Február 12-én, pénteken délelőtt a Temesvári Római Katolikus Püspökség és a Nyugati Fejlesztési Régió (ADR Vest) képviselői a temesvári Szent György székesegyházban újságíróknak mutatták be a templom felújítási munkálatainak jelenlegi helyzetét. A sajtótájékoztatón a Püspökség részéről jelen volt Lauš Nikola püspöki irodaigazgató. A munkálatokról további információkkal Karina Cistelecan projekt manager, dr. Ioan Darida restaurátor szakértő (Danart Kft.) és dr. Dana Postolache muzeológus-restaurátor szolgált.
Bevezetőjében Lauš Nikola püspöki irodaigazgató úgy fogalmazott: a projekt két alapvető irányvonala az épületrészek felúítása, valamint a díszítőelemek, festmények, szobrok, faragványok restaurálása. – Szeretnénk, ha a templomhajó belső munkálatai augusztusig befejeződnének, így szeptemberben sor kerülne a munkálatok megáldására, és elkezdődhetne a szentmisék bemutatása. A padlófűtést tavaly sikerült megvalósítani, és a székesegyház kriptája is szinte teljesen elkészült – nyilatkozta Lauš Nikola irodaigazgató.
Dr. Ioan Darida restaurátor szakértő a restaurálást igénylő díszítőemelek változatosságát hangsúlyozta, amelyek felújítását alapos feltárás, kutatás előzte meg, a falak belső festésétől kezdve az olajfestményeken át a fából faragott szobrokig és egyéb aranyozott faragványokig, a színes ólomüvegablakoktól az öntöttvas díszekig.
Dr. Dana Postolache muzeológus-restaurátor elsősorban a fafaragványok, ajtók, kapuk restaurálásáról tájékoztatta a jelenlévőket. A festmények és a fából készült díszítőelemek felújítása két helyszínen zajlik: a kisebb méretű szobrok egy közeli épület alagsorában, a nagyobbak egy szabadfalui raktárban. A vitráliákat és az öntöttvas elemeket Angela Horvath és Răzvan Gavrilă újítják fel. A székesegyház toronyóráját kolozsvári szakértő javítja.