A Szentszék Evangelizációs Dikasztériuma új forrást tett közzé az imáról, azzal a céllal, hogy a híveket „az ima, mint Istennel folytatott személyes párbeszéd elmélyítésére”, valamint hitük és elkötelezettségük átgondolására buzdítsa a mai világban.
A Taníts minket imádkozni (olaszul: Insegnaci a pregare) című új útmutató a legújabb a Dikasztérium által kínált források sorában, amelyek az Egyházat a 2025-ös jubileumi ünnepségekre való felkészülésben segítik.
A cím Jézus tanítványainak a Szent Lukács evangéliumában található kéréséből származik, amely az Egyház jubileumi felkészülésének keretét adja.
A Ferenc pápa erre vonatkozó tanítása által inspirált Taníts minket imádkozni című könyv különböző fejezeteket tartalmaz például a plébániákon és családokban végzett imádságról, az ifjúsági imádságról, a kolostori közösségekben végzett imádságról, a katekézisről, a lelkigyakorlatokról, és a Hívek imája a 2025-ös jubileumra című résszel zárul. A kiadvány megjelenését bejelentő sajtóközlemény szerint a Taníts minket imádkozni célja, hogy „elmélkedéseket, útmutatásokat és tanácsokat adjon ahhoz, hogy teljesebb párbeszédet alakítsunk ki az Úrral és a másokkal való kapcsolatban”. A Taníts minket imádkozni olasz nyelvű változata ingyenesen letölthető az Evangelizációs Dikasztérium honlapjáról. Az angol, spanyol, portugál, francia és lengyel változatok hamarosan elérhetőek lesznek.
Rino Fisichella érsek, a Vatikáni Dikasztériumnak az eseményre irányuló vatikáni erőfeszítések koordinálásáért felelős részlegének pro-prefektusa elmondta, hogy az előkészületek teljes sebességgel haladnak és jelentős eredményeket értek el. A Dikasztérium négy bizottságot és egy műszaki testületet hozott létre, hogy támogatást nyújtson az általános program körvonalazásában. A bizottságok között szerepel egy lelkipásztori bizottság, illetve egy munkacsoport, amely a Római Kúria minden egyes dikasztériumának és az egyes egyházi szervezetek lelkipásztori kapcsolattartó képviselőiből áll, amelynek célja az előkészítő kezdeményezések előmozdítása különösen a helyi egyházakban. Ezenkívül létrehoztak egy kulturális bizottságot is a kulturális tevékenységek előmozdításának és összehangolásának segítésére, ideértve a kiállításokat, koncerteket és előadásokat, amelyek a zarándokok lelki élményét gazdagítják.
A Dikasztérium bemutatta a hivatalos jubileumi himnuszt is, amelyet az olaszországi Mantovából származó Francesco Meneghello komponált, aki Pierangelo Sequeri olasz teológus és zenetudós szövegét zenésítette meg.
A Szentév naptárát is bemutatták, bár ez egyelőre csak a főbb jubileumi eseményeket tartalmazza (ifjúsági jubileum, mozgalmak, testvériségek, katekézis, a munka világa, iskolák). A naptár a jubileumi év közeledtével fokozatosan frissülni fog.
A látogatók a Szent Péter-bazilika előtt, a Via della Conciliazion 7. szám alatt található zarándokközpontban (Info Point) kaphatnak tájékoztatást a jubileumi évről.
Ezek az információk a: www.iubilaeum2025.va jubileumi honlapon is megtalálhatók. A portál 9 nyelven érhető el, és bemutatja a jubileumi eseményről való bővebb tájékozódás legfontosabb tartalmait, beleértve a Szent Péter és a többi római bazilika Szent Kapujára vonatkozó információkat.
A Vatikáni Evangelizációs Dikasztérium a jubileumi évhez kapcsolódóan egy alkalmazást is elindított iubilaeum2025 néven, ahol a jubileumi év hírei és információi hivatalosan is aktívak és elérhetők lesznek. Az iOs és Android rendszerekre letölthető alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a honlapon található összes hírhez, valamint könnyebben és gyorsabban regisztráljanak a jubileumi eseményekre, és személyre szabott információkat kapjanak.

Forrás: https://www.vaticannews.va
Fotó: www.iubilaeum2025.va/it