Dicasterul pentru evanghelizare al Sfântului Scaun a publicat o nouă resursă despre rugăciune, cu scopul de a-i invita pe credincioși să „intensifice rugăciunea ca dialog personal cu Dumnezeu“ și să reflecteze asupra credinței și angajamentului lor în lumea de astăzi.
Noul ghid, intitulat „Învățați-ne să ne rugăm“ (în italiană: „Insegnaci a pregare”), este cel mai recent dintr-o serie de resurse oferite de Dicasteriu pentru a ajuta Biserica în timp ce se pregătește pentru celebrarea Jubileului din 2025.
Titlul este preluat de la cererea ucenicilor lui Isus din Evanghelia după Sfântul Luca, care oferă cadrul de pregătire a Bisericii pentru Jubileu.
Inspirată de învățătura autorizată a Papei Francisc, Învățați-ne să ne rugăm cuprinde capitole dedicate rugăciunii în parohie și în familie, rugăciunii tinerilor, rugăciunii în comunitățile claustrale, catehezei și retragerilor spirituale și se încheie cu o secțiune despre „Rugăciunea credincioșilor pentru Jubileul 2025“. Potrivit unui comunicat de presă care anunță apariția broșurii, „Învățați-ne să ne rugăm“ aceasta este menită să ofere „reflecții, direcții și sfaturi pentru a trăi mai deplin în dialog cu Domnul, în relație cu ceilalți“. Versiunea italiană a publicației Învățați-ne să ne rugăm poate fi descărcată gratuit de pe site-ul Dicasterului pentru evanghelizare. Versiunile în engleză, spaniolă, portugheză, franceză și poloneză vor fi disponibile în curând.
Arhiepiscopul Rino Fisichella, pro-prefectul Secției Dicasteriului însărcinat cu coordonarea eforturilor Vaticanului pentru acest eveniment, a declarat că pregătirile avansează rapid și progresează semnificativ.
Sunt patru comisii organizatorice, printre care se numără o Comisie pastorală, un grup de lucru format din reprezentanți ai fiecărui Dicasteriu al Curiei Romane și persoane de contact pastoral ale unor entități ecleziale, al cărui scop este de a promova inițiative pregătitoare, în special în Bisericile locale. De asemenea, a fost înființată o comisie culturală pentru a ajuta la promovarea și coordonarea activităților culturale, inclusiv expoziții, concerte și spectacole, care vor însoți și îmbogăți experiența spirituală a pelerinilor.
De asemenea, Dicasterul a prezentat imnul oficial al Jubileului. Acesta este compus de maestrul Francesco Meneghello, din Mantua, Italia, care a pus pe muzică textul teologului și muzicologului italian Pierangelo Sequeri.
A fost prezentat deja Calendarul Anului Sfânt, deși acesta acoperă doar evenimentele jubiliare majore (Jubileul tinerilor, mișcările, confreriile, cateheții, lumea muncii, școlile). Acesta va fi actualizat treptat, pe măsură ce se apropie anul jubiliar.
Vizitatorii vor putea cere informații despre Anul Jubiliar, la un Centru pentru pelerini – Info Point care va fi găzduit în incinta edificiului de pe Via della Conciliazion, 7, în fața Bazilicii Sfântul Petru.
Aceste informații se pot găsi și pe site-ul web al Jubileului www.iubilaeum2025.va. Portalul este disponibil în nouă limbi și prezintă deja unele dintre cele mai importante conținuturi pentru a afla mai multe despre evenimentul jubiliar, inclusiv informații despre Poarta Sfântă a Sfântului Petru și despre celelalte bazilici romane.
De asemenea Dicasteriul pentru evanghelizare al Vaticanului a lansat și o aplicație pentru anul Jubiliar, intitulată iubilaeum2025, aici vor fi oficial active și accesibile știri și informații pentru anul Jubiliar. Aplicația, poate fi descărcată pentru iOs și Android, permite utilizatorilor să acceseze toate noutățile aflate pe site, dar și să se înregistreze mai ușor și mai rapid la evenimentele jubiliare, cu posibilitatea de a primi informații personalizate.

Sursa: https://www.vaticannews.va/
Foto: www.iubilaeum2025.va/it