În data de 12 februarie 2021 reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara și ADR Vest au prezentat jurnaliștilor interesați stadiul lucrărilor de restaurare și reabilitare a Catedralei Sf. Gheorghe – Domul Romano-Catolic din Timișoara. La acest eveniment din partea Episcopiei, beneficiar al proiectului intitulat: „Lucrări interioare şi exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii catedralei Romano-Catolice din Timişoara şi a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic naţional şi internaţional“ a fost prezent Pr. Nikola Lauš, director al Cancelariei Episcopale. Despre lucrările executate până în prezent, respectiv cele care urmează a fi terminate au relatat Karina Cistelecan, manager de proiect, dr. Ioan Darida, expert conservare-restaurare pictură murală și dr. Luminița-Dana Postolache, expert restaurare pictură pe lemn.
În cuvântul său de salut adresat celor prezenți Pr. Nikola Lauš, a declarat: Față de ultima noastră întâlnire, care a avut loc anul trecut, putem observa că lucrările au avansat. Este vorba despre un proiect cu două mari direcții, anume restaurarea componentelor artistice și partea de arhitectură. Lucrările de restaurare în mare parte se vor finaliza pe parcursul acestui an. Ceea ce ne dorim ca beneficiari, este ca lucrările interioare să fie finalizate până la sfârșitul lunii august, astfel încât în luna septembrie să putem binecuvânta aceste lucrări interioare și să fie celebrate primele Sf. Liturghii. Încâlzirea în pardosea s-a realizat anul trecut, și cripta este în proportie de 90 % finalizată.
Dr. Ioan Darida, expert conservare-restaurare pictură murală a vorbit despre complexitatea componentelor artistice care necesitau intervenție: pictura murală, picturile în ulei pe pânză ale altarelor, stuco-marmura, lemnul policrom, cele în jur de 22 de statui în mărime naturală, dar și nenumărate piese mărunte de lemn sculptate, aurite, vitraliile, sticla manuală, feroneria etc. În cazul tuturor acestora, înainte de restaurare s-au realizat minuțioase cercetări preliminare. Dl. Ioan Darida a prezentat totodată și câteva date istorice din trecutul clădirii Domului Sf. Gheorghe, respectiv intervențiile și reparațiile efectuate în decursul anilor.
D-na Dr. Dana Postolache a oferit celor prezenți informații despre lucrările de restaurare a statuilor din lemn, a sallum-urilor canonicilor și ușilor sculptate, precizând, că echipa de restauratori lucrează efectiv de doi ani la consolidarea acestora. Restaurarea obiectelor din lemn și a picturilor se realizează în cele două ateliere de pe strada Augustin Pacha nr. 2 și strada Ioan Slavici, din cartierul Freidorf. Doamna Angela Horvath și domnul Răzvan Gavrilă se ocupă, la rândul lor, de restaurarea vitraliilor, sticlei și a feroneriei existente. Și ceasul Domului se află la rândul lui în proces de restaurare, de acest aspect ocupându-se un specialist-mecanic-restaurator din Cluj-Napoca.