În cronica imaginilor și a evenimentelor comunității romano-catolice din Reșița-Govândari pentru anul 1997 figurează o însemnare importantă: sfinţirea capelei Sfinţilor Francisc şi Clara, în data de 13
septembrie, sfințire celebrată de către episcopul Sebastian Kräuter, în prezența E.S. Alexandru Mesian episcop greco-catolic de Lugoj, și alţi preoţi romano- și greco-catolici, ortodocşi, evanghelici și reformaţi. La celebrare au fost prezenți oaspeţi din Austria şi Germania, precum și reprezentanţi ai autorităţilor judeţului Caraş-Severin.
Marți, 4 octombrie 2022, cu prilejul zilei liturgice a Sf. Francisc de Assisi, în capela, care se află lângă biserica Preasf. Treime, în interiorul clădirii parohiei, credincioșii s-au strâns din nou pentru a sărbători: pe de o parte Sf. Euharistie, pe de altă parte cei 25 de ani de existență a acestul lăcaș de cult.
Momentul aniversar a început cu o Sf. Liturghie pontificală celebrată de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan în biserica Preasfânta Treime din cartierul Govândari, unde, în numele comunității a fost salutat de Pr. paroh Attila Puskás. Au mai concelebrat Pr. Veniamin Pălie, paroh al bisericii Maria Zăpezii din Reșița și Pr. Augustin Bărbuț, paroh de Oravița. În continuare un grup de credincioși au dat mărturie despre ce înseamnă pentru ei această capelă. – „Suntem aici să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce a făcut până acum în viața comunității și în viața noastră personală. Spiritualitatea Sf. Francisc îi atrage și acum, după 800 de ani, pe oameni, iar eu îi mulțumesc în special acestei comunități că duc mai departe flacăra aprinsă a iubirii, a solidarității, a fraternității“ – a spus, în cadrul Sf. Liturghii, Episcopul Diecezan.
În omilia sa Păstorul Diecezei și-a amintit de vremurile și împrejurările în care a fost construită capela Sf. Francisc și Sf. Clara. – „În urmă cu treizeci de ani aici nu era nimic, doar un teren cu buruieni. Un preot greco-catolic m-a ajutat cu cererea pentru construcția capelei. Astfel că în 1989, în 26 decembrie mi-am putut depune cererea la conducerea de atunci a orașului, iar în luna octombrie a anului 1992 am putut să sfințim piatra de temelie și locul, unde se va ridica lăcașul de cult. Comunitatea ne-a ajutat atât prin rugăciune, cât și financiar. Atunci am văzut, ce înseamnă când credincioșii își pun umărul“ – a subliniat Episcopul Diecezan.
La sfârșitul Sf. Liturghii asistența împreună cu preoții și credincioșii s-au deplasat la capela Sf. Francisc și Sf. Clara, unde Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan a rostit rugăciunea de binecuvântare, stropind cu apă sfințită pereții capelei renovate în interior și pe cei prezenți.
Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara
Foto: Thabitta Kozilek, Erwin Josef Țigla