, care a menționat că lucrează din 1990 în România, acum în calitate de consultant pentru proiectele imobiliare ale Bisericii. Domnia sa a prezentat o soluție pentru surse de finanțare denumită „crowd funding”. Aceasta este o metodă de finanțare pentru un scop specific. Crowd funding este caracterizat printr-o cauză specifică clară pentru care este nevoie de finanțare, se adresează unui grup care este interesat de această cauză, se folosesc surse de mass media moderne, și există o recompensă pentru participare, ceea ce face ca între donator și donatar să se construiască o legătură mai strânsă.
„Metodele de fundraising, sursele de finanțare și strategiile de comunicare” a constituit și tema prelegerii domnului Willi Kawohl, consultant de management, coach din Germania.
În încheiere Pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinței Episcopilor Catolici din România, director Angelus TV a prezentat câteva norme și recomandări privind transmiterea Sfintelor Liturghii, respectiv ABC-ul transmisiunilor live ale oficiilor liturgice în mediul online, dotarea minimă necesară și funcționare. „Nu ajunge un telefon pentru a transmite o Sf. Liturghie” – a subliniat la un moment dat Pr. Ungureanu, și a scos în evidență importanța calității camerelor video, poziționarea lor, respectarea regulilor de regie, iar în domeniul audio folosirea unei regii diferite pentru transmisiuni, decât sonorizarea existentă în biserică.
Întâlnirea s-a încheiat cu rugăciunea închinată Sf. Fecioare Maria și binecuvântrea finală a E.S. Cristian Crișan, episcop auxiliar greco-catolic de Alba Iulia și Făgăraș.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara