„Să nu fim noi cei care cedăm” – fraza rostită de pr. Novița Drăghia, paroh de Breștea și Moravița, la întâlnirea Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, cu conducătorii de grupuri organizată la Ciacova ar putea fi motto-ul tuturor celor patru întâlniri cu responsabilii de grupuri din parohii, care au avut loc în zilele de 24, 25, 27 și 28 februarie a.c. Ca organizatori și gazde, pr. Andreas Reinholz, paroh de Radna, pr. Dorin Gyula Filip, paroh de Ciacova, pr. Cristinel Balan, paroh de Lovrin și pr. Alin Irimiciuc, paroh de Bocșa, i-au întâmpinat cu multă căldură în aceste zile pe confrații în preoție și pe reprezentanții grupurilor și ai comunităților din parohiile Ghioroc, Lipova, Breștea, Otelec, Deta, Jimbolia, Biled, Periam și Gătaia și din filialele lor. Toate sunt parohii multietnice, unde credincioși de naționalitate română, maghiară, germană, bulgară, slovacă se roagă împreună și dau mai departe copiilor, împreună cu credința romano-catolică moștenită de la strămoși, dragostea pentru limba maternă, cultura și tradițiile lor.
La aceste întâlniri au participat responsabilii mai multor grupe, cum ar fi: comitetele bisericești, corurile bisericești, grupele de Sf. Rozariu, Asociațiile Familiilor Kolping, Asociațiile Caritas, grupele de ministranți, respectiv acoliți, preoratori, credincioși care au absolvit diferite cursuri de formare organizate de Episcopia Romano-Catolică. Au fost prezenți, de asemenea, pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, pr. Augustin Bărbuț OCarm, paroh al Parohiei Timișoara IX, vice-econom al Ordinariatului Episcopal, iar, din parohiile invitate, pr. Lunic Daniel, paroh de Ghioroc, pr. Ion Cădărean, paroh de Lipova, pr. Novița Drăghia, paroh de Breștea și Moravița, pr. József Heinrich, paroh de Otelec, pr. Attila Lokodi, paroh de Deta, pr. Daniel Pozsonyi, paroh de Jimbolia, pr. Bonaventura Dumea, paroh de Biled, pr. Attila Kozovits, paroh de Periam, pr. Rudolf Constantin Cocriș, paroh de Gătaia, pr. György Kóbor, director al Asociației Caritas Ciacova, paroh emerit.
Fără îndoială, cele mai numeroase sunt grupurile de Sf. Rozariu, unde își găsesc locul, pe lângă doamnele mai în vârstă și tinerii, semn că cinstirea Sf. Fecioare Maria și încrederea în puterea rugăciunii sunt încă foarte ferme în comunitățile din Dieceză. Pe lângă orele de religie, educarea copiilor în spirit creștin se manifestă și în activitățile organizate atât în școli sau în biserici, cât și în cadrul grupurilor de ministranți, atent coordonate de cadre didactice sau de tineri devotați. O altă preocupare zilnică o constituie grija purtată pentru membrii în vârstă și bolnavi ai comunității. „A fi în comunitate înseamnă să nu fie nimeni exclus și uitat. Cei mai importanți sunt oamenii” – a subliniat la aceste întâlniri de mai multe ori Episcopul Diecezei, și totodată i-a încurajat și pe acei credincioși care se confruntă cu dificultăți din cauza îmbătrânirii comunității și a numărului în continuă scădere a persoanelor care merg la biserică: „Dumnezeu nu se uită la numărul credincioșilor, ci la sufletele lor. Până acum ne-am întâlnit deja cu aproximativ 300 de persoane și am primit multă speranță în urma acestor întâlniri. Să căutăm ceea ce ne ajută să creștem în credință.”
Preoții prezenți și-au exprimat în primul rând recunoștința și aprecierea față de munca depusă, fidelitatea și devotamentul colaboratorilor din parohii și filiale, totodată au subliniat importanța acestor întâlniri „interparohiale”, unde cei prezenți pot împărtăși experiențele și bunele practici, momentele de bucurie și provocările cu care se confruntă, ceea ce poate fi izvor de putere și de speranță, ca, așa cum a afirmat pr. Drăghia, „să nu fim noi cei care cedăm”.
Întâlnirile cu responsabilii grupurilor vor continua și în lunile următoare. În luna martie, de exemplu, este planificată câte o întâlnire în Parohiile Vinga și Reșița I.
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara