Sâmbătă, 11 noiembrie 2023. a fost sărbătorit hramul bisericuței romano-catolice din Mănăștur, jud. Arad, lăcaș de cult dedicat Sfântului Martin de Tours. Liturghia a fost una deosebită celebrantul principal fiind părintele Mlinarcik Janko, îndrumătorul spiritual al credincioșilor slovaci din Oradea, alături fiindu-i părintele Salman Demeter, paroh de Nădlac, precum și Pr. Miklós Csaba, paroh din Mailat, parohie de care aparține și capela din Mănăștur. Celor prezenți ne-a făcut o onoare deosebită și prezența domnului deputat Merka Adrian, reprezentantul slovacilor și cehilor din România.
Părintele Mlinarcik, în omilia sa ținută în limbile slovacă și română, a amintit că pentru el are o însemnătate deosebită Sfântul Martin, fiindcă el însuși a fost sfințit diacon în catedrala dedicată Sfântului Martin din Bratislava. De asemenea a accentuat că Sf. Martin este patronul multor popoare mai ales din Europa Centrală, el fiind astfel un punct de legătură între limbi, culturi și oameni. A accentuat de asemenea importanța ca și slovacii, printre celelalte popoare să-și păstreze identitatea, chiar dacă sunt mai departe de meleagurile natale cu populație preponderent slovacă. Amintind de Sfântul Martin, predicatorul a precizat că este important să ne însușim și noi spiritul care l-a mânat pe Sfântul patron în iubirea și ajutoarea celor săraci, precum a făcut totdeauna și sfântul episcop.
La sfârșitul sfintei Liturghii și domnul deputat a adresat câteva cuvinte accentuând și el cele exprimate în predică și subliniind că este important de menținut identiatea națională, chiar dacă cineva nu mai cunoaște limba slovacă, dar are strămoși din acest popor. A vorbit de asemenea despre rolul deosebit pe care îl au bunicii, părinții, care au menirea de a implanta acasă identitatea creștină și națională și chiar și cunoașterea limbii materne.
După sfânta Liturghie oaspeții, dar și credincioșii au fost invitați la o mică agapă în cortul instalat lângă capelă. Părintele Paroh Miklós Csaba ne transmite: „Țin să-mi exprim recunoștința pentru toți cei care au pregătit această frumoasă sărbătoare, care au ajutat la ornamentarea cu flori, la pregătirea celor două frumoase colțuri cu flori din curtea bisericii, la donațiile sau pregătirea bucatelor și prăjiturilor consumate după Liturghie, a celor care au montat cortul, însă în general întregii comunități, care a dat dovadă din nou de atașamentul profund pe care îl au pentru mica bisericuță, care îi adună într-una pe acești minunați credincioși, fie că sunt români, slovaci, germani, maghiari sau chiar bulgari. Mulțumiri doamnei Kozma Francisca pentru fotografiile  realizate la sf. Liturghie.

(Un material de Pr. Miklos Csaba, paroh romano-catolic Mailat, prelucrat de Biroul de Presă al Diecezei de Timișoara)