În cadrul Zilelor Decadei Culturii Germane în Banatul Montan, care se desfășoară anual în jud. Caraș-Severin, Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan a celebrat o Sf. Liturghie pontificală, duminică, 10 octombrie 2021, la ora 10.00 în biserica parohială din Oțelu Roșu. Au concelebrat Pr. Călin Ciocian și Pr. László Bakó, secretar episcopal. Păstorul diecezan a fost salutat la începutul Liturghiei de Părintele paroh, în limba germană, precum și de dl. Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan.

În predica sa, episcopul diecezan a făcut referiri mai ales la textul fragmentului evanghelic duminica, însă a lăudat și străduințele germanilor catolici din Banatul Montan, mai ales ale președintelui acestora, domnul Erwin Josef Țigla, de a păstra în unitate cultura și credința, limba și tradițiile germanilor acestei regiuni, de a crea coeziune și armonie între naționalitățile și confesiunile majoritare și minoritare, chiar și în ultima vreme, în condițiile grele ale pandemiei. Faptul că în ciuda acestui fapt, al condițiilor sanitare excepționale, totuși există străduințe de a păstra vii credința, comuniunea, limba și cultura, este extrem de important. Episcopul Pál a încurajat comunitatea, în continuare, de a pune accent mereu pe valorile sprituale, perene și să de focuseze pe „moștenirea vieții veșnice“ și mai puțin  pe cele materiale. Rugăciunea credincioșilor, rostită în limbile germană și română, a cuprins invocații atât pentru cei prezenți, pentru germani, dar și pentru ceilalți membri ai comunității, pentru cei plecați peste hotare, pentru cei bolnavi, care nu au putut lua parte la celebrare, cât și pentru tineri sau bătrâni; rugăciunea Tatăl nostru a fost rostită, în mod tradițional, în trei limbi: germană, română și maghiară, exprimând asftel comuniunea de credință și de fii ai aceluiași tată ceresc a tuturor credincioșilor.

La sfârșit dl. Erwin Josef Țigla a conferit episcopului diecezan placheta Decadei Culturii Germane, medalia și plicul filatelic special, emis cu această ocazie. Medalia și plicul filatelic au fost înmânate și parohului locului, Pr. Călin Ciocian, secretarului episcopal Pr. László Bakó și arhivistului diecezan, dr. Claudiu Sergiu Calin. Cadrul muzical al sf. Liturghii a fost asigurat de corul parohial din Oțelu Roșu condus de d-na Prof. Dana Chitiga Celebrarea s-a desfășurat cu respectarea normelor sanitare în vigoare, privind împiedicarea răspândirii și infectării cu covid19. Dupa sf. Liturghie a fost vernisata o expozitie de pictură dedicata jubileului de 250 de ani de „Foc nestins” la Reșița”, in noul spatiu multifunctional din curtea parohiei.

(Foto: Nelu Florea, Demokratisches Forum der Banater Berglanddeutschen & Episcopia Romano-Catolică de Timișoara // Astrid Weisz, Radio Temeswar – Ihre Sendung in deutscher Sprache // Imi Bone)