Patriarhul catolic latin al Ierusalimului a cerut marți, 17 octombrie, o zi de rugăciune și post pentru pace și reconciliere în Țara Sfântă. Cardinalul Pierbattista Pizzaballa i-a îndemnat pe catolici să organizeze momente de rugăciune de Adorareție Euharistică și recitarea Sf. Rozariu „pentru a oferi lui Dumnezeu Tatăl setea noastră de pace, dreptate și reconciliere”.

„În această perioadă de tristețe și consternare, nu vrem să rămânem neputincioși. Nu putem lăsa moartea și înțepătura ei (1Cor 15,15) să fie singurul cuvânt pe care îl auzim”, a spus el într-o declarație emisă pe 11 octombrie. „De aceea simțim nevoia să ne rugăm, să ne întoarcem inimile către Dumnezeu Tatăl. Numai așa putem trage puterea și liniștea necesare pentru a îndura aceste vremuri grele, adresându-ne, în rugăciune și mijlocire, să-l implorăm și să strigăm către Dumnezeu în mijlocul acestei dureri.”

Mons. Pizzaballa, care episcopul catolicilor catolici latini care trăiesc în Israel, teritoriile palestiniene, Iordaniei și Ciprului, a recunoscut că războiul poate împiedica mulți catolici din Țara Sfântă să organizeze adunări mari și a încurajat „momente comune simple, sobre de rugăciune în parohii, în comunități religioase și  chiar și în familii”. Ca răspuns, catolicii din întreaga lume s-au angajat și pe rețelele de socializare să se alăture în solidaritate postului pentru pace în Țara Sfântă, care cade cu sărbătoarea Sfântului Ignațiu de Antiohia, episcop și martir din Siria din secolul I.

După ce atacul fără precedent de la Hamas pe mai multe fronturi asupra Israelului a ucis aproximativ 1.200 de persoane, guvernul israelian a promis ripostă și a lansat lovituri aeriene asupra Fâșiei Gaza blocată, ucigând 900 de persoane, potrivit oficialilor din Gaza. Aproximativ 130 de ostatici israelieni au fost luați de gruparea militantă islamistă, care a amenințat că va ucide un ostatic de fiecare dată când armata israeliană bombardează fără avertisment ținte civile din Gaza. „Durerea și consternarea față de ceea ce se întâmplă sunt mari. Ne aflăm în mijlocul unei crize politice și militare. Am fost brusc catapultați într-o mare de violențe fără precedent”, a spus Mons. Pizzaballa. „Ura, pe care, din păcate, o trăim deja de prea mult timp, va crește și mai mult, iar spirala de violență care urmează va crea mai multe distrugeri. Totul pare să vorbească despre moarte.”

El a spus că creștinii din Gaza s-au adăpostit în parohia catolică și pe terenurile școlii în speranța că aceste clădiri nu vor fi vizate. „Atâta timp cât problema palestiniană, libertatea, demnitatea și viitorul palestinienilor nu sunt luate în considerare în modurile necesare astăzi, perspectivele de pace între Israel și Palestina vor fi din ce în ce mai dificile”, a spus cardinalul. „Comunitatea internațională trebuie să înceapă să privească din nou spre Orientul Mijlociu și problema israeliano-palestiniană cu mai multă atenție decât a arătat până acum. Trebuie să muncească din greu pentru a calma situația, pentru a aduce părțile la rezonabil prin medieri care nu sunt neapărat publice, pentru că cele publice nu vor funcționa niciodată”, a adăugat el. „Avem nevoie de sprijin, pentru a condamna toate formele de violență, pentru a-i izola pe cei violenți și pentru a lucra fără încetare pentru o încetare a focului. Pentru că atâta timp cât armele vorbesc, nu va fi posibil să auzim alte voci.”

Sursa: https://www.catholicnewsagency.com/news/255660/catholic-patriarch-calls-day-of-prayer-and-fasting-for-peace-in-the-holy-land