În data de 15.08 credincioșii sărbătoresc Ridicarea cu Trupul și Sufletul la Cer a Maicii Domnului. Acestă zi este sărbătorită, de cei mai mulți etnici cehi, romano-catolici, în biserica din Maria Ciclova, spre care unii merg cu mașinile, alții pleacă în pelerinaj trei zile pe jos.
Astăzi, 12 august, pelerinii au plecat pe jos către biserica din Ciclova. Pe drum, pelerinii se roagă și cântă Fecioarei Maria. Drumul parcurs este de aproximativ 100 km. Pelerinajul începe de la Biserica din Eibenthal, iar seara se ajunge la biserica din Liubcova, acesta fiind și primul loc unde pelerinii își petrec noaptea. A doua zi de pelerinaj începe înainte de răsăritul soarelui și durează până seara târziu, când pelerinii ajung la biserica din Sasca Montană. În cea de-a treia zi de pelerinaj, dis-de-dimineață se pleacă pe drumul asfaltat, se continuă pe câmpii și dealuri până se ajunge la Ciclova Montană, locul unde se regăsește și biserica de pelerinaj Maria Ciclova.
Drumul pietriuit, asfaltat sau câmpiile, munții și dealurile peste care se trece până se ajunge la destinație este destul de greu, însă, în momentul când deja vezi în depărtare turnul bisericii ai un sentiment de recunoștință, pace, liniște, un sentiment pe care doar un pelerin îl poate explica. La Ciclova se întâlnesc pelerini ce vin din toate satele cehești din Banatul Montan și nu numai. Seara este Sfânta Liturghie, apoi sunt rugăciuni până noaptea târziu, iar în zorii dimineții este din nou Sfânta Liturghie, în limba cehă.
Drum bun să aveți, dragi pelerini!

* * *

Pouť do Čklavy
15. srpna věřící slaví Nanebevzetí Panny Marie. Tento den většina českých krajanů slaví v Čiklavě, někteří tam jezdí autem, a někteří jdou pěšky na třídenní pouť.
Dnes se poutníci vydali na cestu do Čiklavy, kdy se cestou modlí a zpívají Panně Marii. Překonaná vzdálenost je přibližně 100 km. První den poutě začíná od eibenthalského kostela a končí večer v kostele ve vesničce Lubková, tam kde poutníci přenocují. Druhý den pouť začíná brzy ráno a trvá do pozdního večera, kdy se dorazí do kostela v Sasca Montană. Třetí den se pak pokračuje po kopcích, až do cílové Čiklavy, místa, kde se nachází kostel Marii Čiklavské.
Dlážděná, vyasfaltovaná cesta v kombinaci s kopcemi, které překonají poutníci dokud nedorazí do svého cíle, jsou docela náročn. O to větší zážitek jsou pak chvíle, kdy už v dálce se vidí kostelní věž, každý má pocit vděčnosti, klidu, míru, pocit který může vysvětlit jen jeden poutník. V Čiklavě se scházejí poutníci ze všech českých vesnic, večer probíhá mše svatá s modlením do pozdních nočních hodin a brzy ráno je mše svatá v českém jazyce.
Šťastnou cestu, milí poutníci!

Sursa: www.facebook.com/eibenthal